Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO:„Mlădiţele bistrene” ale Şcolii „Nicodim Ganea” din Bistra au celebrat Ziua Femeii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Digital CameraGrupul folcloric „Mlădiţe bistrene”, al clasei a III-a B de la Şcoala Gimnazială “Nicodim Ganea“ – Bistra, îndrumat şi acompaniat la vioară de înv. Avram Bucea, a prezentat cu ocazia Zilei de 8 Martie un program artistic alcătuit din recitări, cântece, dansul tematic “La cosit” şi dansuri populare moţeşti.

Activitatea s-a desfăşurat sub forma unei şezători. Îmbrăcaţi în costume populare autentice, specifice locului, elevii au creat atmosfera de muncă a moţului – au tors, au făcut tadii cu socala, au făcut jirebdie cu răşchitorul, au făcut ghem de pe vârtelniţă şi au meliţat cânepa cu meliţa. “Jocul Ciozului” şi “Ţarina de la Bistra” – compusă de Nicodim Ganea, numit “Rapsodul moţilor” – au fost momentele artisitce cele mai aplaudate de părinţi.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, organizatorii au profitat de prezenţa mamelor în sala de clasă, transformând-o într-un mini muzeu care le-a readus în memorie acestora vremurile copilăriei petrecute cu mamele lor, iar copiilor le-a oferit posibilitatea de a-şi imagina viaţa de altădată.

Digital CameraAu fost expuse obiecte vechi şi foarte vechi, ce au avut scopul să amintească celor prezenţi la eveniment tradiţiile, cultura şi obiceiurile din vremurile demult apuse în Bistra. Prin această expoziţie s-a dorit a se crea o cale de recuperare, cunoaştere şi conservare a acestor mărturii ce conferă identitate spirituală şi materială zonei. Într-un colţ al clasei au fost aşezate – sub genericul “Aşa am învăţat carte” – o carte veche de peste 65 de ani, o tăbliţă de scris având peste 80 de ani, o pereche de opincuţe şi o străicuţă. Această manifestare cultural-educativă a dat continuitate celor peste patru decenii de când învăţătorul Avram Bucea susţine programe artistice cu elevii, străduindu-se să păstreze cu sfinţenie în mentalul comunităţii cântecele şi ţarinile autentice din arealul Munţilor Apuseni.

Ioan Adrian POPA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea