Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO/ VIDEO: Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan, comemorat prin depuneri de coroane și ceremonial religios la Obelisc și pe Dealul Furcilor din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Împlinirea a 233 de ani de la martiriul conducătorilor Răscoalei țărănești de la 1784 din Transilvania, lui Horea, Cloșca și Crișan, a fost comemorată, miercuri, la Alba Iulia, prin depuneri de coroane la Statuia Obelisc şi un ceremonial religios pe Dealul Furcilor, locul în care s-a desfăşurat supliciul.

Au participat reprezentanți ai prefecturii, Consiliului Judeţean Alba, Primăriei Municipiului Alba lulia, Arhiepiscopiei Ortodoxe Române, Unităţilor militare (M.Ap.N., M.A.I.) din garnizoana Alba Iulia, Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba, Direcției Judeţene de Telecomunicaţii Speciale Alba, Cercului Militar Alba lulia, Asociaţiei Veteranilor de Război, Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişa, Serviciilor şi instituţiilor publice din județ, oartidelor politice.

YouTube video

Crişan s-a spânzurat în închisoare cu legăturile de la opinci, iar Horea şi Cloşca au fost supuşi celei mai grele pedepse prevăzute de legea de la acea vreme, frângerea pe roată fără „lovitură de graţie”, pentru a nu îi scuti de chinuri.

Astfel, un călău a zdrobit trupurile lor, de la picioare spre cap, lovindu-i cu roţi imense care aveau inserate lamele. Mai întâi a fost executat Cloşca, care a primit 20 de lovituri, în timp ce Horea asista în picioare.

La 233 de ani de la acest supliciu au fost depuse coroane şi jerbe la Obeliscul care poartă numele eroilor martiri, ”Horea, Cloşca şi Crişan”, iar la locul execuţiei, pe Dealul Furcilor, s-a ţinut un ceremonial religios.

După răscoală, moţilor li s-au acordat mai multe drepturi, între care libertatea păşunatului, scutirea de cărăuşie, desfiinţarea servituţii personale şi a legării de glie, căsătorii fără consimţământul nobilului şi dreptul la învăţătură.

Obeliscul lui ”Horea Cloşca şi Crişan” ridicat în 1937, prin contribuţia populaţiei, a fost în mai multe rânduri profanat de necunoscuţi.

[nggallery id=5253]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice

Unirea Ziarul

Publicat

în

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice Un bărbat a fost filmat în dimineața zilei de 20 aprilie în timp ce își perfecționa săriturile, chiar pe monumentele istorice, mai exact drumul roman Via Principalis, din cetatea Alba Iulia. În filmare se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea