Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Opera AIDA de Verdi, un SPECTACOL GRANDIOS la Sărbătoarea Muzicii de la ALBA IULIA, ce a adunat mii de oameni în Cetatea Alba Carolina

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Aida de Verdi Alba Iulia260Cea de-a doua seară a festivalului Sărbătoarea Muzicii a adus la Alba Iulia cel mai grandios spectacol de operă montat în aer liber în premieră în România, Aida de Giuseppe Verdi, care a adunat mii de oameni în Cetatea Alba Carolina. Muzică, încântare, fascinaţie, trăire pură şi senzaţie în fiecare secundă, asta au transmis albaiulienilor şi turiştilor, în mai bine de 4 ore, membrii şi orchestra Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, protagonaiştii acestui eveniment inedit, alături de alţi peste 200 de voluntari albaiulieni, care au făcut parte din „marea armată egipteană”. Un la fel de grandios foc de artificii, pe ritmuri muzicale, a încununat şi a încheiat cea de-a doua seară a sărbătorii, în aplauzele miilor de oameni prezenţi, mulţumiţi că au avut ocazia de a se delecta cu un astfel de eveniment.

Aida de Verdi Alba Iulia253Una dintre cele mai importante lucrări ale lui Verdi, şi una dintre cele mai valoroase compoziţii de operă din toate timpurile, AIDA, le-a fost dat să vadă tuturor celor prezenţi sâmbătă seara în Cetatea Alba Carolina, la Sărbătoarea Muzicii de la Alba Iulia.

După ce Cantabile the London Quartet i-a introdus în atmosferă cu fragmente din celebrul musical AIDA, scris de Sir Elton John şi Sir Tim Rice, Latura de Vest a Cetăţii  a devenit, în premieră, o scenă impresionantă pentru un spectacol ce nu s-a mai văzut în România până acum, Aida de Verdi, jucată pentru prima dată în aer liber.

Aida de Verdi Alba Iulia290În opera Aida de Verdi  este vorba despre dragoste, o iubire imposibilă, este vorba despre Aida şi Radames, care se iubesc deşi fac parte din lumi diferite. Radames, eroul învingător, este promis fiicei regelui Egiptului, şi el se luptă cu destinul. În final se vede că destinul îl înfrânge, însă moare alături de iubita lui. În acest spectacol „este vorba despre atâta dragoste câtă numai în operă se poate vedea. Muzica va spune tot ceea ce nu am reuşit eu să vă comunic”, le-a spus celor prezenţi înainte să înceapă spectacolul, Marius Budoiu, directorul Operei Naţionale Române Cluj-Napoca.

Aida de Verdi Alba Iulia225Costumaţiile inedite, ale prinţesei etiopiană Aida şi a fiicei regelui Egiptului Amneris, a regelui, a căpitanului, gărzilor, a preoţilor, miniştrilor, sclavilor şi prizonierilor egipteni, muzica, dansul şi tot decorul impresionant, cu făclii aprinse, tronul regelui Egiptului, barca, ziduri egiptene, torţele şi suliţele sclavilor sunt doar câteva dintre ingredientele evenimentului care a fascinat spectatorii.

Împărţit în 4 acte, cu pauze de câte 20 de minute, spectacolul a fost cu siguranţă un moment unic pentru fiecare dintre iubitorii de cultură prezenţi, care, cu toate că au avut de îndurat frigul de afară, au gustat din plin evenimentul, în linişte deplină, şi nu s-au mişcat de la locurile lor.

Aida de Verdi Alba Iulia226Un moment unic a fost de asemenea pentru voluntarii albaiulieni, care au avut ocazia să experimenteze emoţiile unui asemenea eveniment şi să lucreze alături de profesioniştii Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. Aceştia au putut fi văzuţi pe scenă în Actul III al operei,  în “marea armată egipteană pornită la lupta împotriva etiopienilor”, din tabloul “Marşului Triumfal”.

După 4 ore de spectacol, evenimentul s-a încheiat în jurul orei 00.30, când încă pe platoul de sub podul suspendat de pe Latura de Vest erau mii de oameni. La final, organizatorii le-au oferit actorilor din rolurile principale câte un minunat buchet de flori, iar încheierea festivă a avut loc sub un spectaculos foc de Aida de Verdi Alba Iulia313artificii ce a luminat cerul de deasupra Cetăţii Alba Carolina.

Este greu de descris în cuvinte atmosfera pe care a creat-o acest spectacol la Alba Iulia, însă cert este că publicul prezent a fost cu adevărat încântat să ia parte la un asemenea eveniment nemaivăzut în România.

Felicitări, atât protagoniştilor, care au pus în scenă în mod magistral opera Aida de Verdi, cât şi organizatorilor, primăriei Alba Iulia, care a adus în „Cealaltă Capitală” cel mai grandios spectacol văzut vreodată aici.

FOTO-VIDEO: Alexandra MATEŞ şi Ioana SFÂRLEA

[nggallery id=1991]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea