Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO/ VIDEO: Primăria Alba Iulia pregătește orașul pentru viitor, cu ajutorul unui studiu realizat de Siemens – 532 milioane de euro, valoarea potenţială a beneficiilor generate de tehnologii inteligente în Alba lulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Siemens şi Primăria Municipiului Alba Iulia au prezentat, joi, 13 iulie, în cadrul unei conferințe, concluziile cercetării „Smart Cities Research”. Implementarea tehnologiilor prezentate în studiu ar putea genera, cumulat pe o perioadă de 35 de ani, beneficii directe şi indirecte de 532 milioane de euro pentru oraş.

Studiul „Smart Cities Research”, realizat de Siemens, a fost iniţiat anul trecut şi a inclus oraşul Alba Iulia, alături de Aberdeen şi Londra din Marea Britanie, Bruxelles (Belgia) şi cartierul Kartal (Turcia). În cazul Alba Iulia, cercetarea a analizat trei domenii prioritare: conectivitate, transporturi şi energie, trasând direcţiile de investiţii, estimând costurile şi beneficiile şi creionând următorii paşi pentru oraș.

„Prezentul ne oferă oportunitatea de a construi oraşele pe care ni le dorim, cu ajutorul tehnologiilor actuale. Prin includerea oraşului Alba Iulia în studiul global «Smart Cities Research» ne-am propus să demonstrăm potenţialul concret al unui oraş din România de a se transforma într-un oraş al viitorului, cu o structură urbană conectată, deschisă, prietenoasă cu mediul şi cu un consum redus de resurse. Tehnologiile inteligente pot fluidiza traficul şi scădea numărul accidentelor, pot eficientiza consumul energetic sau oferi flexibilitate producătorilor industriali. Astfel, ele fac viaţa mai uşoară pentru fiecare dintre noi”, a declarat George Costache, CEO al Siemens România.

YouTube video

„Ştim că până acum Alba Iulia a fost asociată aproape exclusiv cu istoria şi succesul proiectelor europene. Sigur, nu e în obişnuinţa noastră să contemplăm reuşitele, ignorând provocările. Toate întâlnirile de până acum dintre Alba Iulia şi Siemens au însemnat iniţiativă şi interes, pe de o parte, receptivitate şi susţinere, pe altă parte. Suntem tot mai aproape de a intra la nivelul următor, în liga oraşelor istorice smart- tehnologizate, cu toate că termenii pot părea contradictorii. Acest studiu e despre cifre exacte, despre ceea ce se poate şi se va face pentru a le fi mai bine tutoror celor care trăiesc în Alba Iulia sau ne vizitează oraşul. Eu, însă, cred că nu poţi acţiona precis, cu rezultate şi total fără ca cineva cu atâta experienţă în spate să-ţi spună ce se poate şi cum se poate. Alba Iulia anexează o nouă premieră la nivel de ţară, având alături oraşe ca Londra, un studiu complet, practic, oglinda viitorului şi a generaţiilor viitoare.”, a declarat Mircea Hava, Primarul Municipiului Alba Iulia.

YouTube video

Despre următorii pași pe care administrația locală îî va face pentru ca Alba Iulia să devină un ”oraș inteligent” a vorbit Nicolaie Moldovan, city manager-ul municipiului:

YouTube video

Conform cercetării realizate de Siemens, pentru a implementa tehnologiile inteligente identificate în cele trei domenii analizate, oraşul Alba Iulia ar trebui să investească 227 mii. euro, iar valoarea beneficiilor, inclusiv a celor indirecte, s-ar ridica la 532 de milioane de euro, cumulat pe o perioadă de 35 de ani.

Cercetarea identifică digitalizarea drept oportunitatea pentru Alba Iulia de a îmbunătăţi calitatea vieţii locuitorilor şi a creşte atractivitatea oraşului pentru turişti, oferindu-le acestora din urmă o mobilitate crescută în regiune.

Principalele rezultate ale studiului au fost prezentate de Julie Alexander, Director Urban Development Siemens:

*Conectivitate

Tehnologiile analizate în studiu sunt orientate către îmbunătăţirea experienţei turistice, a creşterii numărului de vizite şi a sumelor cheltuite de turişti pe perioada şederii în Alba-Iulia şi includ: o platformă turistică integrată, WiFi gratuit extins serviciu de închiriere biciclete electrice, beacon-i de geolocaţie şi realitate augmentată şi posibilitatea obţinerii de bilete online pentru transportul în comun.

Prin integrarea informaţiilor de cazare, a celor de transport şi a detaliilor legate de evenimente în aplicaţia turistică a oraşului, Alba Iulia poate îmbunătăţi experienţa turiştilor şi oferi în acelaşi timp promovare unui număr mai mare de afaceri locale, crescând astfel şi sumele cheltuite de către vizitatori. în egală măsură, o soluţie integrată de bilete online poate, prin legitimaţii de călătorie contactless, să facă viaţa turiştilor mai uşoară.

Dintre tehnologiile analizate la acest capitol, cea mai rapidă amortizare este preconizată pentru extinderea acoperirii cu WiFi gratuit şi închirierea de biciclete electrice. O tendinţă în marile oraşe europene, bicicletele electrice sunt foarte utilizate de turişti, crescând gradul de mobilitate. Acestea pot fi dotate cu ecrane tactile ce oferă informaţii despre obiective turistice, restaurante sau chiar hărţi ale oraşelor. O astfel de soluţie există în Copenhaga.

*Transporturi

Una dintre tehnologiile propuse de studiu este reprezentată de senzorii operaţionali, ce permit colectarea informaţiilor din infrastructura de transporturi, ajutând la crearea unui inventar al activelor şi condiţiei în care acestea se află. Sistemul este mai eficient decât varianta colectării manuale a datelor şi aduce beneficii indirecte, cum sunt reducerea accidentelor sau scăderea numărului de drumuri închise.

Planificarea în timp real a călătoriilor şi sistemele de parcare inteligente sunt de asemenea tehnologii cu impact pozitiv asupra mobilităţii turiştilor şi locuitorilor oraşului.

Potrivit studiului Siemens, printr-un sistem de senzori care ar înregistra locurile de parcare disponibile şi apoi ar distribui informaţia utilizatorilor pe sistemele GPS sau direct pe telefoane printr-o aplicaţie, s-ar reduce ambuteiajele, iar şoferii ar economisi, anual, 44.000 de ore petrecute în trafic, adică echivalentul a 860.000 euro.

*Energie

Alba Iulia şi-a asumat reducerea emisiilor de C02 cu 20% până în 2020, iar tehnologiile inteligente sunt o componentă esenţială pentru atingerea acestui scop. Investiţia într-un sistem inteligent de control al iluminatului stradal, este potrivit studiului, cea mai avantajoasă din perspectiva randamentului pe termen scurt. Cercetarea arată că un program de iluminat inteligent ar putea genera economii la electricitate de 14GWh, bazat pe o reducere de 73% a consumului de energie pentru iluminat. Această economie este echivalentul cererii de energie a 5.000 de locuitori, anual.

În plus, pe termen lung, investiţiile în reţele electrice inteligente ar genera beneficii de peste 300 mii. euro. Tehnologiile de integrare a energiei regenerabile în reţea sau utilizarea contoarelor inteligente se numără printre sistemele ce aduc beneficii importante.

[nggallery id=4322]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea