Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO. Chirurg din Alba Iulia, medaliat cu aur pentru o invenție ce poate revoluționa lumea spitalelor, posibil unică în lume. Patul multifuncțional, cu WC încorporat, care ușurează viața bolnavilor imobilizați

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La 78 de ani, chirurgul albaiulian Ioan Ivanoff Nicolov a fost premiat cu medalia de aur pentru o invenție ce ar putea revoluționa lumea spitalelor

În viață, Ioan Ivanoff Nicolov a fost ce a vrut el să fie, când a vrut el. Mai în glumă, mai în serios, spune despre sine că este multifuncțional, la fel ca patul pe care l-a inventat și care a fost premiat cu medalia de aur la salonul internațional de inventică Pro Invent Cluj-Napoca 2018, și care îi poartă numele – ”patul multifuncțional Ivanoff”.

Născut la Sebeș din tată bulgar și mamă româncă, după absolvirea liceului Ioan Ivanoff a vrut mai întâi să se facă asistent medical și s-a făcut, fiind cel mai bun din generația sa.

Apoi a făcut o pasiune pentru box și a devenit boxer de performanță. Dezamăgit că a fost dezavanatajat de arbitri la un meci, s-a apucat de haltere și a fost o scurtă vreme și un bun halterofil. În paralel a învățat singur pentru admiterea la medicină și după câteva încercări a intrat la Facultatea de Medicină din Târgu Mureș devenind la absolvirea ei medic chirurg generalist.

A activat la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia peste 30 de ani, până în 2001, când s-a pensionat, însă a continuat să aibă activitate și să dea o mână de ajutor la spitalele din Sebeș, Cugir sau Ocna Mureș.

”Am intrat la facultate în momentul în care mi-am dat seama că tehnica mea de învățat nu era una bună și am schimbat tactica”, a mărturisit chirurgul.

Toată viața a fost un autodidact și a citit foarte mult înainte de a se apuca de ceva, fie că a fost vorba de școală sau sport. Iar când s-a apucat, a făcut totul la un nivel profesionist.

”Am citit foarte mult înainte de a mă apuca de ceva, m-am pus la punct din punct de vedere tehnic și apoi am aplicat”, explică cu modestie Ioan Ivanoff strategia sa de viață.

YouTube video

Așa a făcut și cu ultima sa preocupare, cea de inventator. În urmă cu 2 ani, pe când avea 76 de ani, a început să studieze puțină inginerie pentru a putea pune pe hârtie schița unui pat multifuncțional de spital. Acest pat, dotat cu un wc încorporat, dar și cu alte facilități, poate ușura foarte mult viața bolnavilor imobilizați parțial sau total la pat dar și a aparținătorilor lor sau a celor care îi îngrijesc.

Practic, este vorba despre un pat de spital modificat după nevoile bolnavului, astfel că o persoană imobilizată nu mai trebuie transportată la baie pentru nevoile fiziologice sau pentru toaleta zilnică.

Patul executat din inox este prevăzut în partea de mijloc cu o porțiune mobilă care funcționează ca un capac de wc, iar acționată cu o telecomandă se retrage și, după utilizare, se închide la loc fără să deranjeze bolnavul așezat pe o saltea, care are o porțiune detașabilă în zona bazinului.

Totodată, wc-ul funcționează și ca un bideu, vasul fiind conectat la un sistem de evacuare conectat la rețeaua de canalizare dar și la rețeaua de apă. Dacă este acoperit cu o prelată impermeabilă, patul poate servi și ca o cadă de baie improvizată, scurgerea apei putându-se face prin vasul wc poziționat dedesubt. Totul este la îndemâna bolnavului – telecomanda, plosca (pentru bărbați), para dușului, rezervorul wc-ului, oferindu-i acestuia o oarecare independență.

Când nu este nevoie de aceste facilități, patul poate fi utilizat ca unul normal de spital, cu spătar reglabil.

”Activând peste 30 de ani în spitale am constatat cât de dificilă este, în cazul unei persoane imobilizate la pat, partea aceasta cu mersul la wc sau montarea ploscăi și de cele mai multe ori este și neigienic. Acest pat rezolvă mai multe probleme dar, în primul rând, scutește bolnavul și pe cei ce îl îngrijesc de eforturi suplimentare, cum ar fi mersul la toaletă sau dușul zilnic. Consider că un astfel de pat ar fi util în toate spitalele, cel puțin câte unul în fiecare salon. Aceste pat este foarte util pentru bolnavii paralizați, bolnavii cu fracturi de bazin, de membre inferioare, de coloană vertebrală sau bolnavi cu alte afecțiuni care necesită imobilizare la pat”, spune doctorul inventator.

Juriul Pro Invent 2018 a considerat invenția lui Ioan Nicolov Ivanoff originală și utilă, astfel că i-au acordat medalia de aur și diploma de excelență

Invitația de participare la a XVI-a ediție a Salonului Internațional al Cercetării Științifice, Inovării și Inventicii Cluj a venit după ce fostul chirurg și-a înregistrat invenția la OSIM.

”Această recunoaștere mă onorează, cu atât mai mult cu cât nu am studii de inginerie și am făcut totul după gândirea proprie”, a spus cu modestie Ioan Ivanoff, care speră ca, dacă se va adeveri că invenția sa este unică în lume, să poată participa cu ea și la cel mai important salon de inventică din lume, cel de la Geneva.

”Am trimis deja documentația tradusă în engleză la Geneva și am achitat taxa de înscriere. Răspunsul va veni abia peste 18 luni. Pentru mine înseamnă mult timp pentru că mă confrunt cu niște probleme de sănătate, dar cine știe…”, a spus zâmbind medicul.

Succes, domnule doctor!

[nggallery id=5433]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea