Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO, VIDEO. Mugur Isărescu, la Alba Iulia: Dacă am ține cei 32 de miliarde de euro în țară nu ar avea nicio valoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat vineri că toată rezerva internațională a unei țări se ține în conturi din străinătate, iar dacă România ar ține cei 32 de miliarde de euro în țară, nu am fi credibili, și de aceea români pot să facă plăți în exterior.

Dilema Veche08Mugur Isărescu a afirmat, în cadrul conferinței de deschidere a Festivalului ”Dilema Veche” de la Alba Iulia, că leul este perfect convertibil, iar românii pot efectua plăți în cu carduri, în lei sau în valută, în orice stat, chiar în ”Oceania sau în Papa Guinee”, iar acest lucru ”nu este picat din cer”.

”Și pentru că multă lume consideră că e ceva necurat aici, Banca Națională ține aurul la Londra, păi aurul este parte din rezerva noastră internațională. E rezervă internațională. Nu e rezervă internă. Toată rezerva internațională a unei țări se ține în exterior că de aceea se numește rezervă internațională. Dolarii, cei 32 de miliarde de euro, echivalent 37 de miliarde de dolari nu îi ținem în țară. Dacă i-am ține în țară nu ar avea absolut nicio valoare. Nu ar asigura stabilitate. Îi ținem în conturi în străinătate, așa se ține”, a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a adăugat că acest lucru ”pare contraintuitiv”, dar în momentul în care am ține rezerva valutară în țară, în primul rând am credita pe gratis fără dobândă țările emitente ale monedei respective.

”Noi nu suntem crezuți pentru că în fiecare lună spunem, rezerva valutară a Băncii Naționale este de 32 miliarde de euro plus 103 tone de aur care valorează patru miliarde de dolari și așa mai departe. Nu, nu, nu ne crede nimeni dacă am avea bani în țară. Ei pot să fie verificați în orice clipă pe plan internațional în sistemul de conturi. Așa funcționează economia mondială. De aceea pot românii să circule fără nici un fel de problemă și să facă plăți în exterior, pentru că Banca Națională administrează această rezervă așa cum fac și toate celelalte țări. Am auzit o chestiune cam în felul următor: că Bundesbank-ul și-a repatriat o parte din rezerva de aur. Da, avea vreo 90% din rezerva sa de aur sau 80% la FED, în Statele Unite, și a adus-o spre 60%. Noi avem 60% în exterior și 40% în interior. Bineînțeles că o putem aduce în interior, atunci rezerva adusă în interior devine rezervă internă. Nu știe nimeni ce ai în tezaur, nu?”, conchis Isărescu.

Acesta a subliniat că a vrut să ”atace” acest subiect, în cadrul conferinței, deoarece ”multe trăsnăi se aud în societatea românească astăzi și ele sunt vânturate uneori fără motiv”.

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a susținut o conferință despre patrimoniul cultural și economie, desfășurată pe Esplanada Catedralei.

[nggallery id=2573]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Explozie a infracționalității economice în județul Alba în 2023: A crescut cu 13,7% față de anul precedent

Bogdan Ilea

Publicat

în

Explozie a infracționalității economice în județul Alba în 2023: A crescut cu 13,7% față de anul precedent În anul 2023 deși rata infracționalității a scăzut cu 1% față de anul 2022, a avut loc o creștere exponențială a infracționalității economice. Aceasta a crescut cu 13,7%, așa cum a precizat Comisar-șef de poliție, Florin Dogaru în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea