Actualitate
FOTO:”E ziua ta, țara mea”. Elevi de la Școala Gimnazială nr. 3 Cugir au sărbătorit Ziua Națională a României, în avans
În organizarea prof. înv. Lavinia Lupu – Fleșeriu, 65 de elevi ai clasei a II-a A și clasei Pregătitoare A de la Școala Gimnazială nr. 3 Cugir au luat parte, marti dimineata, la un spectacol omagial dedicat Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Evenimentul, intitulat ,,E ziua ta, tara mea”, s-a realizat în parteneriat cu directorul școlii gimnaziale, prof Stela Țârlea și comitetul de părinți al clasei.
Copiii Laviniei Lupu, mulți dintre ei îmbrăcați în frumoase costume tradiționale, au recitat poezii patriotice și au interpretat cântece de adâncă vibrație sufletească, precum: ,,Transilvanie frumoasă”, ,,Treceți batalioane române Carpații”, ,, Asta-i casa cea frumoasă”.
Oaspeții acestora au fost 37 de elevi ai clasei pregătitoare A, de la aceeași instituție școlară pregătiți de prof. înv. Elena Crișan, care au venit să vadă și să aplaude programul colegilor lor, ,,înarmați” cu frumoase desene reprezentând Harta României și Tricolorul național. Doamna învățătoare, n-a uitat să le vorbească elevilor despre Ziua Națională ca despre o zi deosebită, cu semnificație istorică pentru toți românii, 1918 fiind anul cele mai mari realizări istorice ale poporului nostru.
,,Încă de la grădiniță, copiii trebuie să afle despre istoria și strămoșii noștri tot la fel cum este obligatoriu să-și cunoască familia, părinții, frații, bunicii, rudele mai apropiate sau mai îndepărtate. Ziua Națională este de asemenea un bun prilej de a vă insufla vouă, sentimente de dragoste pentru limba română, poporul român, obiceiurile și tradițiile strămoșești, istoria și eroii noștri”, le-a transmis Lavinia Lupu – Fleșeriu. La finalul manifestării copiii au interpretat un frumos concert de colinde.
Constantin PREDESCU
[nggallery id=3067]

Actualitate
De ce îndeamnă Rafila „pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie
De ce îndeamnă Rafila „pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie
Alexandru Rafila a îndemnat luni pe „toată lumea” să meargă cât mai repede la medicul de familie pentru prescripția medicală pentru pastilele de iodură de potasiu, pe care să le ridice apoi de la cea mai apropiată farmacie.
Milioane de pastile de iod așteaptă să fie ridicate gratuit de românii cu vârsta sub 40 de ani din aproximativ 2.500 de farmacii din toată țara, spune ministrul Sănătății, care admite însă că „lumea nu a fost foarte interesată”.
”Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia, şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile. Deci este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct”, a declarat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă la sediul ministerului, răspunzând întrebării unui jurnalist.
Întrebat de jurnaliști și care este procentul de pastile distribuite până în acest moment din total, Rafila a răspuns că „nu am cifrele, dar nu cred că sunt multe procente”.
30 de milioane de pastile de iodură de potasiu a cumpărat în această primăvară Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat, o achiziție de 6 milioane de euro. Pastilele de iodură de potasiu au fost produse de Antibiotice Iași.
Actualitate
Alexandru Rafila, despre şcolile postliceale sanitare: „Cred că ar trebui ca absolvenţii să aibă Bacalaureatul”
Alexandru Rafila, despre şcolile postliceale sanitare: „Cred că ar trebui ca absolvenţii să aibă Bacalaureatul”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că există o problemă la şcolile postliceale sanitare, iar acest lucru ar trebui legiferat, în Parlament. „Cred că ar trebui ca absolvenţii să aibă Bacalaureatul. Dacă nu îl au când intră la şcoală, ar putea măcar să obţină diploma de Bacalaureat până termină o astfel de şcoală”, a afirmat el, potrivit news.ro.
Alexandru Rafila a precizat, la Digi 24, vineri seară, că se caută soluţii pentru şcolile postliceale sanitare.
„Avem o problemă, eu am ridicat-o deja şi sper să găsim o soluţie, profesiunea de asistent medical în momentul de faţă se învaţă şi în universităţi şi ăsta este un lucru bun, creşte foarte mult calitatea profesională a asistenţilor medicali, lucrăm foarte bine atât cu Ordinul Asistenţilor Medicali, cât şi cu Sindicatul Sanitas şi cu Solidaritatea Sanitară care reprezintă partea sindicală pentru majoritatea asistenţilor medicali, ei sprijină dezvoltarea calificării profesionale. Acum avem o situaţie moştenită, e adevărat, dar trebuie să vedem cum o clarificăm, în care accesul la şcolile postliceale de asistenţi medicali, pentru că sunt astfel de şcoli numeroase, produc zeci de mii de absolvenţi în fiecare an, se face fără diplomă de Bacalaureat şi lucrul ăsta ar trebui să înceteze, să găsim o soluţie, încât să putem, într-adevăr, să creştem nivelul lor profesional”, a declarat Rafila.
Ministrul Sănătăţii a explicat că soluţiile sunt de natură legislativă.
„Soluţiile sunt de natură legislativă, Parlamentul trebuie să legifereze în acest sens. Presupune modificări legislative, chiar din toamnă. Eu cred că e ceva foarte serios, mai ales că acum avem câteva elemente: tehnologiile medicale cu care lucrează şi asistenţii medicali”, a subliniat Rafila.
Întrebat dacă asistenţii medicali se califică la locul de muncă, Rafila a precizat că acest lucru se întâmplă.
„Din păcate, acest lucru se întâmplă pentru că dacă eu am o şcoală de pregătit asistenţii medicali, care dacă este într-o localitate care, să spunem, are un spital cel mai aproape la 50-60 de kilometri, e clar că e foarte greu de crezut că ei îşi fac o practică reală şi se pregătesc pentru această meserie. Trebuie să găsim, împreună cu ministerul Educaţiei, pârghiile care să crească calificarea profesională pentru asistenţii medicali. Sunt unii foarte buni, excepţionali”, a spus Rafila.
Întrebat, de asemenea, dacă aceste şcoli postliceale de asistenţi se vor desfiinţa, ministrul Sănătăţii a declarat că nu se pune problema închiderii, dar că ele trebuie adaptate realităţilor actuale.
„Nu se pune problema închiderii, eu cred că ele trebuie adaptate realităţilor şi putem să găsim soluţii legislative. Cred că ar trebui ca absolvenţii să aibă Bacalaureatul. Dacă nu îl au când intră la şcoală, ar putea măcar să obţină diploma de Bacalaureat până termină o astfel de şcoală. Cred că se poate găsi o soluţie. Şcolile postliceale, în general, pregătesc oamenii care nu reuşesc să ia diploma de Bacalaureat. Bacalaureatul este un examen important, care arată cunoştinţe solide care pot fi ulterior valorificate”, a mai declarat Alexandru Rafila.
Actualitate
TRAGEDIE în vacanță: Un viceprimar PSD a murit în timpul concediului în Grecia
TRAGEDIE în vacanță: Un viceprimar PSD a murit în timpul concediului în Grecia
Daniel Sorin Calu, viceprimar PSD al comunei Grecești, din Dolj, a murit în timp ce se afla într-o vacanță în Grecia.
Bărbatul de 44 de ani a suferit un accident vascular, chiar în timp ce era cu șoția și cu cei doi copii, conform Gazeta de Sud.
Deocamdată, trupul românului este tot în Grecia și urmează să fie adus în țară.
„Dumnezeu să-l odihnească! Nu realizez, nu-mi vine a crede că Sorin al nostru, prietenul nostru nu mai este cu noi. Odihnă veşnică, vei rămâne în sufletele noatre mereu, prietenul nostru şi omul nostru drag. Te vom iubi şi ne vom aduce mereu aminte de chipul tău drag. Rămas bun, prietene!“, a transmis un apropiat familiei.
Daniel Sorin Calu era viceprimarul localității, dar a preluat atribuțiile primarului după ce acesta din urmă a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate.
-
Ştirea zileiacum 14 ore
VIDEO| INUNDAȚII la Câmpeni: Adevărate lacuri pe strazile orașului după o rupere de nori
-
Actualitateacum 17 ore
Se TAIE CAPETE la Guvern: Nicolae Ciucă îi va SCHIMBA pe miniștrii Apărării, Energiei și Sporturilor
-
Actualitateacum 20 de ore
Ministrul Educației: „În anul 2027, trebuie să avem 10.000 de consilieri şcolari în şcolile din România”
-
Ştirea zileiacum 11 ore
FOTO VIDEO| DEZASTRU pe DN74, în zona Dealu Mare: Furtuna a umplut drumul de bolovani și crengi
-
Ştirea zileiacum 18 ore
Un bărbat din Alba, MORT de beat, s-a izbit cu mașina într-un cap de pod, la Straja: Ce alcoolemie avea
-
Actualitateacum 12 ore
Alexandru Rafila recomandă folosirea măștii de protecție în școli: „Dacă şcolile respectă aceste condiţii lucrurile pot fi ţinute sub control”
-
Sportacum 15 ore
Gianni Crețu a preluat naționala Sloveniei și va merge la Campionatul Mondial de volei masculin
-
Sportacum 15 ore
FOTO: Poiana Vadului (seniori) și Albac (copii), laureatele Campionatului Munților Apuseni
-
Actualitateacum 21 de ore
Atenție la obiceiurile simple: De ce nu trebuie să îți încarci telefonul pe parcursul nopții?
-
Curier Județeanacum 14 ore
COD PORTOCALIU de furtuni în Aiud, Ocna Mureș, Teiuș și alte 7 localități: Averse, grindină și descărcări electrice
-
Actualitateacum 16 ore
VIDEO| Ucraina ar fi primit obuze românești: „Fabricată de Romarm în 2022”
-
Ştirea Taacum 11 ore
FOTO ȘTIREA TA| Cursă cu „obstacole” în municipiul Sebeș: Lucrările de pe o stradă au devenit un pericol pentru trecători. „Groapa imensă e lăsată nesemnalizată”