Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

FOTO-VIDEO: Cinci proiecte POR ale ADR Centru modernizează infrastructura edilitară, şcolară şi socială în Alba Iulia şi Aiud

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Vezi proiectele şi stadiul implementării lor

 Luni, 11 noiembrie 2013, jurnalişti din Regiunea Centru au participat, împreună cu reprezentanţi ai Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru la vizitarea a cinci proiecte finanţate prin programul Regio, trei dintre acestea fiind deja finalizate. Este vorba despre drumul modernizat cu patru benzi la intrarea în Alba Iulia dinspre Teiuş, 24 de străzi reabilitate din cartierul vechi al municipiului, o nouă clinică medicală din Alba Iulia,  un aşezământ social din Bărăbanţ şi Colegiul Naţional “Bethlen Gabor” din Aiud , unde presa a putut observa stadiul implementării proiectelor, cum s-au investit fondurile nerambursabile şi care sunt beneficiile aduse comunităţii.

 Vizita în teren a început cu prezentarea proiectelor implementate de Primăria Municipilui Alba Iulia, respectiv reparaţiile capitale la străzile din centrul vechi (valoare proiect aproape 21 milioane de lei, finalizat în luna iunie a anului 2012) şi modernizarea DN 1 la intrarea dinspre Teiuş în Alba Iulia (valoare proiect de 30,37 milioane de lei, finalizat în luna august 2013). Despre fazele de execuţie ale acestor proiecte au vorbit, la sediul ADR, directorul instituţiei, Simion Creţu şi city managerul municipiului, Nicolaie Moldovan, cel din urmă precizând faptul că primăria are până în prezent 10 proiecte prin POR, dintre care 7 finalizate (printre acestea şi Cetatea de tip Vauban restaurată).

Următorul proiect vizitat la faţa locului a fost Aşezământul Sfântul Andrei din Bărăbanţ, unde se implementează un proiect în valoare de aproape 4 milioane de lei, prin care acest cămin pentru vârstnici va fi reabilitat şi extins cu o clădire nouă, pentru o capacitate de cazare mai mare, dar si cu o nouă sală de mese şi alte functiuni administrative. Proiectul a fost finalizat în procentaj de aproape 70%, la final 32 de persoane, urmând să beneficieze de servicii sociale. În viitor Centrul ar putea atinge o capacitate de până la 120 locuri.

Vizita a continuat la sediul noii clinici de Urologie din Alba Iulia, dezvoltată prin fonduri Regio şi finalizată în 11 octombrie 2012. Proiectul, în valoare de 1,55 milioane de lei, a fost realizat de o microîntreprindere şi a creat 6 locuri de muncă. Clinica (sistem de asistenţă  spitalicească pe termen scurt) cuprinde un cabinet medical, o sală de tratament, o sală de aşteptare, o sală de gardă,  două săli de pregătire operaţie, două de operaţie, alte două săli trezire, trei saloane pentru pacienţi şi alte săli ce deservesc funcţiunile, cu o suprafaţă de cca 358 mp. Pacienţi din întreaga Transilvanie (Târgu-Jiu, Dolj, Hunedoara, Cluj, Turda, etc.) vin acum aici pentru tratamente şi consultaţii. Unul dintre aparatele interesante aici este un aparat cu care se efectuează intervenţii de spargere cu unde de şoc electromagnetice a pietrelor de la rinichi, cu care până la momentul actual s-au făcut peste 200 de intervenţii reuşite.

Ultimul proiect din agenda de vizite a fost “Reabilitarea structurală şi reparaţii capitale la Colegiul Naţional Bethlen Gabor” din Aiud, cel mai mare proiect (scris de Primăria Municipiului Aiud) pentru infrastructura în învăţământ din România, cu cel mai mare buget la nivel naţional din fondurile Regio. Valoarea totală a proiectului este de 29,65 milioane de lei şi se urmăreşte reabilitarea a cinci corpuri de clădire datând din secolul al XVII-lea, păstrând arhitectura şi elementele originale tradiţionale. La colegiul aiudean învaţă aproximativ 700 de elevi din toată Transilvania, dintre aceştia 108 fiind în regim de internat. Una dintre clădiri a fost deja finalizată şi chiar dată în folosinţă. Unităţii de învăţămnt i-a fost schimbată reţeaua electrică, de alimentare cu apă şi încălzire. Pe parcursul proiectului se urmăreşte dotarea sălilor de clasă cu echipamente informatice de ultimă generaţie şi dotări moderne de specialitate. La finalul proiectului, Aiudul va avea un campus preuniversitar, reabilitat şi echipat la standarde europene, aceasta presupunând săli de clasă echipate corespunzător şi creşterea numărului locurilor de cazare în internat de la 108 la 120. Stadiul implementării proiectului este de 40%.

 Vă prezentăm mai jos imagini foto-video din cadrul vizitei în teren, cu fiecare obiectiv în parte:

 [nggallery id=641]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea