Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO-VIDEO: Cinci proiecte POR ale ADR Centru modernizează infrastructura edilitară, şcolară şi socială în Alba Iulia şi Aiud

Publicat

în

*Vezi proiectele şi stadiul implementării lor

 Luni, 11 noiembrie 2013, jurnalişti din Regiunea Centru au participat, împreună cu reprezentanţi ai Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru la vizitarea a cinci proiecte finanţate prin programul Regio, trei dintre acestea fiind deja finalizate. Este vorba despre drumul modernizat cu patru benzi la intrarea în Alba Iulia dinspre Teiuş, 24 de străzi reabilitate din cartierul vechi al municipiului, o nouă clinică medicală din Alba Iulia,  un aşezământ social din Bărăbanţ şi Colegiul Naţional “Bethlen Gabor” din Aiud , unde presa a putut observa stadiul implementării proiectelor, cum s-au investit fondurile nerambursabile şi care sunt beneficiile aduse comunităţii.

 Vizita în teren a început cu prezentarea proiectelor implementate de Primăria Municipilui Alba Iulia, respectiv reparaţiile capitale la străzile din centrul vechi (valoare proiect aproape 21 milioane de lei, finalizat în luna iunie a anului 2012) şi modernizarea DN 1 la intrarea dinspre Teiuş în Alba Iulia (valoare proiect de 30,37 milioane de lei, finalizat în luna august 2013). Despre fazele de execuţie ale acestor proiecte au vorbit, la sediul ADR, directorul instituţiei, Simion Creţu şi city managerul municipiului, Nicolaie Moldovan, cel din urmă precizând faptul că primăria are până în prezent 10 proiecte prin POR, dintre care 7 finalizate (printre acestea şi Cetatea de tip Vauban restaurată).

Electrica Furnizare Discount

Următorul proiect vizitat la faţa locului a fost Aşezământul Sfântul Andrei din Bărăbanţ, unde se implementează un proiect în valoare de aproape 4 milioane de lei, prin care acest cămin pentru vârstnici va fi reabilitat şi extins cu o clădire nouă, pentru o capacitate de cazare mai mare, dar si cu o nouă sală de mese şi alte functiuni administrative. Proiectul a fost finalizat în procentaj de aproape 70%, la final 32 de persoane, urmând să beneficieze de servicii sociale. În viitor Centrul ar putea atinge o capacitate de până la 120 locuri.

Vizita a continuat la sediul noii clinici de Urologie din Alba Iulia, dezvoltată prin fonduri Regio şi finalizată în 11 octombrie 2012. Proiectul, în valoare de 1,55 milioane de lei, a fost realizat de o microîntreprindere şi a creat 6 locuri de muncă. Clinica (sistem de asistenţă  spitalicească pe termen scurt) cuprinde un cabinet medical, o sală de tratament, o sală de aşteptare, o sală de gardă,  două săli de pregătire operaţie, două de operaţie, alte două săli trezire, trei saloane pentru pacienţi şi alte săli ce deservesc funcţiunile, cu o suprafaţă de cca 358 mp. Pacienţi din întreaga Transilvanie (Târgu-Jiu, Dolj, Hunedoara, Cluj, Turda, etc.) vin acum aici pentru tratamente şi consultaţii. Unul dintre aparatele interesante aici este un aparat cu care se efectuează intervenţii de spargere cu unde de şoc electromagnetice a pietrelor de la rinichi, cu care până la momentul actual s-au făcut peste 200 de intervenţii reuşite.

Ultimul proiect din agenda de vizite a fost “Reabilitarea structurală şi reparaţii capitale la Colegiul Naţional Bethlen Gabor” din Aiud, cel mai mare proiect (scris de Primăria Municipiului Aiud) pentru infrastructura în învăţământ din România, cu cel mai mare buget la nivel naţional din fondurile Regio. Valoarea totală a proiectului este de 29,65 milioane de lei şi se urmăreşte reabilitarea a cinci corpuri de clădire datând din secolul al XVII-lea, păstrând arhitectura şi elementele originale tradiţionale. La colegiul aiudean învaţă aproximativ 700 de elevi din toată Transilvania, dintre aceştia 108 fiind în regim de internat. Una dintre clădiri a fost deja finalizată şi chiar dată în folosinţă. Unităţii de învăţămnt i-a fost schimbată reţeaua electrică, de alimentare cu apă şi încălzire. Pe parcursul proiectului se urmăreşte dotarea sălilor de clasă cu echipamente informatice de ultimă generaţie şi dotări moderne de specialitate. La finalul proiectului, Aiudul va avea un campus preuniversitar, reabilitat şi echipat la standarde europene, aceasta presupunând săli de clasă echipate corespunzător şi creşterea numărului locurilor de cazare în internat de la 108 la 120. Stadiul implementării proiectului este de 40%.

 Vă prezentăm mai jos imagini foto-video din cadrul vizitei în teren, cu fiecare obiectiv în parte:

 [nggallery id=641]

Publicitate

Politică Administrație

Dorin Nistor, primarul municipiului Sebeș, despre CRIZA gunoaielor din județ: „A evolua nu este suficient. Am aplicat sancțiuni și o să aplicăm în continuare”

Publicat

în

Dorin Nistor, primarul municipiului Sebeș, despre CRIZA gunoaielor din județ: „A evolua nu este suficient. Am aplicat sancțiuni și o să aplicăm în continuare”

Primarul municipiului Sebeș, Dorin Nistor, a vorbit, în cadrul unei emisiuni la Radio Unirea FM, despre problemele întâmpinate la serviciul prestat de către operatorul de salubritate în orașul pe care acesta îl gestionează, amintind de faptul că sancțiunile asupra companiei vor continua să fie aplicate, dar problemele întâlnite vor persista.

„Eu în continuare sunt nemulțumit de modul în care operează operatorul de salubritate la Sebeș, chiar dacă, raportat la începuturi, au făcut progrese pentru că am avut o întâlnire la Asociația Salubris, unde a fost invitat și operatorul de salubritate cu mai mulți primari din zona noastră și dânșii mi-au spus că a evoluat.

Vezi și: Criza gunoaielor din Alba Iulia: Ce acțiuni a întreprins Poliția Locală în „domnia” noului operator. Amendă de 2500 de lei pentru RER Vest – RETIM

A evolua nu este suficient, eu consider că trebuie să își respecte contractul în totalitate. În acest moment nu au toți parametrii de performanță îndepliniți, în continuare sunt nemulțumit, consider că trebuie să-și revizuiască serios activitatea, să se organizeze mult mai bine, pentru că activitatea dânșilor afectează în primul rând fiecare cetățean al municipiului Sebeș, dar și municipiul în totalitatea lui.

Electrica Furnizare Discount

În ceea ce privește sancțiunile, am aplicat sancțiuni și o să aplicăm în continuare. Dorința mea nu este să sancționăm, dorința mea este ca la Sebeș, acel serviciu de salubritate să fie corect, să fie așa cum este normal să fie în anul 2022, în sensul de a avea un serviciu de calitate, ridicare la timp, de a se face inclusiv acea selecție bun. Indiscutabil că trebuie să avem o educație continuă și a populației, pentru ca ei, la rândul lor, să înțeleagă până la urmă ce înseamnă a selecta gunoiul și ce înseamnă a proteja mediul și până la urmă a ne proteja buzunarele prin o astfel de reacție.

Citește și: FOTO ȘTIREA TA| Problemă „MACRO” în cartierul MICRO din Aiud: „Era mult mai bine cu vechii gunoieri”

Dar, ca să poți să faci acest lucru, operatorul de salubritate trebuie să ofere condițiile. Sub nicio formă, noi nu ne sustragem la a ne asuma responsabilitatea și a trage la răspundere operatorul de salubritate, dar, repet, nu suntem încă mulțumiți de modul în care se efectuează serviciul de salubritate la Sebeș.

Au existat neridicări la timp, au fost probleme la partea de selectiv pentru ceea ce înseamnă sacii aceia de selectiv, de foarte multe ori s-au ridicat cu aceleași mașini, adică a fost degeaba făcută selecția de populație, ori asta nu este tolerant. Avem probleme la ridicarea de la sediul companiilor, inclusiv pe partea de recipiente.”, a declarat primarul municipiului Sebeș, Dorin Nistor.

Citește mai mult

Politică Administrație

Orașul Mercedes din România, buget mai mare cu circa 40% în anul 2022. Dorin Nistor: „Pentru fiecare leu plătit de o persoană fizică, noi aducem zece”

Publicat

în

Orașul Mercedes din România, buget mai mare cu circa 40% în anul 2022. Dorin Nistor: „Pentru fiecare leu plătit de o persoană fizică, noi aducem zece”

Bugetul municipiului Sebeș a crescut față de anul trecut cu peste 40%, potrivit informațiilor puse la dispoziție de primarul orașului, Dorin Nistor, într-o emisiune Radio Unirea FM.

Conform edilului, bugetul orașului se ridică la peste 140 de milioane de lei, iar o bună bucată din creditele instituției au fost deja achitate.

„Astăzi, bugetul Sebeșului se ridică la peste 143 de milioane de lei, adică un buget semnificativ mai mare. La finele anului trecut, am încheiat cu un excedent bugetar de 18,5 milioane de lei, pot să vă spun că pe perioada 2016-2020, 2021 inclusiv, am achitat din creditele angajate de administrațiile până în 2016, care se ridică undeva la 16 milioane, 17 milioane.

Electrica Furnizare Discount

Aproape 13 milioane am achitat în această perioadă. Sebeșul mai are o datorie de 3,9 milioane de lei. O sumă nesemnificativă în acest moment, adică suma existentă în casieria municipiului Sebeș ieri a fost 3 milioane de lei, deci să înțelegem că există sume la dispoziție mult mai mari decât creditele. Ne-am preocupat să găsim soluții de finanțare și de aceea pot să spun că astăzi avem, ca principală sursă la bugetul municipiului Sebeș, fondurile europene, adică aproape 45 de milioane de lei vin pentru a finanța ceea ce înseamnă lucrări de investiții și dezvoltare ale municipiului nostru. Pentru fiecare leu plătit de o persoană fizică, ca și impozit pe proprietate în municipiul Sebeș, noi aducem 10 lei.

În ceea ce privește impozitele colectate, următoarea sursă este cea din cota de impozit pe venit. Deci cumva, din dezvoltarea economică, ceea ce înseamnă angajatorii de astăzi de la Sebeș, avem un venit estimat – cotă dată de Ministerul de Finanțe- de peste 41 de milioane de lei.

Impozitul pe proprietate plătit de persoanele juridice, de companii, aproape 16 milioane de lei, impozitul pe proprietate plătit de persoanele fizice, 2,7 milioane și mai avem pe ceea ce înseamnă mijloace de transport, undeva la 3,6 milioane de lei.”, a declarat primarul municipiului Sebeș, Dorin Nistor.

Citește mai mult

Politică Administrație

O treime dintre elevii albaiulieni din clasele V-XII vor primi burse în 2022: Suma de aproape 5 milioane de lei, pe masa consilierilor locali

Publicat

în

O treime dintre elevii albaiulieni din clasele V-XII vor primi burse în 2022: Suma de aproape 5 milioane de lei, pe masa consilierilor locali

Consilierul local Cornel Sandu și viceprimarul Marius Filimon propun un proiect de hotărâre de Consiliu Local prin care numărul și cuantumul burselor care se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat din Alba Iulia să crească la cea mai mare valoare acordată vreodată în municipiul reședință de județ.

Astfel, pe ordinea de zi a Ședinței ordinare a Consiliului local din data de 27 ianuarie 2022 se află proiectul de hotărâre privind aprobarea cuantumului burselor și numărul acestora care se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat de pe raza municipiul, începând cu semestrul II al anului școlar 2021 – 2022, care prevede creșterea numărului burselor cu aproximativ 46%, iar a valorii acestora de 2,5 ori, raportat la ceea ce se acordă în acest moment.

Se propune acordarea a 2.310 burse pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat, în valoare totală de 4,92 milioane lei, din care:

Electrica Furnizare Discount
  • 36 burse de performanță (valoarea unei burse lunare: 500 lei);
  • 1.051 burse de merit (valoarea unei burse lunare: 200 lei);
  • 327 burse de studiu (valoarea unei burse lunare: 150 lei);
  • 896 burse de ajutor social (valoarea unei burse lunare: 200 lei).

Este obligația noastră să răsplătim rezultatele școlare deosebite ale elevilor, fiind totodată necesar să stimulăm pregătirea acestora și creșterea performanțelor educaționale.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare