Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Ziua 3 de proteste la Alba Iulia. Mai puțini, dar la fel de hotărâți

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cea de a treia seară de proteste antisistem de la Alba Iulia a început, la fel ca în zilele precedente, la ora 19.00, în Piaţa I.C. Brătianu.

După 50 de minute, în care în faţa sediului Prefecturii Alba s-au adunat aproximativ 150 de persoane, coloana de manifestanţi a pornit în marş pe traseul anunţat de organizatori pe reţelele de socializare Centru – Calea Moţilor – Stadion – Bulevardul Revoluţiei 1989 – Piaţa Cetate – Bulevardul Transilvaniei.

Protest Alba Iulia ziua 3 (5)

Au scandat “Colectiv!”, “Uniți, Salvăm, toată România!” “România trezește-te!”, hotârâți să transmită mesajul lor de solidaritate albaiulienilor care au ales să nu li se alăture în această seară și țării întregi.

Mişcarea a scăzut din amploare, comparativ cu miercuri şi joi seară, când la proteste au participat peste 1.000 de persoane, însă cei care au dat dovadă de consecvenţă ieşind în stradă  pentru a treia seară consecutiv, pe frig, sunt convinşi că doar aşa se mai pot schimba lucrurile în bine în România. Protestând, fiind solidari cu mişcările din restul oraşelor şi făcându-i pe toţi cei care nu au înţeles pînă acum, că “corupţia ucide”, iar actuala clasă politică este compromisă şi trebuie schimbată. De asemenea, un alt mesaj important pe care îl transmit tinerii de aici este legat de schimbarea care trebuie să se petreacă la nivelul fiecăruia dintre noi, prin implicare şi solidaritate.

Protest Alba Iulia ziua 3 (16)

Pașnici dar energici și totodată inspirați, protestatrii au scandat aproape încontinuu, pe tot parcursul traseului, lozinci precum: “Corupția ucide!, ” Fără șpagă!“ ”Colectiv!“ “PSD și PNL, aceași mizerie!”, “Dacă vă pasă, ieșiți din casa”,”România liberă, o dorință sinceră!“, ”Ne-am saturat, de cât ne-ati furat!“, ”Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă”; “Ultima solutie, incă o revoluție”.

Nu a fost abandonat nici sloganul: “Hava, Hava, va veni și vremea ta!”.

 

Deși cei mai mulți dintre manifestanți nu se cunoșteau între ei, dar mânați fiind de aceleași emoții, motivați de aceleași scopuri, au dovedit că pot forma spontan o echipă.

Numărul protestatarilor a crescut puțin pe traseu, însă traficul rutier nu a fost la fel de afectat ca în serile precedente.

Merită remarcată excelenta organizare și atitutine de care au dat dovadă jandarmii și polițiștii, care au asigurat desfășurarea marșului în cele mai bune condiții. Asta deși, vorbim de o a treia seară de protest “spontan”, organizat fără niciun fel de autorizație.

Pe lângă părinți cu copii, am observat o categorie aparte de protestatari. Adolescenți de 12-14 ani. Ieșeau în evidență datorită energiei cu care scandau toate lozincile. I-am întrebat pe câțiva dintre ei, o gașcă formată din cinci tineri frumoși de 13 și 14 ani, pentru ce protestează? Trei motive pentru care au ieșit în stradă. Fără să stea pe gânduri, unul din ei a răspuns hotărât: “Pentru că putem!”. Al doilea motiv? “Ca să indreptăm țara asta!”. Iar al treilea? “Sa dăm jos partidul asta de căcăt!” (n.r. clasa politică).

Cel mai emoționant moment al serii s-a petrecut la ora 21.00, când coloana de protestatari a ajuns la Monumentul eroilor Revoluției din 1989, situat în capătul Bulevardului Transilvaniei. După ce câțiva au aprins lumânări, toți s-au pus în genunchi și au păstrat un moment de reculegere pentru cei 32 de tineri care au murit în Colectiv. Totul s-a întâmplat de parcă făcuseră repetiții, firesc, disciplinat, fără nicio scăpare.

Alba Iulia protest ziua trei (10)

Apoi toți, într-o voce, au intonat Imnul Naţional şi au aplaudat. Și au știut și versurile.

Respect!

 

Bogdan Presecan

[nggallery id=1238]

[nggallery id=1239]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea