Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

FOTOGALERIE: Elevii Colegiului „HCC” din Alba Iulia învaţă pentru recunoaşterea limbii franceze la nivel european

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Proiect franceza HCC02Limba franceză este o prioritate pentru mulţi elevi şi profesori ai Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, şi acest lucru nu-l spunem noi, ci o demonstrează ei la întâlnirile şi proiectele pe care le au în sala multimedia a instituţiei de învăţământ.

Un proiect foarte important pentru viitorul elevilor francofoni din clasa a XI-a F, profil filologie-bilingv franceză, a fost prezentat în data de 22 mai, de la ora 12,00,  în faţa unui public format din elevi, cadre didactice şi părinţi, în cadrul evenimentului „Bilingue en fête”. Proiectul cu titlul „Vinuri, podgorii şi viticultori din judeţul Alba” a fost prezentat cu o săptămână înainte de examenul denumit Proba anticipată a examenului de bacalaureat cu menţiunea specială „secţie bilingvă francofonă”. Cu această ocazie, la Colegiul “HCC” au venit şi doi câştigători ai trofeului “Strugurele de Aur”, Ancuţa Matei şi Sebastian Stan, care au susţinut un recital de aproximativ 60 de minute. 

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

În realizarea proiectului prezentat în 23 mai, elevii au fost coordonaţi de o echipă pedagogică formată din 3 profesori care predau discipline non lingvistice (Danielal Cetean, profesor de istorie, Dumitru Moldovan, profesor de economie/sociologie, Ramona Humeniuc, profesor de tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor), Lucreţia Bîrz, bibliotecar-documentarist şi 2 profesori de limba franceză (Georgeta Bădău şi Alina Crişan) au realizat un blog unde au publicat 72 de articole referitoare la podgorii şi viticultori din judeţul Alba, evoluţia meseriilor din domeniul viticulturii, reprezentări ale vinului şi viţei-de-vie în opera unor scriitori originari din judeţul Alba, în textele sacre şi pictura de inspiraţie religioasă, itinerarii oenoturistice în judeţul Alba, S.C. Jidvei SRL şi  Festivalul “Strugurele de Aur”.

Este de menţionat faptul că în anul 2014, învăţământul bilingv francofon din România împlineşte 10 ani de existenţă. Şi tot de 10 ani există la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, o secţie bilingv francofonă inclusă în proiectul bilateral franco-român „De la învăţământul bilingv către filierele francofone”. Graţie acestui proiect, elevii de la secţia bilingv francofonă au un orar specific de cursuri în limba franceza şi de discipline non lingvistice predate în limba franceză și au posibilitatea, începând din anul şcolar 2009 – 2010, de a obţine, după cum am arătat mai sus menţiunea specială „secţie bilingvă francofonă” pe o diploma de bacalaureat, recunoscută la nivel european.

Dacă vrei să devii un bun vorbitor de limba franceză nu trebuie să te muţi în Franţa. Colegiul „HCC” din Alba Iulia este unul dintre cele 27 de licee în care se predă limba franceză în regim  bilingv, iar elevii de clasa a VIII-a care vor să fie admişi la unul dintre aceste licee trebuie să susţină proba de verificare la limba franceză, ce se desfăşoară în luna mai a fiecărui an, într-un liceu stabilit de inspectoratul şcolar. Odată admişi, pe lângă materiile obişnuite din liceu, elevii vor studia geografia Franței în limba franceză, în clasa a IX-a, istoria Franței, în limba franceză, în clasa a X-a şi vor avea un curs special de istorie în limba franceză în clasele a XI-a şi a XII-a. În toate clasele de liceu, elevii vor avea câte 5 ore de franceză pe săptămână.

[nggallery id=1782]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

De ce la Paște NU trebuie să urăm ”sărbători fericite” sau ”Paște fericit”?

Unirea Ziarul

Publicat

în

De ce la Paște NU trebuie să urăm ”sărbători fericite” sau ”Paște fericit”? Un episcop ortodox le-a explicat credincioșilor săi de ce nu se urează „Sărbători fericite!” de Învierea Domnului. Preasfinţitul Ambrozie, episcopul Giurgiului, a vorbit despre „păcatul” pe care-l fac unii credincioși în perioada pascală. „Mulţi dintre dumneavoastră v‑aţi împărtăşit cu trupul şi sângele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea