Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO/ VIDEO: Azi, la Câmpeni, ceremonie patriotică grandioasă cu ocazia prezentării ”drapelului de luptă al uneia dintre legiunile lui Avram Iancu” din Revoluția de la 1848

Publicat

în

Cu prilejul sosirii și prezentării în ”Capitala Țării Moților” a unui steag care s-ar părea că ar fi aparținut unor luptători ai lui Avram Iancu, în timpul Revoluției de la 1848 din Transilvania, azi dimineață s-a desfășurat la Câmpeni una dintre cele mai mari manifestări patriotice realizate în ultimul timp în Apuseni, la care au participat peste 1000 de persoane în piața din centrul orașului.

steagul lui Avram Iancu001Acest steag a fost achiziționat prin licitație la începutul lunii februarie, în București, de omul de afaceri Adrian Thiess în numele mai multor prieteni, deși la licitație au mai participat Gigi Becali, Silviu Ponoran – primarul orașului Zlatna, Corneliu Olar – fostul deputat al moților și alți reprezentanți ai altor administrații publice locale, dar aceștia nu au deținut suficienți bani pentru a achiziționa acest steag a cărei autenticitate este pusă sub semnul îndoielii de mai mulți istorici.

CITEȘTE ȘI: “Drapelul de luptă al uneia dintre legiunile lui Avram Iancu”: probabil un fals cumpărat de un naiv

Elit - Gustul Desăvârșit

Evenimentul organizat de către Primăria Câmpeni și Societatea Cultural-Patriotică ”Avram Iancu” din România prin filiala locală a debutat la ora 10, când proprietarul Adrian Thiess a sosit cu steagul la Muzeul ”Avram Iancu” din localitate, cartierul general al vechii Legiuni ”Auraria Gemina” condusă de Avram Iancu. După o scurtă vizită și prezentare a muzeului, participanții au pornit sub acordurile fanfarei Centrului Cultural ”Augustin Bena” Alba în convoi, cu steagul în frunte, spre piața din centrul orașului unde se găsește statuia ecvestră a eroului, acolo așteptând sute de oameni, în majoritate elevi de la unitățile școlare din localitate.

După ce steagul a fost așezat pe un piedestal, într-o vitrină special amenajată, festivitatea a debutat cu intonarea Imnului Național al României, un TEDEUM și o slujbă religioasă de sfințire a steagului, susținută de mai mulți preoți din localitate. Ceremonia a continuat cu discursuri susținute de profesorul Victor Bercea – președintele Societății Cultural – Patriotice ”Avram Iancu” din România, de primarul orașului Câmpeni – Ioan Călin Andreș, de deputatul Ioan Dîrzu, de prefectul județului Alba – Cornel Murg, de președintele filialei locale ”Avram Iancu” – Ioan Viorel Sicoe, de doamna Maria Ana Motora – preşedintele filialei locale ASTRA, de profesorul Nicolae Opreanu și de fostul deputat al moților – Corneliu Olar, aceștia expunând faptele istorice ale lui Avram Iancu, îmbărbătând pe toți cei prezenți, dovedind patriotism și mulțumind proprietarului pentru prezentarea acestui steag în Țara Moților, chiar acasă la ”Crăișorul Munților”.

steagul lui Avram Iancu002

Totodată, primarul Andreș și președintele Sicoe au oferit musafirilor câteva suveniruri specifice ”Țării Moților”, iar apreciata interpretă de muzică populară Veta Biriș a primit flori înainte de a interpreta pe scenă cântece patriotice, alături de alți elevi talentați din zonă, membri ai Casei de Cultură ”Avram Iancu” Câmpeni și de taraful condus de profesorul Gheorghe Bădău. Festivitatea s-a încheiat după mai bine de două ore cu vizionarea steagului de către cei prezenți, aceștia imortalizând momentul prin sute de fotografii.

Sub egida Societății Cultural – Patriotice ”Avram Iancu” din România, manifestarea de astăzi a fost prima prezentare publică a steagului în Apuseni, care va fi continuată și în alte localități în următoarele nouă zile, după următorul program:
– vineri, 1 aprilie, la Muzeul Memorial ”Avram Iancu” din comuna care-i poartă numele;
– sâmbătă, 2 aprilie, în comuna Horea,
– duminică, 3 aprilie, în comuna Albac;
– luni, 4 aprilie, în orașul Abrud;
– marți, 5 aprilie, în comuna Roșia Montană;
– miercuri, 6 aprilie, în comuna Bucium;
– joi și vineri, 8 și 9 aprilie, în orașul Zlatna.

Ioan Viorel Sicoe – președintele filialei locale a Societății Cultural-Patriotice ”Avram Iancu” a precizat că proprietarii steagului doresc ca pe viitor să-l prezinte în alte orașe ale țării și chiar peste alte hotare, tocmai de a face lumii cât mai cunoscută istoria României și a frumoasei ”Țări a Moților”, locul unde a trăit marele erou Avram Iancu.

Ovidiu Culda

[nggallery id=1861]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Trei tineri din Alba, amendați de polițiști cu câte 700 de lei: Gălăgie, sticle sparte și injurii, în spațiul public

Publicat

în

Trei tineri din Alba, amendați de polițiști cu câte 700 de lei: Gălăgie, sticle sparte și injurii, în spațiul public

Trei tineri din Zlatna au fost sancționați de polițiști, cu amenzi în valoare de câte 700 de lei, pentru că au tulburat ordinea și liniștea publică și au consumat băuturi alcoolice, în locuri publice.

În dimineața zilei de 19 mai 2022, în jurul orei 05,00, polițiștii din Zlatna au intervenit, în proximitatea unui local public din oraș, loc în care 3 tineri se manifestau gălăgios, tulburând liniștea locatarilor din zonă.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urma verificărilor, polițiștii au constatat că aceștia ar fi consumat, pe spațiul public, băuturi alcoolice, ar fi spart sticle și ar fi folosit injurii la adresa celor prezenți.

Față de cei 3 tineri, a fost luată măsura sancționării contravenționale, în conformitate cu prevederile Legii 61/1991 republicată pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, fiindu-le aplicate, fiecăruia, amenzi în valoare de 700 de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

PROTESTUL de la Spitalul Aiud: Consiliul Local Aiud a transmis Ministerului Sănătății o solicitare pentru asigurarea banilor necesari

Publicat

în

PROTESTUL de la Spitalul Aiud: Consiliul Local Aiud a transmis Ministerului Sănătății o solicitare pentru asigurarea banilor necesari

În timpul pandemiei de COVID-19, în cadrul Spitalului Municipal Aiud au fost angajate 67 de persoane (asistenți și îngrijitori) pentru ca spitalul să facă față numărului mare de persoane infectate cu virusul SARS-COV-2.

După ce numărul de cazuri COVID-19 s-a diminuat, noii angajați au fost împărțiți pe toate secțiile spitalului (spitalul a funcționat în regim COVID și într-o a doua etapă în regim mixt), majoritatea medicilor fiind foarte mulțumiți de ei.

Elit - Gustul Desăvârșit

În continuare, acești noi angajați reprezintă o resursă umană deosebit de importantă pentru Spitalul Municipal Aiud, dar din cauza lipsei finanțării păstrarea lor în posturi devine imposibilă.

Consiliul Local Aiud se află în imposibilitate legală de a menține cele 67 cadre medicale pe posturi deoarece menținerea lor se poate face respectând limita creditelor bugetare aprobate.

În prezent, în cadrul Spitalului Municipal Aiud, nu există posturi vacante (bugetate), care să fie neocupate. Legea 133/2022 prevede posibilitatea cheltuielilor cu personalul doar în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinație în bugetele locale, ceea ce la Aiud nu există.

Conform Articolului 199 (1) „Autoritățile publice locale pot participa la finanțarea unor cheltuieli de administrare și funcționare, respectiv cheltuieli de personal, stabilite în condițiile legii, bunuri și servicii, investiții, reparații capitale, consolidare, extindere și modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităților sanitare cu paturi transferate, suplimentare alocație de hrană, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinație în bugetele locale.”

Având în vedere cele expuse mai sus, Consiliul Local Aiud a transmis Ministerului Sănătății solicitarea ca, în semn de recunoaștere morală a efortului pe care un spital precum cel din Municipiul Aiud l-a făcut de-a lungul pandemiei, să asigure resursele financiare necesare aplicării Legii 70/2022 privind ocuparea posturilor pe perioadă nedeterminată.

Iar pe această cale ne adresăm tuturor factorilor responsabili, parlamentarilor sau șefilor instituțiilor care au un cuvânt de spus: Trebuie să susțineți Spitalul Municipal Aiud, așa cum Spitalul Aiud a susținut întreg județul Alba atunci când spitalele erau pline de bolnavi. Aveți o datorie morală în acest sens.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Primarul orașului Alba Iulia, ales membru mirean al Adunării Eparhiale a Bisericii Ortodoxe Române pentru un mandat de patru ani

Publicat

în

FOTO| Primarul orașului Alba Iulia, ales membru mirean al Adunării Eparhiale a Bisericii Ortodoxe Române pentru un mandat de patru ani

Primarul orașului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a fost ales membru mirean al Adunării Eparhiale a Bisericii Ortodoxe Române pentru un mandat de patru ani, „ca simbol al dedicării și implicării în comunitatea creștină.”

„Prin mandatul semnat de președintele Adunării, delegat eparhial Pr. Teofil Slevaș, am devenit membru al Adunării Eparhiale a Bisericii Ortodoxe Române. Mă simt onorat de această numire, și doresc să îmi exprim recunoștința față de Părintele Protopop Slevaș și instituția pe care o reprezintă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Trimit cu acest prilej un mesaj de mulțumire către Adunarea Eparhială a Bisericii Ortodoxe, pentru numirea mea, ca simbol al dedicării și implicării în comunitatea creștină.”, a transmis edilul municipiului Alba Iullia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare