Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO| Un bărbat din Alba crește Uriași de Transilvania, prima rasă oficială de iepure românesc: A câștigat titlul de vicecampion la Expoziția Națională de la București

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un bărbat din Alba crește Uriași de Transilvania, prima rasă oficială de iepure românesc: A câștigat titlul de vicecampion la Expoziția Națională de la București

Nicu Țăranu este din localitatea Săliștea, județul Alba, iar pasiunea lui de o viață este creșterea iepurilor. Crescătorul a fost prezent cu minunatele exemplare de urechiați în weekend la expoziția din comună, organizată cu ocazia Târgului de Crăciun.

Domnul Nicu crește iepuri de mic copil, dar s-a oprit când a plecat la Simeria la Școala de mecanici de locomotivă. Când s-a pensionat, a început din nou să crească iepuri. Uriașul gri german a fost prima rasă pe care a avut-o. Deși este mult de muncă la creșterea urechiaților, crescătorul spune că pasiunea care o are pentru ei îl face să nu simtă greul. În prezent are în jur de 40 de exemplare, cu multe din ele participând la expoziții.

YouTube video

După expoziția de la Săliștea, se pregătește de montare cu 6 iepuroaice și speră să obțină pui cu care să participe la următoarele concursuri, după ce îi va selecta, peste 5-6 luni. Colaborează și cu alți crescători din zonă și speră să facă treabă bună în creșterea blănoșilor.

Anul acesta a participat la expoziții în toată țara, ca cea de la Făgăraș, la Unirea și la București la expoziția națională unde au obținut titlul de vicecampion colecție cu uriașul de Transilvania. În palmaresul său se mai găsește și un titlu de campion național în 2019. Pe langă iepurii premiați, crescătorul a mai câștigat și titlul de campion național la București cu exemplarele sale de găini din rasa Viandot pitic orange.

Uriașul de Transilvania este singura rasă de iepure românesc standardizată și se află în acest moment în proces de omologare. Rasa a fost creată de geneticianul clujean Valentin Petrescu-Mag. Acesta și-a dorit să creeze prima rasă de iepure specifică țării noastre și a reușit să o adapteze la toate condițiile de trai de aici.

Foarte important în cazul Uriașului e Transilvania este faptul că se hrănește și cu nutreț mai slab calitativ sau resturi domestice precum cojile de cartofi sau resturi pe care alte animale nu le consumă, nefiind necesară hrănirea lor cu alimente speciale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Femeie-samsar de mașini, trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. De ce a fost retrimis dosarul la procuror?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Femeie-samsar de mașini, trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. De ce a fost retrimis dosarul la procuror? Tribunalul Alba a remis procurorilor un dosar penal deschis pe numele unei femei din Sebeș, care a fost trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. Femeia era samsar de mașini și este acuzată că a produs un prejudiciu la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea