FOTO, VIDEO. Momente emoționante și solemne în deschiderea noului an școlar la Colegiul Militar din Alba Iulia

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

ceremonie-colegiul-militar-din-alba-iulia01Peste 450 de elevi ai Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, dintre care 120 boboci, au participat, luni, la festivitatea de deschidere a noului an școlar, care a cuprins momente emoționante și solemne, defilări pe muzică de fanfară și acordare de distincții.  

Ceremonia a debutat cu introducerea drapelului de luptă al colegiului în formație, respectiv cu intonarea imnului național și s-a încheiat cu o grandioasă defilare, pe acorduri de muzică de fanfară, la care au participat toți elevii, dar și cadre militare, în aplauzele părinților, o parte dintre ei având ochii înlăcrimați.

ELIT

La ceremonie a participat și generalul de brigadă Mircea Mândrescu, care a dat citire mesajului șefului Statului Major General, cu ceremonie-colegiul-militar-din-alba-iulia54prilejul deschiderii anului școlar 2016-2017.

120 de boboci, dintre care 20 de fete, din mai multe județe, au depus legământul de suflet și au îmbrăcat pentru prima dată uniforma de lampas. La fel ca și restul elevilor, ei vor locui pe perioada anului școlar în cămine.

Primul discurs a fost susținut de comandantul Colegiului Militar din Alba Iulia, colonelul Marcel Domșa, care a spus ”cu mândrie” că în anul școlar precedent toți cei 98 de elevi au fost declarați ”reușiți”, iar 97,95% dintre ei au fost admiși, apoi, în instituții militare.

”Despărțirea de familii la o vârstă fragedă este dificilă, suntem cu toții conștienți de acest lucru, dar împreună vom reuși să trecem peste acest moment. Experiența acumulată în cei 41 de ani de prezență a colegiului în municipiul Alba Iulia ne îndreptățește să afirmăm acest lucru (…) Începeți astăzi, stimați elevi, o nouă etapă în viața voastră, v-ați angajat pe drumul greu, dar frumos al vieții militare, pe care vi-l doresc plin de succese și realizări mari și cât mai îndelungate. Voi puteți adăuga valoare vieții de licean, stă în puterea voastră. Succesul nu vine spre voi, voi trebuie să mergeți spre el”, a spus col. Marcel Domșa.

ceremonie-colegiul-militar-din-alba-iulia77Ceremonia a continuat cu oficierea unui serviciu religios oficiat de un sobor de preoți, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia.

În mesajul său, ÎPS Irineu a transmis elevilor să ”valorifice timpul”, să se ”bucure de tinerețe”, dar să ”înmulțească talanții” și să fie harnici și evlavioși. Elevii de clasa a IX-a au fost harnici. Deși abia intrați pe ușile colegiului, ei au cântat, la unison cu colegii lor mai mari, imnul colegiului – ”Mihai Viteazul, erou între eroi”.

În numele bobocilor a vorbit, copleșită de emoții, Denisa Bianca Anghel, din Hunedoara, care a obținut cea mai mare medie la examenul de admitere din vară, 9,89. Când s-a adresat părinților, vocea i-a tremurat, iar ochii i s-au umezit. ”Iubiți părinți, știm că astăzi împărtășiți emoțiile acestui moment deosebit din viața noastră. Vă mulțumim încă o dată pentru tot ceea ce ați făcut pentru noi. ceremonie-colegiul-militar-din-alba-iulia58Ne-ați pregătit și susținut în toți acești ani, iar astăzi ne vedeți în altă posturi, mai responsabili, purtând uniforma colegiului militar. Pășim într-o lume nouă, plină de provocări, dar cu multe speranțe, vă promitem că nu vă vom înșela așteptările și că veți fi mândri de realizările noastre, chiar dacă despărțirea de casă și de voi va fi greu de suportat”, a spus eleva.

Festivitatea a continuat cu ceremonia de primire festivă a bobocilor în marea familie a elevilor Colegiului ”Mihai Viteazul”. Aliniați în formație, ei au defilat pe acorduri de muzică, și au primit flori din partea colegilor mai mari, în vreme ce prietenii și rudele îi filmau și fotografiau.

ceremonie-colegiul-militar-din-alba-iulia17Nu în ultimul rând, în tradiția Colegiului Militar din Alba Iulia s-a înscris acordarea distincției ”Robert Schuman” clasei cu cele mai bune rezultate la învățătură din anul școlar trecut, beneficiara fiind clasa a XI-a B, ce a obținut în anul școlar trecut media 8,82.

Absolventul Paul Cîrje a primit placheta și diploma aferentă șefului de promoție 2016, fiind felicitat pentru performanțele ”obținute în cei patru ani” și pentru ”activitățile extracurriculare”. Acesta este, acum, student al Academiei Naționale de Informații.

Poate cel mai emoționat moment a fost spre finalul ceremoniei când un militar, în scaun cu rotile, rănit în 2008 în Războiul din Afganistan, a luat microfonul și le-a transmis elevilor că el ar fi ales același drum dacă ar putea da timpul înapoi. Intervenția a fost cât se poate de scurtă, însă cu ecou, cuvintele plutonierului Ionuț Claudiu Butoi dăinuind, și acum, când scriem aceste rânduri, în mintea unor elevi. Acesta a suferit o fractură la coloană și a venit la ceremonie să-și încurajeze nepotul, căruia i-a inspirat dragul de a purta uniforma militară.

ceremonie-colegiul-militar-din-alba-iulia65”Nepotul meu e clasa a noua, am venit la deschidere să-l încurajez pentru că e foarte greu la început, e prima oară când e plecat de acasă și e foarte greu”, a declarat la final, Claudiu Butoi, originar din Câmpulung Mușcel.

În ultimii ani, absolvenții Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia au înregistrat o rată de promovare de sută la sută la examenul de Bacalaureat, iar elevii care au studiat aici au avut participări numeroase la olimpiadele naționale, o parte întorcându-se acasă cu medalii.

Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” a fost înființat în anul 1919 și a funcționat, inițial, la Târgu-Mureș, ulterior la Timișoara, iar din 1975 are sediul la Alba Iulia. 

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

2 Comentarii

1 12 septembrie 2016 at 17:33

Generalul din poza 20 arata exact ca si dictatorul chilian AUGUSTO PINOCET !

2 12 septembrie 2016 at 22:21

Prietene are 90 de ani.Sunt curios cum o sa arati tu la varsta lui.

Comentariile sunt oprite