Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO-VIDEO: Atmosfera de sărbătoare se simte deja la Alba Iulia. Peste 300 de ambasadori ai Unirii, din mai multe zone ale țării, au defilat în costume populare pe străzile din oraș

Ziarul Unirea

Publicat

în

ambasadorii-unirii-alba-iuliaCea de-a XVI-a ediție a Festivalului Național „Ambasadorii Unirii” a debutat, miercuri, la Alba Iulia, cu o paradă a portului popular. Aproximativ 300 de copii și cadre didactice de la palatele și cluburile elevilor din mai multe zone ale țării au defilat, în superbe straie tradiționale, pe străzile orașului, deschizând astfel ceremoniile dedicate Marii Unirii şi Zilei Naţionale a României în capitala de suflet a românilor.

Parada a pornit, în jurul orei 10.00, din apropierea Oficiului Poştal de pe  Bulevardul Transilvaniei, spre Parcul Unirii, pe lângă Catedrala Ortodoxă, având ca punct final Sala Unirii, spre bucuria trecătorilor şi spre încântarea locatarilor, care au ieşit la geamuri şi pe balcoanele apartamentelor pentru a-i vedea.

Îmbrăcaţi în frumoasele straie populare specifice zonelor etnofolclorice reprezentate şi acompaniaţi de mici tarafuri instumentale, copiii au dansat şi au chiuit, promovând valorile tradiţionale româneşti.

ambasadorii-unirii-1Ajunși la Sala Unirii, reprezentanţii-copii, din diferitele regiuni istorice ale ţării, s-au prezentat în faţa oficialităţilor locale şi judeţene, ca de fiecare dată, de 16 ani încoace, aducând  mesajele lor de bucurie că se află  în inima ţării, la Alba Iulia, pentru a cinsti cum se cuvine Marea Unire și Ziua Națională a României.  Cu această ocazie, copiii și-au exprimat gândurile lor de unire şi frăţietate, întru cinstirea  înaintaşilor şi propăşirea neamului românesc în context european.

Printre cei care i-au întâmpinat pe ambasadorii Unirii s-au numărat viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa și vicepreședintele CJ Alba, Alin Cucui.

Seara, la ora 18.00, în Holul Central de la Alba Mall, ansamblurile folclorice de copii vor suține un minunat spectacol de cântece și dansuri populare românești sub genericul: „DECEMBRIE – COLUMNĂ A UNIRII”. Își vor da concursul pe scenă ansambluri folclorice de copii din judeţele Arad (Palatul Copiilor Arad), Iași (Palatul Copiilor Iași), Sălaj (Clubul Copiilor Jibou), Bihor (Clubul Copiilor Beiuş),  Maramureş (Clubul Copiilor Sighetul Marmaţiei) Olt (comuna Dobroteasa), Bistriţa- Năsăud (Clubul Copiilor Sângiorz-Băi) şi Alba (Palatul Copiilor Alba Iulia, Clubul Copiilor Blaj).

Joi, 01 decembrie, 2016, cei peste 300 de copii şi cadre didactice vor fi prezenţi,  în continuare, la Serbările Unirii din Piața Cetății.

Festivalul National „Ambasadorii Unirii” este organizat  de Palatul Copiilor din Alba Iulia, cu ocazia Zilei Naționale a Romaniei.

[nggallery id=3077]

[nggallery id=3076]


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

În decembrie: Expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, Sebeș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Muzeul Municipal „Ioan Raica”, din cadrul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, vă invită să vizitați, în grădina muzeului, până la sfârșitul lunii decembrie, expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″.

Citește și: PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2023, Ziua Națională, la Alba Iulia

Prin tema aleasă, organizatorii vă propun o rememorare a evenimentelor petrecute la sfârșitul lui 1918 și în primele luni ale anului următor. Expoziția debutează cu prezentarea evenimentelor din perioada anterioară Unirii, în care ardelenii au fost angrenați în vâltoarea Primului Război Mondial, plătind tributul de sânge pe fronturile din Italia, Galiția și în Munții Carpați, în armata unui imperiu care intra în disoluție. În același timp, se impunea cunoașterea sacrificiilor pe care le-au făcut sebeșenii în Primul Război Mondial, reconstituirea lor fiind posibilă cu ajutorul tabelelor cu participanții români din Sebeș la marea conflagrație, întocmite de Astra și păstrate, în prezent, la Serviciul Județean Sibiu al Arhivelor Naționale ale României.

Urmând firul evenimentelor s-a surprins momentul constituirii Consiliului Național Român și a Gărzii Naționale Române din Sebeșul Săsesc, în contextul tulburărilor „revoluționare” care au avut loc în oraș, precum și contribuția acestor două structuri la reinstaurarea unui climat de liniște și ordine publică, într-o atmosferă caracterizată de tensiune și de nesiguranță.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023

În acest context, au fost evocate două dintre personalitățile marcante ale orașului, care și-au pus amprenta asupra evoluției evenimentelor în perioada de la cumpăna anilor 1918 și 1919, din postura lor de președinți ai CNR Sebeș. Este vorba de protopopul greco-catolic Ioan Simu și de omologul său ortodox, Sergiu Medean, care și-au asumat responsabilitatea gestionării vieții urbei în momentele dificile din preajma Unirii. Cei doi au avut o contribuție importantă și la pregătirea participării sebeșenilor la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie, de la alegerea delegaților și întocmirea credenționalelor, la deplasarea delegației orașului la Alba Iulia.

Atmosfera din sânul delegației este cunoscută în special datorită relatărilor lui Lucian Blaga, participant și el, alături de fratele său, Lionel, la marele eveniment. El a surprins bucuria și implicarea concetățenilor, sebeșenii intonând la Alba Iulia „Imnul Unirei”, compus special pentru acest eveniment de Ion Băilă.

Citește și: LIVE VIDEO| 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia: Marșul Unirii a dat startul zilei. Oameni din toate colțurile țării, dar și din Diaspora au sosit în Cealaltă Capitală

După înfăptuirea Unirii s-a urmărit consolidarea poziției administrației românești, proaspăt instituită, surprinzând activitatea primilor primari români după 1918, dr. Lionel Blaga, dr. Ioan Cușută și dr. Danil Tecău, ultima parte a expoziției evocând intrarea armatei române în Sebeș, la 1 ianuarie 1919.

Derularea evenimentelor premergătoare Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia a fost surprinsă folosindu-se literatura de specialitate existentă, dar și numeroase surse inedite aflate în fondurile Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale ale României, în colecțiile Muzeului Național al Unirii Alba Iulia și ale Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Vineri, 1 Decembrie, accesul în toate expozițiile muzeului este gratuit.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare