Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Opera AIDA de Verdi, un SPECTACOL GRANDIOS la Sărbătoarea Muzicii de la ALBA IULIA, ce a adunat mii de oameni în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Aida de Verdi Alba Iulia260Cea de-a doua seară a festivalului Sărbătoarea Muzicii a adus la Alba Iulia cel mai grandios spectacol de operă montat în aer liber în premieră în România, Aida de Giuseppe Verdi, care a adunat mii de oameni în Cetatea Alba Carolina. Muzică, încântare, fascinaţie, trăire pură şi senzaţie în fiecare secundă, asta au transmis albaiulienilor şi turiştilor, în mai bine de 4 ore, membrii şi orchestra Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, protagonaiştii acestui eveniment inedit, alături de alţi peste 200 de voluntari albaiulieni, care au făcut parte din „marea armată egipteană”. Un la fel de grandios foc de artificii, pe ritmuri muzicale, a încununat şi a încheiat cea de-a doua seară a sărbătorii, în aplauzele miilor de oameni prezenţi, mulţumiţi că au avut ocazia de a se delecta cu un astfel de eveniment.

Aida de Verdi Alba Iulia253Una dintre cele mai importante lucrări ale lui Verdi, şi una dintre cele mai valoroase compoziţii de operă din toate timpurile, AIDA, le-a fost dat să vadă tuturor celor prezenţi sâmbătă seara în Cetatea Alba Carolina, la Sărbătoarea Muzicii de la Alba Iulia.

După ce Cantabile the London Quartet i-a introdus în atmosferă cu fragmente din celebrul musical AIDA, scris de Sir Elton John şi Sir Tim Rice, Latura de Vest a Cetăţii  a devenit, în premieră, o scenă impresionantă pentru un spectacol ce nu s-a mai văzut în România până acum, Aida de Verdi, jucată pentru prima dată în aer liber.

Elit - Gustul Desăvârșit

Aida de Verdi Alba Iulia290În opera Aida de Verdi  este vorba despre dragoste, o iubire imposibilă, este vorba despre Aida şi Radames, care se iubesc deşi fac parte din lumi diferite. Radames, eroul învingător, este promis fiicei regelui Egiptului, şi el se luptă cu destinul. În final se vede că destinul îl înfrânge, însă moare alături de iubita lui. În acest spectacol „este vorba despre atâta dragoste câtă numai în operă se poate vedea. Muzica va spune tot ceea ce nu am reuşit eu să vă comunic”, le-a spus celor prezenţi înainte să înceapă spectacolul, Marius Budoiu, directorul Operei Naţionale Române Cluj-Napoca.

Aida de Verdi Alba Iulia225Costumaţiile inedite, ale prinţesei etiopiană Aida şi a fiicei regelui Egiptului Amneris, a regelui, a căpitanului, gărzilor, a preoţilor, miniştrilor, sclavilor şi prizonierilor egipteni, muzica, dansul şi tot decorul impresionant, cu făclii aprinse, tronul regelui Egiptului, barca, ziduri egiptene, torţele şi suliţele sclavilor sunt doar câteva dintre ingredientele evenimentului care a fascinat spectatorii.

Împărţit în 4 acte, cu pauze de câte 20 de minute, spectacolul a fost cu siguranţă un moment unic pentru fiecare dintre iubitorii de cultură prezenţi, care, cu toate că au avut de îndurat frigul de afară, au gustat din plin evenimentul, în linişte deplină, şi nu s-au mişcat de la locurile lor.

Aida de Verdi Alba Iulia226Un moment unic a fost de asemenea pentru voluntarii albaiulieni, care au avut ocazia să experimenteze emoţiile unui asemenea eveniment şi să lucreze alături de profesioniştii Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. Aceştia au putut fi văzuţi pe scenă în Actul III al operei,  în “marea armată egipteană pornită la lupta împotriva etiopienilor”, din tabloul “Marşului Triumfal”.

După 4 ore de spectacol, evenimentul s-a încheiat în jurul orei 00.30, când încă pe platoul de sub podul suspendat de pe Latura de Vest erau mii de oameni. La final, organizatorii le-au oferit actorilor din rolurile principale câte un minunat buchet de flori, iar încheierea festivă a avut loc sub un spectaculos foc de Aida de Verdi Alba Iulia313artificii ce a luminat cerul de deasupra Cetăţii Alba Carolina.

Este greu de descris în cuvinte atmosfera pe care a creat-o acest spectacol la Alba Iulia, însă cert este că publicul prezent a fost cu adevărat încântat să ia parte la un asemenea eveniment nemaivăzut în România.

Felicitări, atât protagoniştilor, care au pus în scenă în mod magistral opera Aida de Verdi, cât şi organizatorilor, primăriei Alba Iulia, care a adus în „Cealaltă Capitală” cel mai grandios spectacol văzut vreodată aici.

FOTO-VIDEO: Alexandra MATEŞ şi Ioana SFÂRLEA

[nggallery id=1991]

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| DEZASTRU pe DN74, în zona Dealu Mare: Furtuna a umplut drumul de bolovani și crengi

Publicat

în

DEZASTRU pe DN74, în zona Dealu Mare: Furtuna a umplut drumul de bolovani și crengi

DN 74- Bucium – Dealul Mare a devenit o adevărată cursă cu obstacole pentru șoferi, din cauza efectelor negative ale vremii.

Drumul a fost parțial blocat de aluviuni și crengi doborâte de vremea tot mai instabilă.

„Intervenția autorităților pe DN 74- Bucium – Dealul Mare pentru înlăturarea copacilor căzuți și aluviunilor, ca urmare a ploii abundente din zona respectiva.”, a scris viceprimarul orașului Abrud, Sergiu Simina, în mediul online.

Elit - Gustul Desăvârșit

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă până miercuri după-amiaza în 14 bazine hidrografice.

Potrivit hidrologilor, în intervalul 8 august, ora 16:00 – 10 august, ora 14:00, vor fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| INUNDAȚII la Câmpeni: Adevărate lacuri pe strazile orașului după o rupere de nori

Publicat

în

VIDEO| INUNDAȚII la Câmpeni: Adevărate lacuri pe strazile orașului după o rupere de nori

Cetățenii orașului Câmpeni s-a trezit luni cu străzile sub ape după o ploaie torenţială. Mai multe drumuri au fost inundate, iar apa s-a strâns în ritm rapid.

Străzile au ajuns în unele zone din oraş să semene mai degrabă cu nişte piscine prin care au „înotat“ oameni şi maşini.

Elit - Gustul Desăvârșit

După cum se vede și din imagini apa era destul de mare, în unele locuri trecând peste roțile mașinilor, iar canalizările n-au mai făcut față volumului de apă.

Reamintim că Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă de cod galben de inundații valabil și pentru județul Alba, până la data de 10 august, la ora 14:00.

Video: Facebook – Radu Stoica


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până miercuri după masa. Zonele vizate

Publicat

în

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până miercuri după masa. Zonele vizate

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă de cod galben de inundații valabil și pentru județul Alba, până la data de 10 august, la ora 14:00.

În intervalul 08.08.2022 ora 16:00 – 10.08.2022 ora 14:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Iza – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Maramureș), Tur – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Satu Mare), Lăpuș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Maramureș), Someșul Mare – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Bistrița Năsăud), Someșul Mic – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Bihor și Cluj), Someș – afluenții mici aferenți sectorului aval SH Dej (județele: Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu Mare), Crișul Negru – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Bihor și Arad), Crișul Alb – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Hunedoara și Arad), Arieș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Alba și Cluj), Mureș – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Târnava (județele: Alba, Sibiu, Hunedoara și Arad), Bega – bazin amonte S.H. Făget și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Remetea (județele: Timiș și Arad), Timiș – bazin amonte S.H. Sadova și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sadova – amonte S.H. Șag, Bârzava – bazin amonte S.H. Moniom și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Moniom – amonte S.H. Gătaia (județele: Caraș Severin și Timiș), Cerna – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Gorj și Caraș Severin), Jiu – bazin amonte S.H. Sadu și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari, Gilort – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Motru – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Hunedoara, Gorj și Mehedinți), Olt – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sebeș Olt – amonte Ac. Ionești (județele: Sibiu, Vâlcea și Argeș), Olteț – bazin superior (județele: Gorj și Vâlcea), Argeș – bazin superior și Dâmbovița – bazin superior (județele: Argeș și Dâmbovița).

Atenționarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, care se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele: Maramureș, Bistrița Năsăud, Cluj, Bihor, Alba și Hunedoara.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare