Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Zeci de albaiulieni stau la coadă peste noapte în faţa Primăriei, pentru a prinde un loc de parcare

Publicat

în

*”Facem schimb, grupuri de 20 de persoane, câte 3 ore

Mult râvnitul loc de parcare de către albaiulienii deţinători de autoturisme îi aduce pe unii la disperare. Aproximativ 30 de cetăţeni s-au aflat sâmbătă seara în faţa Primăriei Alba Iulia, „în tura de serviciu”. Administraţia municipiului a anunţat zilele trecute că începând de luni, 4 noiembrie 2013, cetăţenii îşi pot depune dosarul pentru un loc de parcare în zona cuprinsă între str. Cloşca, b-dul 1 Decembrie 1918, Aleea Tineretului, b-dul Revoluţiei 1989, str. Arnsberg  şi  b-dul. Transilvaniei.  Întrucât nu sunt destule locuri de parcare în zonă, potrivit regulamentului aprobat de Consiliul Local, locurile de parcare vor fi atribuite după regula: ” primul venit, primul servit”. Pentru a se asigura că prind un loc de parcare, cetăţeni din zona respectivă s-au adunat încă de sâmbătă dimineaţa şi au făcut o listă pe baza căreia se vor aşeza la ghişeul primăriei luni dimineaţa.

Dacă la orele dimineţii pe listă erau doar câţiva înscrişi, în jurul orei 19.00,  223 de cetăţeni semnaseră deja pentru un loc „la coadă”, să obţină locul de parcare. Aceştia sunt hotărâţi să rămână peste noapte, iar pentru a nu sta cu toţii treji şi în frig, s-au organizat şi au format grupuri de câte 20, care vor sta „de pază” la listă câte 3 ore. „Ne-am organizat ca la revoluţie. Am format  serii de câte 20. La 3 ore ne schimbăm. Noi ieşim la 21.00 şi o să mai intrăm dimineaţă la 6.00”, ne-a declarat unul dintre cetăţenii înscrişi pe listă. Potrivit uneia dintre persoanele aflate în faţa primăriei, lista ar fi „oficială şi sigură,  dată de Poliţia Locală”, şi „după aceasta luni dimineaţa petenţii vor fi strigaţi şi li se vor lua dosarele”.

Elit - Gustul Desăvârșit

La ora menţionată, 19.00, cetăţenii continuau să vină să se înscrie pe listă. „Cei care s-au înscris în seara aceasta, dimineaţă la 6.00, sunteţi la primărie. Dacă nu vă pierdeţi locul!”, a spus domnul care se ocupa cu înscrierea pe listă. Nedumerit fiind, unul dintre cei proaspăt ajunşi a spus: „Staţi un pic, că nu am înţeles. Deci eu mă înscriu acum pe listă numărul 227, dar ce obligaţie am eu să vin dimineaţă la 6.00 aici?”.  Pentru a-l lămuri, domnul cu lista îi răspunde: „Noi nu suntem fraerii nimănui. Stăm plantaton acum de la ora 18.00 la ora 21.00, alţii stau de la 21.00 la 12.00, alţi 20 stau de la 12.00 la 3.00, şi alţii stau de la 3.00 la 6.00. Iar dumneavoastră ca să nu staţi permanent veniţi la ora 6.00 dimineaţa. Aşa ar fi corect”. „Deci dumneavoastră ca să fiţi sigur că prindeţi parcarea ar trebui din momentul ăsta să staţi până dimineaţa la 8.00, dar, ca să nu staţi atâta, noi ne-am organizat în grupuri de câte 20, şi  stăm fiecare grup  câte 3 ore”, a adăugat o doamnă.

La răspunsul acestora, cetăţeanul le-a spus că vine la ora 6.00, dar în acelaşi timp i-a întrebat nedumerit că dacă nu obţine locul de parcare, el cu cine va povesti?.  „Noi nu vă garantăm locul de parcare, vă garantăm participarea la intrare cu dosarul, să aveţi şanse”, îi răspunde deţinătorul listei.

Unii dintre locatarii blocurilor din zona străzii Cloşca – B-dul Transilvaniei, aflaţi în faţa primăriei pentru a prinde un loc de parcare, ne-au declarat că au venit întâmplător să vadă ce se întâmplă, după ce au văzut afişul pus la bloc. „S-au pus anunţuri cu locurile de parcare la blocuri. Am trecut pe aici şi am văzut că s-au adunat oamenii. S-au format nişte grupuri de pază, câte 20, facem 3 ore, cu schimbul. Ar fi păcat să nu se ţină cont de această listă. Să dăm dovadă de civilizaţie. Suntem în Europa, suntem în Alba Iulia, capitală de judeţ”.

Cetăţeni revoltaţi: „Trebuia să lase aşa cum a fost. Fiecare se descurca, găsea un loc de parcare”

Mulţi dintre cei aflaţi la coadă la primărie erau foarte revoltaţi şi discutau între ei. Majoritatea susţineau faptul că  ” şi aşa locurile de parcare sunt insuficiente în zonă, trebuia să se fi lăsat  cum a fost”. „Fiecare se descurca, găsea loc de parcare în apropierea blocului unde locuieşte. Nu găsea, mai dădea o tură şi până la urmă îşi parca maşina undeva. Dar aşa cred că o fie mari scandaluri în viitor. De ce te-ai pus pe locul meu, cine eşti, de unde eşti? Cine ştie că e al meu?. Va trebui să porţi la tine tot timpul dovada probabil. Să demonstrezi că e al tău. Îţi ocupă cineva locul, trebuie să chemi Poliţia Locală. Poliţia  nu vine la timp, vine când poate…după 1-2 ore. Apoi mai apare aspectul că l-ai pârât pe respectivul, nu te uită, cine ştie când vine, şi te trezeşti că îţi zgârie maşina sau îţi taie roţile. Cazurile sunt frecvente, s-au întâmplat şi în alte localităţi din ţară”, a spus unul dintre aceştia.

Pentru un loc de parcare, albaiulienii plătesc anual o taxă de 120 de lei, cu TVA inclus, taxă ce se modifică prin hotărâri ale Consiliului Local al municipiului Alba Iulia. Beneficiarii locurilor de parcare au dreptul de a folosi locul de parcare timp de 24 h/zi.

Locurile de parcare din zona Cloşa – Bulevardul Transilvaniei sunt cele mai disputate. În „M-uri”, blocurile care au între 7 şi 9 etaje, sunt mulţi locatari iar locurile de parcare sunt foarte puţine. Potrivit unor cetăţeni ce se aflau la coadă, în această zonă sunt 3000 de locatari şi doar circa 700 de locuri de parcare.
.
Potrivit regulamentului de organizare şi funcţionare a parcărilor publice de reşedinţă aflate pe raza municipiului Alba Iulia, „în cazul în care numărul de solicitanţi este mai mare decât numărul locurilor de parcare, cererile celor cărora nu li s-a putut atribui un loc de parcare vor rămâne în aşteptare, urmând ca în cazul în care se eliberează un loc de parcare sau se creează altele noi să le fie atribuite şi acestora în ordine cronologică”.

„Nu vor beneficia de locuri de parcare persoanele care deţin garaje amplasate pe domeniul public sau privat al municipiului Alba Iulia, care deţin curţi, sau au alte posibilităţi de parcare”se mai arată în regulament.

Luni, când se va lucra la primărie cu publicul, se va vedea dacă această listă este valabilă şi dacă efortul şi „turele de serviciu” făcute în frig şi în noapte  au meritat a fi făcute.

Vă prezentăm mai jos câteva imagini din faţa primăriei, de sâmbătă seara:

[nggallery id=577]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Amenajarea și împrejmuirea curții Căminului Cultural din Straja: Licitația de peste UN MILION de lei, lansată în SEAP

Publicat

în

Amenajarea și împrejmuirea curții Căminului Cultural din Straja: Licitația de peste UN MILION de lei, lansată în SEAP

Primăria comunei Berghin a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru lucrări de construcții pentru obiectivul „Amenajare și împrejmuire curte, Cămin Cultural, localitatea Straja, comuna Berghin”.

Valoarea totală estimată a investiției este de 1.395.013,12 lei, fără TVA.

Elit - Gustul Desăvârșit
Situația existentă

Terenul care face obiectul prezentului proiect este situat în intravilanul localității Straja, comuna Berghin, în partea centrală a localității.

Terenul este neîmprejmuit astfel animalele riveranilor de cele mai multe ori pasc nestingherite pe zona verde aferentă cîminului cultural, producând disconfort mai ales dacă sunt organizate diferite evenimente în incinta acestuia.

Accesul auto cât și pietonal se face la ora actuală doar prin partea de vest a amplasamentului, pe o stradă nemodernizată fiind destul de dificil în perioadele umede.

Nu există un loc special amenajat pentru parcarea autovehiculelor, nu există trotuare amenajate singurul trotuar este trotuarul de protecție din jurul clădirii.

De aceea se impune realizarea împrejmuirii zonei, modernizarea străzii care asigură accesul auto, amenajarea unei parcări și realizarea unor alei pitonale astfel încât să deservească nevoile comunității.

Din aceste considerente investiția este necesară și oportună, încadrându-se în cerințele benefice de modernizare a infrastructurii rutiere, precum și a creșterii nivelului de trai al populației locale din mediul rural.

Din analiza efectuată la fața locului și conform temei de proiectare cu cerințele beneficiarului s-a adoptat următoarea soluție:
 • modernizarea străzii secundare din partea nord vestică care să asigure acces auto și pietonal spre căminul cultural
 • amenajarea în incintă a unei parcări
 • împrejmuirea obiectivului pentru a limita accesul animalelor în incintă
 • amenajarea aleilor pitonale și a zonelor pentru joacă pentru copii în incintă
 • amenajarea spațiului de odihnă și amplasarea foișorului în incintă
 • amenajare acces pitonal în partea de sud est
 • colectarea și evacuarea apelor pluviale de pe amplasament
 • iluminatul ambiental al spațiului din incintă și a foișorului
 • sistematizarea verticală cu taluze și berme a spațiului din interiorul amplasamentului
 • plantarea cu plante perene și arbuști ornamentali a taluzelor
 • însămânțarea zonelor verzi
 • siguranța circulației prin montarea de indicatoare și marcaje corespunzătoare precum și a parapetului de protecție de tip H1 pe acostamentul dinspre cusul de apă temporar
Pentru o mai bună urmărire în timpul execuției proiectul a fost împărțit în opt obiecte, fiecare cu categoriile de lucrări aferente, astfel:

Obiectul 1 – modernizare stradă secundară (AX2)
Obiectul 2 – zid de sprijin și împrejmuire incintă
Obiectul 3 – sistematizare verticală și amenajare incintă
Obiectul 4 – amenajare parcare în incintă
Obiectul 5 – instalații electrice
Obiectul 6 – colectare și evacuare ape pluviale din jurul clădirii precum și aducerea la cotă a căminelor existente în incintă
Obiectul 7 – foișor
Obiectul 8 – mobilier urban
Obiectul 9 – plantații


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Un deţinut din Penitenciarul Aiud și-a dat foc la celulă, enervat că nu a fost eliberat condiţionat: Ce pedeapsă i-au dat magistrații

Publicat

în

Un deţinut din Penitenciarul Aiud și-a dat foc la celulă, enervat că nu a fost eliberat condiţionat: Ce pedeapsă i-au dat magistrații

Un bărbat din municipiul Alba Iulia, deţinut la Penitenciarul Aiud, după ce în urmă cu câţiva ani după ce a tâlhărit o tânără în scara unui bloc din oraş, a primit un ”supliment” de pedeapsă.

N. D. a dat foc camerei de deţinere de la Penitenciarul Aiud şi a distrus alte bunuri din interior. Faptele au fost comise cu trei luni înainte să fie eliberat condiţionat din precedenta condamnare. La scurt timp după eliberare, bărbatul a ajuns din nou după gratii pentru fapta de tâlhărie.

Potrivit anchetatorilor, în timp ce se afla în camera de deţinere E1.9, pe secţia E1 din Penitenciarul Aiud, a distrus două geamuri, o saltea şi uşa de la baia camerei de deţinere, cauzând un prejudiciu în cuantum de 219 lei. În aceeaşi zi, în jurul orei 17.20, deţinutul a distrus prin incendiere salteaua din camera de deţinere şi ramele de la geamurile camerei de deţinere, cauzând un prejudiciu în cuantum de 485 lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Fiind întrebat de ce a incendiat camera de deţinere, acesta a răspuns că a avut aceeaşi stare de nervozitate asemănătoare cu câteva ore în urmă, motivând că este deţinut ilegal în penitenciar şi instanţa de judecată nu l-a pus în libertate”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Aiud.

Instanţa a avut în vedere gradul ridicat de pericol social al faptelor, nu neapărat în faptul că au fost distruse bunuri aparţinând unităţii penitenciare, ci în faptul că manifestările sunt agresive, una din fapte a fost comisă prin incendiere şi vin din partea unei persoane private de libertate care se presupune că trece printr-un proces de reeducare şi care ar trebui să înveţe să se conformeze normelor legale şi morale.

”Nici pe departe nu manifestă inculpatul o asemenea asumare a normelor de conduită, dimpotrivă, în mai multe rânduri a distrus literalmente tot ce a găsit la îndemână, fiind sancţionat în mai multe rânduri pe durata detenţiei pentru comiterea abaterii disciplinare constând în distrugerea de bunuri.

Raportat la persoana inculpatului, acesta se afla la momentul comiterii infracţiunilor în executarea unei pedepse de 7 ani şi 2 luni închisoare aplicată pentru mai multe infracţiuni (între care tâlhărie şi viol în forma tentativei), este cunoscut în mediul penitenciar ca fiind un deţinut dificil, cu multe manifestări dezadaptative, cu foarte multe sancţiuni disciplinare aplicate pe perioada detenţiei, cele mai multe pentru fapte comise cu violenţă, inclusiv pentru distrugerea bunurilor penitenciarului. Se mai adaugă faptul că, deşi ulterior comiterii prezentelor fapte, inculpatul a fost liberat din detenţie, a fost reîncarcerat la scurt timp, fiind condamnat la pedeapsa de 6 ani închisoare pentru comiterea unei infracţiuni grave (tâlhărie calificată)”, se mai menţionează în hotărâre.

În final, bărbatul a fost condamnat la 9 luni de închisoare pentru distrugere în formă continuată şi s-a constatat că a fost condamnat în 2019 la pedeapsa închisorii de 6 ani pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie calificată. În final, a fost condamnat la 6 ani, 3 luni şi 346 zile de închisoare. Din această condamnare se va scade perioada executată de circa 3 ani şi 10 luni. Dosarul a ajuns, între timp, la Curtea de Apel, unde va fi pronunţată sentinţa definitivă.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Se SCUMPESC biletele pentru transportul în comun, la Alba Iulia: Aprobarea noilor tarife, pe masa consilierilor locali

Publicat

în

Se SCUMPESC biletele pentru transportul în comun, la Alba Iulia: Aprobarea noilor tarife, pe masa consilierilor locali

Miercuri, 29 iunie, în cadrul ședinței Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia, printre proiectele de pe ordinea de zi, se află și aprobarea modificării tarifelor de călătorie pentru zona tarifară „zona 1 municipiul Alba Iulia”, respectiv creșterea tarifului biletului de călătorie de la 2.50 lei/oră la 3.50 lei/oră, și a abonamentului lunar de la 75 de lei la 105 lei.

Tarifele actuale sunt următoarele:

Bilet pe suport hârtie sau „portofel electronic” – 2.50 lei/oră
Bilet cu plata prin SMS Echivalentul în lei a 0.45 euro + tva/oră = 0.54 Euro
Abonament lunar- valabilitate toate liniile, număr nelimitat de călătorii în perioada de valabilitate – 75 de lei

Elit - Gustul Desăvârșit

Tarife de călătorie noi

Bilete pe suport hârtie sau „portofel electronic” – 3.50 lei/oră
Bilet cu plata prin SMS Echivalentul în lei a 0.60 euro + tva/oră – 0.71 Euro
Abonament lunar – valabilitate toate liniile, număr nelimitat de călătorii în perioada de valabilitate 105 lei

Tarifele de călătorie actuale sunt valabile începând cu anul 2015. Acestea au fost stabilite inițial prin Hotărârea nr. 87/2015 a Consiliului Local al municipiului Alba Iulia, au fost preluate și menținute în documentația de atribuire a serviciului de transport public aprobată prin HCL 141/2020 și au fost cuprinse în Contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate nr. 26/48/07.01.2021 încheiat între Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local și Societatea de Transport Public SA Alba Iulia.

Raportat la data ultimei modificări a tarifului de călătorie, se constată o creștere generalizată a tuturor cheltuielilor care intră în calculul stabilirii tarifului mediu pentru serviciul public local de persoane respectiv cheltuielile cu forța de muncă, cheltuielile cu utilitățile, creșterea prețului la combustibil, cele cu asigurările obligatorii, etc.

Majorarea tarifelor actuale la nivelul propus va avea ca efect creșterea veniturilor operatorului de transport prin încasarea directă de la călători a contravalorii acestora precum și scăderea compensației plătită de către municipiul Alba Iulia pentru acoperirea diferenței dintre costurile eligibile suportate și înregistrate de operatorul de transport în legătură cu obligațiile de serviciu public și sumele efectiv încasate ca urmare a îndeplinirii sau în temeiul obligațiilor de serviciu public, precum și a cotei de profit de 5%, conform clauzelor contractuale aprobate.

Tarifele actuale practicate de operatorul de transport sunt prevăzute în anexa nr. 6.1 la Contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate nr. 26/48/07.01.2021 încheiat între Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local și Societatea de Transport Public SA Alba Iulia. Acestea au fost stabilite și impuse unilateral de către Entitatea contractantă pe criterii sociale pentru toți călătorii. Aceștia plătesc un tarif sub nivelul costurilor reale ale operatorului iar operatorul este îndreptățit să încaseze Compensația și diferențele de tarif aferente gratuităților stabilite pentru anumite categorii de persoane.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare