Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO. Chirurg din Alba Iulia, medaliat cu aur pentru o invenție ce poate revoluționa lumea spitalelor, posibil unică în lume. Patul multifuncțional, cu WC încorporat, care ușurează viața bolnavilor imobilizați

Publicat

în

La 78 de ani, chirurgul albaiulian Ioan Ivanoff Nicolov a fost premiat cu medalia de aur pentru o invenție ce ar putea revoluționa lumea spitalelor

În viață, Ioan Ivanoff Nicolov a fost ce a vrut el să fie, când a vrut el. Mai în glumă, mai în serios, spune despre sine că este multifuncțional, la fel ca patul pe care l-a inventat și care a fost premiat cu medalia de aur la salonul internațional de inventică Pro Invent Cluj-Napoca 2018, și care îi poartă numele – ”patul multifuncțional Ivanoff”.

Născut la Sebeș din tată bulgar și mamă româncă, după absolvirea liceului Ioan Ivanoff a vrut mai întâi să se facă asistent medical și s-a făcut, fiind cel mai bun din generația sa.

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi a făcut o pasiune pentru box și a devenit boxer de performanță. Dezamăgit că a fost dezavanatajat de arbitri la un meci, s-a apucat de haltere și a fost o scurtă vreme și un bun halterofil. În paralel a învățat singur pentru admiterea la medicină și după câteva încercări a intrat la Facultatea de Medicină din Târgu Mureș devenind la absolvirea ei medic chirurg generalist.

A activat la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia peste 30 de ani, până în 2001, când s-a pensionat, însă a continuat să aibă activitate și să dea o mână de ajutor la spitalele din Sebeș, Cugir sau Ocna Mureș.

”Am intrat la facultate în momentul în care mi-am dat seama că tehnica mea de învățat nu era una bună și am schimbat tactica”, a mărturisit chirurgul.

Toată viața a fost un autodidact și a citit foarte mult înainte de a se apuca de ceva, fie că a fost vorba de școală sau sport. Iar când s-a apucat, a făcut totul la un nivel profesionist.

”Am citit foarte mult înainte de a mă apuca de ceva, m-am pus la punct din punct de vedere tehnic și apoi am aplicat”, explică cu modestie Ioan Ivanoff strategia sa de viață.

Așa a făcut și cu ultima sa preocupare, cea de inventator. În urmă cu 2 ani, pe când avea 76 de ani, a început să studieze puțină inginerie pentru a putea pune pe hârtie schița unui pat multifuncțional de spital. Acest pat, dotat cu un wc încorporat, dar și cu alte facilități, poate ușura foarte mult viața bolnavilor imobilizați parțial sau total la pat dar și a aparținătorilor lor sau a celor care îi îngrijesc.

Practic, este vorba despre un pat de spital modificat după nevoile bolnavului, astfel că o persoană imobilizată nu mai trebuie transportată la baie pentru nevoile fiziologice sau pentru toaleta zilnică.

Patul executat din inox este prevăzut în partea de mijloc cu o porțiune mobilă care funcționează ca un capac de wc, iar acționată cu o telecomandă se retrage și, după utilizare, se închide la loc fără să deranjeze bolnavul așezat pe o saltea, care are o porțiune detașabilă în zona bazinului.

Totodată, wc-ul funcționează și ca un bideu, vasul fiind conectat la un sistem de evacuare conectat la rețeaua de canalizare dar și la rețeaua de apă. Dacă este acoperit cu o prelată impermeabilă, patul poate servi și ca o cadă de baie improvizată, scurgerea apei putându-se face prin vasul wc poziționat dedesubt. Totul este la îndemâna bolnavului – telecomanda, plosca (pentru bărbați), para dușului, rezervorul wc-ului, oferindu-i acestuia o oarecare independență.

Când nu este nevoie de aceste facilități, patul poate fi utilizat ca unul normal de spital, cu spătar reglabil.

”Activând peste 30 de ani în spitale am constatat cât de dificilă este, în cazul unei persoane imobilizate la pat, partea aceasta cu mersul la wc sau montarea ploscăi și de cele mai multe ori este și neigienic. Acest pat rezolvă mai multe probleme dar, în primul rând, scutește bolnavul și pe cei ce îl îngrijesc de eforturi suplimentare, cum ar fi mersul la toaletă sau dușul zilnic. Consider că un astfel de pat ar fi util în toate spitalele, cel puțin câte unul în fiecare salon. Aceste pat este foarte util pentru bolnavii paralizați, bolnavii cu fracturi de bazin, de membre inferioare, de coloană vertebrală sau bolnavi cu alte afecțiuni care necesită imobilizare la pat”, spune doctorul inventator.

Juriul Pro Invent 2018 a considerat invenția lui Ioan Nicolov Ivanoff originală și utilă, astfel că i-au acordat medalia de aur și diploma de excelență

Invitația de participare la a XVI-a ediție a Salonului Internațional al Cercetării Științifice, Inovării și Inventicii Cluj a venit după ce fostul chirurg și-a înregistrat invenția la OSIM.

”Această recunoaștere mă onorează, cu atât mai mult cu cât nu am studii de inginerie și am făcut totul după gândirea proprie”, a spus cu modestie Ioan Ivanoff, care speră ca, dacă se va adeveri că invenția sa este unică în lume, să poată participa cu ea și la cel mai important salon de inventică din lume, cel de la Geneva.

”Am trimis deja documentația tradusă în engleză la Geneva și am achitat taxa de înscriere. Răspunsul va veni abia peste 18 luni. Pentru mine înseamnă mult timp pentru că mă confrunt cu niște probleme de sănătate, dar cine știe…”, a spus zâmbind medicul.

Succes, domnule doctor!

[nggallery id=5433]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 28 – 29 mai 2022

Publicat

în

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 28 – 29 mai 2022

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 28 – 29 mai 2022. Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu atenție și în limitele vitezei legale, dacă este neaparat nevoie să o facă, dacă nu, sunt rugați să respecte restricțiile de circulație impuse de autorități.

Amplasarea radarelor în perioada 28 – 29 mai 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Încoronarea regilor României Mari, Ferdinand și Maria, reconstituită după 100 de ani în „Capitala Țării Moților”

Publicat

în

Încoronarea regilor României Mari, Ferdinand și Maria, reconstituită după 100 de ani în „Capitala Țării Moților”

Unul dintre cele mai importante momente din istoria României s-a reconstituit azi la amiază, în prezența conducerii administrației publice din Câmpeni, cu ocazia promovării actului de la 15 octombrie 1922, când au fost încoronați la Alba Iulia, ca regi ai României Mari, Ferdinand și Maria.

Evenimentul organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, cu sprijinul primăriei, instituțiilor de cultură din Câmpeni și a Asociației Culturale „Historia Renascita” din Pitești, a captat interesul a sute de spectatori în „Piața Avram Iancu” din centrul orașului, printre care s-au regăsit în majoritate elevi și preșcolari, cât și locuitori ai zonei, reprezentanți ai administrației publice locale și chiar turiști.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin acest demers, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia promovează actul de la 15 octombrie 1922, când la Alba Iulia, au fost încoronați ca regi ai României Mari, Ferdinand și Maria, sub forma inedită, a reconstituirii istorice. Astfel, în perioada 26 mai – 29 mai, istorici și voluntari ai muzeului albaiulian, însoțiți de membrii Asociației Culturale „Historia Renascita” din Pitești, fac un tur prin câteva localități din Munții Apuseni pentru a ține o adevărată lecție de istorie vie, intitulată sugestiv „Povestea Încoronării”: ieri la ora 16:00 a fost la Abrud, mâine, 28 mai, la 11:30, va fi la Avram Iancu, iar duminică, 29 mai, la ora 13:00, la Albac.

În timpul reconstituirii, spectatorii i-au văzut pe regele Ferdinand și regina Maria, personalitățile prezente atunci la Alba Iulia, precum Mihail Pherekyde, președintele Adunării Deputaților, cel care a înmânat regelui coroana de oțel, Mihail Orleanu, președintele Senatului, generalul francez, Henri Mathias Berthelot sau ofițeri români care au purtat hlamidele regale.

În programul evenimentului s-a regăsit și expoziție stradală dedicată Încoronării, expusă lângă Muzeul și Biblioteca Orășenească „Avram Iancu” Câmpeni, iar la finalul reconstituirii s-a desfășurat o sesiune de fotografii cu personajele de acum 100 de ani.
Ovidiu CULDA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Bijuterii de aproape 5 miloane de lei, bani și mașini, confiscate după PERCHEZIȚIILE din Alba si alte 17 județe: 8 persoane, reținute de polițiști

Publicat

în

FOTO VIDEO| Bijuterii de aproape 5 miloane de lei, bani și mașini, confiscate după PERCHEZIȚIILE din Alba si alte 17 județe: 8 persoane, reținute de polițiști

În urma celor peste 200 de percheziții, efectuate, la data de 25 mai a.c., de Poliția Română, prin Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi, au fost ridicate peste 21 de kg de bijuterii din aur în valoare de aproximativ 5.000.000 de euro, 147.293 de lei, 19.327 de euro, 765 de dolari, 89.580 de lire turcești și 10 lire sterline, 3 autoturisme, un pistol cu bile din cauciuc, deținut fără autorizație, 1.860 de țigarete, 192 de articole vestimentare purtând însemnele unor mărci identice sau similare cu o marcă înregistrată pe teritoriul național și 22 de parfumuri de diferite mărci.

De asemenea, au fost puse în executare 28 de mandate de aducere, iar în urma audierilor, a fost dispusă reținerea a 8 persoane, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate, în cursul zilei de astăzi, judecătorului de drepturi și libertăți, cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile. Totodată, față de 4 persoane a fost luată măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Elit - Gustul Desăvârșit

Reamintim că, la data de 25 mai 2022, Poliția Română, prin Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi, au efectuat peste 200 de percheziții domiciliare, în județele Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vaslui, Vâlcea și Vrancea, precum și în municipiul București, în cadrul unei acțiuni care a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu aur.

Începând cu luna iulie 2021, a fost constituit un grup infracțional organizat, care a acționat până în luna mai 2022, în scopul comiterii infracțiunii de contrabandă cu bijuterii din aur provenite din Turcia.

Astfel, profitând de experiența lor acumulată în domeniu (în calitate de deținători ai unei societăți comerciale cu profil amanet în mun. Medgidia, județul Constanța), liderii grupului infracțional organizat au sesizat potențialul uriaș de obținere a unor câștiguri ilicite, prin introducerea în țară, prin punctele de trecere a frontierei, a unor cantități mari (de ordinul kilogramelor) de bijuterii din aur, eludând astfel plata taxelor prevăzute de lege (TVA și taxe vamale).

În vederea minimizării riscurilor, membrii grupului infracțional organizat se deplasau în Turcia unde vizualizau marfa de contrabandă, negociau cantitățile și prețurile, aceasta fiind expediată, prin intermediul altor autocare decât cele cu care călătoreau aceștia. În acest scop, membrii grupului infracțional organizat au stabilit relații cu șoferi de încredere, care, în schimbul unor sume de bani, au fost de acord să disimuleze coletele cu aur în autocarele conduse de ei.

Din judeţul Constanţa, municipiile Constanţa şi Medgidia, s-au efectuat în mod constant numeroase curse cu autocarul către Turcia, fiind introduse în țară de către membrii grupului, săptămânal, uneori de mai multe ori pe săptămână, colete cu aur în vederea comercializării la negru.

Grupul infracțional organizat a avut o activitate infracțională intensă, dezvoltând o adevărată rețea de distribuție de bijuterii de aur, folosind în acest scop multe alte persoane dispuse să ia parte la aceste activități ilicite, în schimbul obținerii de venituri ilegale generoase.

Pe parcursul urmăririi penale, au fost depistate două transporturi efectuate în septembrie 2019 și februarie 2022, fiind indisponibilizată cantitatea de aproximativ 2,3 kilograme de bijuterii din aur.

De asemenea, din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că membrii grupului infracțional organizat au desfășurat activități de camată, aceştia acționând cu precădere pe raza orașului Medgidia și a localităților limitrofe din județul Constanța. Astfel, aceștia au acordat ca îndeletnicire diverse sume de bani cu titlu de împrumut, în vederea perceperii de dobânzi lunare, operațiunile derulându-se în afara cadrului legal ce reglementează condițiile în care își pot desfășura activitățile entitățile financiare nebancare, fiind folosită în acest scop casa de amanet de pe raza Municipiului Medgidia.

Banii proveniți din infracțiunile de contrabandă, camătă, evaziune fiscală și punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare, au fost investiți în imobile sau schimbați și transferați în scopul ascunderii și al disimulării originii ilicite al acestora.

Toți membrii aflați în eșaloanele superioare ale grupării dețin autoturisme de lux, imobile, bani în conturi, se deplasează constant în vacanțe de lux, etalând un mod de viață opulent, existând o disproporție vădită între veniturile obținute în mod legal și stilul de viață afișat.

Activitatea de urmărire penală a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași și al polițiștilor de frontieră din cadrul I.G.P.F. – Garda de Coastă.

La activități, au participat polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice (rol de coordonare), I.G.P.F. – Garda de Coastă, D.C.C.O., structurilor de combatere a criminalității organizate din țară, structurilor de investigații criminale, luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și SAS, precum și jandarmi din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare