FOTO: Vrei să fii războinic dac? Muzeul Unirii Alba Iulia a câștigat finanțare pentru proiectul Ținutele istoriei III

Proiectul „Ținutele istoriei III. Războinici daci” reprezintă un nou proiect de ținută câștigat de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Dosarul depus de tânăra echipă formată din 6 doctori în istorie a fost considerat cel mai bun de către comisia AFCN, plasându-se astfel pe primul loc între numeroasele proiecte depuse pentru această sesiune de finanțare.

ELIT

Este vorba mai exact de constituirea unei trupe de 12 războinici daci, care vor fi selecționați dintre voluntarii ce se vor înscrie în acest program, care vor fi ulterior antrenați și costumați cu cele mai autentice replici de costume și arme dacice.

Vorbim practic despre al treilea episod al proiectului „Ținutele istoriei”, după ce în 2011 au prins viață “Personajele Istorice”, iar în 2012 a fost constituită Garda de Legionari Romani, ambele acțiuni bucurându-se de un foarte mare succes la public.

Mihail David - 2020

Proiectul a fost lansat miercuri, 3 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Sala Unirii din Alba Iulia la care au participat Ion Dumitrel președintele Consiliului Județean Alba, Gabriel Rustoiu directorul Muzeului Național al Unirii, Liviu Zgârciu purtătorul de cuvânt al instituției, Valentin Frăcea din partea Rotary Club, coordonatorii proiectului  – istoricii Tudor Roșu, George Bounegru, Radu Ota, dar și primul războinic dac din viitoarea trupă – celebrul Dada (foto).

Proiectul Muzeului Unirii care a concurat cu alte 81 de proiecte a obținut de la AFCN o finanțare de 43.404 de lei, care va fi completată cu 5.300 de lei de la Consiliul Județean Alba.

În paralel cu instrucția celor 12  războinici daci – arcași, căpetenie, mare preot –  se va realiza documentarea și editarea unui album de prezentare care să fie cartea de vizită a trupei de reenactement. Textul va fi unul cu conținut de popularizare, cu un design grafic de excepție, care să informeze sau mai degrabă să ofere cititorului un suport cultural cu privire la ceea ce a reprezentat civilizația dacică.

Ceata de daci va putea fi văzută la festivalurile din vară ce vor avea loc la Alba Iulia, însă în formație completă va fi prezentată în luna octombrie a acestui an.

Proiectul mai presupune activități cultural-educative, precum lecții de istorie pentru copii, care vor fi susținute de Radu Ota.

Potrivit dacului Dada, se intenționează crearea pe viitor a unui atelier de fierărie, cu o echipă de meșteri care să se ocupe de reparare și întreținerea echipamentelor de luptă, care uneori se deteriorează în luptele pe care le performează aceștia la antrenamente și la evenimente.

Echipa de proiect este formată din coordonatorul  George Bounegru și dr. Anca Timofan, dr. Tudor Roșu,  dr. Liviu Zgârciu, dr. Radu Ota, dr. Ilie Lascu și Rareș Diodiu.

Un alt aspect important discutat în cadrul conferinței de presă este susținerea financiară în valoare de 1.000 de euro din partea Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis, reprezentat de Valentin Frăcea, pentru completarea Gărzii de Legionari Romani cu un nou membru.

Este vorba despre postul de cornicer – războinic și totodată suflător în cornul ce dă semnalele de luptă. Merită menționat faptul că nicio altă trupă de romani din cele existente în țara noastră nu are un astfel de membru. S-a lansat cu această ocazie și apelul pentru voluntarii care doresc să ocupe acest post important în Garda Romană din Alba Iulia.


Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

5 Comentarii

fancsu 3 aprilie 2013 at 13:13

Felicitari pentru initiativa si reusita!Tineti-o tot asa ca sunteti pe drumul cel bun! Daca faceti si o sala de sport polivalenta sunteti tari!

Marius Ciupe 3 aprilie 2013 at 20:30

Cam tariziu pentru cornicer si cam prea multi bani. Am gasit pe pagina de la terra dacica aeterna o poza din 2010 cu un cornice
P.S.
Pentru dacul Dada:
Ce frumoasa patura ai, model celtic sau ai imprumuta-o de la un scotian

roxana 4 aprilie 2013 at 18:52

no bine si tu cu ce sa se afirme si borangic…care se crede deja vedeta prin oras???i

cris 6 aprilie 2013 at 21:31

ma bucura initiativa si cu siguranta si publicul larg se va bucura de ea

alinuta cu ochii vinetzii 7 aprilie 2013 at 17:08

Dincolo de lucrurile bune care se intimpla si sunt aratae in articol, am remarcat disparitia articolului cu cel ce minuieste stiloul ca pe sulitza sau invers.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...