Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO|Festivalul Internațional de Folclor de la Aiud a debutat cu succes: Regal de muzică și dansuri cu patru generații de dansatori și păstrători ai jocurilor populare din Aiud

Publicat

în

festival aiudDacă acum 5 sau 10 ani puțini, chiar foarte puțini, cetățeni din municipiul Aiud nu credeau că administrația locală poate să organizeze un festival internațional de folclor la care să participe atât de multe ansambluri de pe mai multe continente, iată că acum s-a demonstrat că s-au înșelat. Festivalul folcloric de la Aiud nu numai că a ajuns la cea de a cincea ediție, el este unul dintre cele mai mari festivaluri de gen, dacă nu cumva cel mai mare fetival internațional care se desfășoară în România și unul dintre cele mai importante festivaluri din Europa.

Inițiat de membrii și conducerea ansamblului folcloric „Doina Aiudului”, care a participat la numeroase festivaluri internaționale în întreaga Europă și susținut de către administrația locală și cea județeană, la ediția care a început joi, 6 august 2015, festivalul a ajuns să strângă pe scenă ansambluri de pe trei continente.

Așa cum era firesc, prima zi a aparținut Ansamblului Folcloric „Doina Aiudului” gazda și inițiatorul acestui eveniment, căruia îi putem spune cu certitudine că este de răsunet mondial. Dat fiind faptul că în acest an „Doina Aiudului” împlinește 15 ani de la data la care la inițiativa primarului de atunci, actualul viceprimar, Liviu Octavian Rusu, a fost reînființat ansamblul folcloric aiudean care odinioară ființa pe lânga defuncta Intreprindere „Metalurgica” Aiud și purta numele de „Doina Mureșului”, gazdele le-au făcut o adevărată surpriză celor peste 2.000 de spectatori aflați în piața „Dr. Constantin Hagea” organizând un adevărat regal de muzică și dansuri populare reactivând membrii primelor grupe de dansatori care au evoluat în Aiud.

Electrica Furnizare Discount

Astfel, pe scenă au urcat și au avut o execuție de excepție Ansamblul Folcloric de copii „Doina Aiudului”, coordonat de Ciprian Stanciu și Adrian Bradea, apoi Ansamblurile Folclorice de juniori și seniori „Doina Aiudului”, coordonați de Samoilă Oltean instructor și Nicolae Moldovan, coregraf și director al ansamblurilor.

Surpriza mare a fost apariția pe scenă a celor mai vechi dansatori și păstrători ai jocurilor populare din zona Mureșului de mijloc, membrii primei formații de dansuri populare care a fost în ființată în anul 1969 și care a fost nucleul de bază a înființării în anul 1976 a primului ansamblu folcloric aiudean „Doina Mureșului”. La vârste venerabile, uni membrii fiind apropiați binișor de vârsta de 70 de ani, dansatorii au demonstrat că jocul populat pe care l-au etalat pe sute sau mii de scene din România ori din străinătate nu a fost uitat, fapt răsplățit cu ropote de aplauze de miile de spectatori.

„Am dorit să marcăm cei 15 ani de existență ai ansamblului „Doina Aiudului”, astfel am organizat un spectacol în care au evoluat, în ordine crescătoare a vârstei, toate gruprele de dansatori pe care le-am avut și pe care le avem. Le mulțumesc pentru modul în care au răspuns chemării noastre foștilor mei colegi din ansamblul „Doina Mureșului”, care nu s-au sfiint să-și lase treburile să vină la repetiții și, după ani de zile de întrerupere a aparițiilor scenice, să arate că sunt dansatori adevărați, așa cum de altfel au fost în permanență.

De asemenea, vreau să mulțumesc domnului Liviu Octavian Rusu cel care s-a străduit și a reușit să „reînnoade firul„ și să înființeze Ansamblul „Doina Aiudului”. În mod deosebit le mulțumesc unor două personalități fără a căror împlicare și ajutor lor nemijlocit acest festival nu ar fi existat: domnilor Mihai Horațiu Josan, primarul Municipiului Aiud și domnul Ion Dumitrel președintele Consiliului Județean Alba”, ne-a declarat domnul Nicolae Moldovan, directorul ansamblului aiudean și inițiatorul festivalului.

 Dorel Lazăr

FOTO: Claudiu Cordea

[nggallery id=814]

 

Publicitate

Curier Județean

Vaccinarea anti-Covid a copiilor între 5 și 11 ani, la Sebeș: Cu ce ser se pot imuniza și unde se află centrul

Publicat

în

Vaccinarea anti-Covid a copiilor între 5 și 11 ani, la Sebeș: Cu ce ser se pot imuniza și unde se află centrul

Primăria Municipiului Sebeș anunță că, începând cu data de 26 ianuarie 2022, se derulează campania de vaccinare a copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani, pentru limitarea pandemiei de Covid-19.

Campania de imunizare se desfășoară într-un spațiu special amenajat minorilor, în cadrul Centrului de vaccinare Sebeș, situat în cartierul Aleea Lac, nr. 12, la sediul Centrului de zi pentru persoane vârstnice Sebeș.

Electrica Furnizare Discount

Imunizarea minorilor are loc în prezența și cu acordul părintelui sau reprezentantului legal.

Copiii pot fi programați prin intermediul platformei naționale de programare sau prin prezentarea directă la sediul Centrului de vaccinare din Sebeș. Informații la numărul de telefon: 0712010366.

Serul utilizat este vaccinul Comirnaty produs de Pfizer BioNTech

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| O viață cât un centenar: Veteranul Aurel Mureșan sărbătorit de autoritățile aiudene la împlinirea vârstei de 100 de ani

Publicat

în

FOTO| O viață cât un centenar: Veteranul Aurel Mureșan sărbătorit de autoritățile aiudene la împlinirea vârstei de 100 de ani

Aiudeanul Aurel Mureșan, a fost sărbătorit miercuri, 26 ianuarie, de către administrația locală, cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 100 de ani.

Aurel Mureșan este veteran de război, acesta luptând în Cel de-al Doilea Război Mondial, pe frontul de Est și a fost prizonier de război timp de doi ani și jumătate, fiind închis într-o mină.

„Astăzi i-am transmis un călduros „La mulți ani!” din partea întregii comunități aiudene, domnului Mureșan Aurel, care a împlinit onorabila vârstă de 100 de ani!”, au transmis reprezentanții primăriei municipiului Aiud.

Electrica Furnizare Discount

Acesta face parte dintr-o familie longevivă, având încă trei frați cu vârste de peste 90 de ani, în viață.

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Elevii din Teiuș și Petrești au aflat de la polițiști și specialiști în prevenirea traficului de persoane care sunt cele mai bune soluții pentru a nu deveni victime ale infracțiunilor

Publicat

în

FOTO| Elevii din Teiuș și Petrești au aflat de la polițiști și specialiști în prevenirea traficului de persoane care sunt cele mai bune soluții pentru a nu deveni victime ale infracțiunilor

În zilele de 25 și 26 ianuarie 2022, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba împreună cu polițiștii Biroului Siguranță Școlară, polițiști de proximitate și specialiștii Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane au fost prezenți la Liceul Teoretic Teiuș și la Școala Gimnazială Petrești, unde au desfășurat activități de informare a elevilor, menite să le aducă un plus de siguranță.

Pe lângă subiectele legate de prevenirea violenței în mediul școlar, bullying/ cyberbullying sau a traficului de persoane și pornografiei infantile, a fost abordată tema privind prevenirea agresiunilor sexuale asupra minorilor, care este, de altfel, obiectivul campaniei care se derulează, la nivel național, intitulată ”Atingeri nedorite”.

Polițiștii le-au vorbit elevilor despre resursele pe care le au la dispoziție, atât pentru a se informa, cât şi pentru a primi consiliere specializată, faptul că pot suna, gratuit, la 116 111, linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului.

Electrica Furnizare Discount

Campania națională ”Atingeri nedorite” are ca și principal obiectiv creşterea nivelului de informare al copiilor, părinţilor și publicului larg asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea agresiunilor sexuale și încurajarea victimelor de a cere ajutor.

Materialele informative pentru copii includ conţinut elaborat de psihologii Asociației Telefonul Copilului, pe înţelesul lor, sub sloganul „Suntem rezultatul atingerilor trăite: Află cum te poți proteja de cele nedorite”. Acestora le este dedicată și o pagină web care arată cum se poate recunoaște un caz de agresiune sexuală, cu sfaturi de prevenire, explicații despre impactul psihologic asupra victimei și exemple de cazuri reale, consiliate de organizație (editate pentru respectarea anonimatului): https://www.116111.ro/AtingeriNedorite.

Codul Penal incriminează agresiunea sexuală în rândul infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale, iar fapta ce are ca victimă un minor este pedepsită mai aspru.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare