Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO|Festivalul Internațional de Folclor de la Aiud a debutat cu succes: Regal de muzică și dansuri cu patru generații de dansatori și păstrători ai jocurilor populare din Aiud

Ziarul Unirea

Publicat

în

festival aiudDacă acum 5 sau 10 ani puțini, chiar foarte puțini, cetățeni din municipiul Aiud nu credeau că administrația locală poate să organizeze un festival internațional de folclor la care să participe atât de multe ansambluri de pe mai multe continente, iată că acum s-a demonstrat că s-au înșelat. Festivalul folcloric de la Aiud nu numai că a ajuns la cea de a cincea ediție, el este unul dintre cele mai mari festivaluri de gen, dacă nu cumva cel mai mare fetival internațional care se desfășoară în România și unul dintre cele mai importante festivaluri din Europa.

Inițiat de membrii și conducerea ansamblului folcloric „Doina Aiudului”, care a participat la numeroase festivaluri internaționale în întreaga Europă și susținut de către administrația locală și cea județeană, la ediția care a început joi, 6 august 2015, festivalul a ajuns să strângă pe scenă ansambluri de pe trei continente.

Așa cum era firesc, prima zi a aparținut Ansamblului Folcloric „Doina Aiudului” gazda și inițiatorul acestui eveniment, căruia îi putem spune cu certitudine că este de răsunet mondial. Dat fiind faptul că în acest an „Doina Aiudului” împlinește 15 ani de la data la care la inițiativa primarului de atunci, actualul viceprimar, Liviu Octavian Rusu, a fost reînființat ansamblul folcloric aiudean care odinioară ființa pe lânga defuncta Intreprindere „Metalurgica” Aiud și purta numele de „Doina Mureșului”, gazdele le-au făcut o adevărată surpriză celor peste 2.000 de spectatori aflați în piața „Dr. Constantin Hagea” organizând un adevărat regal de muzică și dansuri populare reactivând membrii primelor grupe de dansatori care au evoluat în Aiud.

Astfel, pe scenă au urcat și au avut o execuție de excepție Ansamblul Folcloric de copii „Doina Aiudului”, coordonat de Ciprian Stanciu și Adrian Bradea, apoi Ansamblurile Folclorice de juniori și seniori „Doina Aiudului”, coordonați de Samoilă Oltean instructor și Nicolae Moldovan, coregraf și director al ansamblurilor.

Surpriza mare a fost apariția pe scenă a celor mai vechi dansatori și păstrători ai jocurilor populare din zona Mureșului de mijloc, membrii primei formații de dansuri populare care a fost în ființată în anul 1969 și care a fost nucleul de bază a înființării în anul 1976 a primului ansamblu folcloric aiudean „Doina Mureșului”. La vârste venerabile, uni membrii fiind apropiați binișor de vârsta de 70 de ani, dansatorii au demonstrat că jocul populat pe care l-au etalat pe sute sau mii de scene din România ori din străinătate nu a fost uitat, fapt răsplățit cu ropote de aplauze de miile de spectatori.

„Am dorit să marcăm cei 15 ani de existență ai ansamblului „Doina Aiudului”, astfel am organizat un spectacol în care au evoluat, în ordine crescătoare a vârstei, toate gruprele de dansatori pe care le-am avut și pe care le avem. Le mulțumesc pentru modul în care au răspuns chemării noastre foștilor mei colegi din ansamblul „Doina Mureșului”, care nu s-au sfiint să-și lase treburile să vină la repetiții și, după ani de zile de întrerupere a aparițiilor scenice, să arate că sunt dansatori adevărați, așa cum de altfel au fost în permanență.

De asemenea, vreau să mulțumesc domnului Liviu Octavian Rusu cel care s-a străduit și a reușit să „reînnoade firul„ și să înființeze Ansamblul „Doina Aiudului”. În mod deosebit le mulțumesc unor două personalități fără a căror împlicare și ajutor lor nemijlocit acest festival nu ar fi existat: domnilor Mihai Horațiu Josan, primarul Municipiului Aiud și domnul Ion Dumitrel președintele Consiliului Județean Alba”, ne-a declarat domnul Nicolae Moldovan, directorul ansamblului aiudean și inițiatorul festivalului.

 Dorel Lazăr

FOTO: Claudiu Cordea

[nggallery id=814]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

ELECTRICA: Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 8-14 aprilie

Bogdan Ilea

Publicat

în

ELECTRICA: Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 8-14 aprilie În mai multe localități din județul Alba sunt programate întreruperi ale furnizării de energie electrică în perioada 8-14 aprilie. În data de 8 aprilie: Daia Română, Strada Școlii între orele 08:00-16:00. În data de 8 aprilie: BLAJ, Strada […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea