FOTO/ VIDEO: Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan, comemorat prin depuneri de coroane și ceremonial religios la Obelisc și pe Dealul Furcilor din Alba Iulia

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Împlinirea a 233 de ani de la martiriul conducătorilor Răscoalei țărănești de la 1784 din Transilvania, lui Horea, Cloșca și Crișan, a fost comemorată, miercuri, la Alba Iulia, prin depuneri de coroane la Statuia Obelisc şi un ceremonial religios pe Dealul Furcilor, locul în care s-a desfăşurat supliciul.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Au participat reprezentanți ai prefecturii, Consiliului Judeţean Alba, Primăriei Municipiului Alba lulia, Arhiepiscopiei Ortodoxe Române, Unităţilor militare (M.Ap.N., M.A.I.) din garnizoana Alba Iulia, Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba, Direcției Judeţene de Telecomunicaţii Speciale Alba, Cercului Militar Alba lulia, Asociaţiei Veteranilor de Război, Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişa, Serviciilor şi instituţiilor publice din județ, oartidelor politice.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Crişan s-a spânzurat în închisoare cu legăturile de la opinci, iar Horea şi Cloşca au fost supuşi celei mai grele pedepse prevăzute de legea de la acea vreme, frângerea pe roată fără „lovitură de graţie”, pentru a nu îi scuti de chinuri.

Astfel, un călău a zdrobit trupurile lor, de la picioare spre cap, lovindu-i cu roţi imense care aveau inserate lamele. Mai întâi a fost executat Cloşca, care a primit 20 de lovituri, în timp ce Horea asista în picioare.

La 233 de ani de la acest supliciu au fost depuse coroane şi jerbe la Obeliscul care poartă numele eroilor martiri, ”Horea, Cloşca şi Crişan”, iar la locul execuţiei, pe Dealul Furcilor, s-a ţinut un ceremonial religios.

După răscoală, moţilor li s-au acordat mai multe drepturi, între care libertatea păşunatului, scutirea de cărăuşie, desfiinţarea servituţii personale şi a legării de glie, căsătorii fără consimţământul nobilului şi dreptul la învăţătură.

Obeliscul lui ”Horea Cloşca şi Crişan” ridicat în 1937, prin contribuţia populaţiei, a fost în mai multe rânduri profanat de necunoscuţi.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

nedumeritul 28 februarie 2018 at 11:45

Deplangem Martiri Neamului, la 233 de ani de la acest supliciu.Au fost depuse coroane şi jerbe la Obeliscul care poartă numele eroilor martiri, ”Horea, Cloşca şi Crişan”, iar la locul execcutiei pe Dealul Furcilor, s-a tinut un ceremonial religios.
Aproximativ 17% de romani au plecat din tara in 2007 pana in 2017. Romania ocupa locul doi mondial la emigratie, dupa Siria.,
iar pe acestia nu-i deplange nimeni.

HCL 28 februarie 2018 at 13:12

Ce supliciu pe participanți, ger, vânt , au ieșit din birourile luxuriane să aducă un omagiu celor care s-au jertfit în condițiile vitrege ale vremurilor de mult apuse ,dar care se întrezăresc la orizontul anului centenar cu aportul conducătorilor care clamează democrația în mass media dar pe care nu reușesc să și-o însușească și să o stăpânească …Săraca Armată a României, vai de noi ..ce soartă tragică pentru NOI că Dumnezeu nu-i ajută să-și respecte jurămăntul față de cetățeni ci doar pentru ei …

Albaiulean 28 februarie 2018 at 17:22

Iohanis daca au plecat circa 4 MILIOANE DE ROMANI din tara…ar trebui ca impreuna cu parlamentarii cinstiti !!!!! sa reduca numarul acestora din Parlament ,ca nu maI REPREZINTA PE NIMENI …Dar oare doresc sa nu mai fie privitori la caratul apei si doart pentru ei sa se inavuteasca !PSDisti voi nimic nu propuneti ????Dupa ce s-au depus coroane cei prezenti au fost la ,,papa-bun,,ca poate s-au alocat bani publici….?

Comentariile sunt oprite