Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO| A doua seară a Festivalului Național de Folclor „Strugurele de Aur” 2016, la Alba Iulia – cinci ore de cânt și voie bună. Sâmbătă, Gala Laureaților

Publicat

în

Festivalul Național de Folclor ”Strugurele de Aur” a continuat, vineri seara, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, în aceeași atmosferă de sărbătoare pur românească, cu cânt și voie bună.

strugurele-de-aur-201601Dacă în prima parte a serii, au putut fi admirate evoluțiile ultimilor concurenți ai ediției din acest a festivalului, în cea de-a doua parte, spectatorii, dar și cei care au urmărit emisiunea la televizor, s-au putut bucura de un set de recitaluri oferit de personalități artistice de marcă ale folclorului românesc. 

Au fost mai bine de cinci ore de folclor autentic, apreciat și aplaudat la scenă deschisă de către iubitorii muzicii populare prezenți în Casa de Cultură.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cea de-a doua seară a festivalului au urcat pe scenă un număr de 21 de concurenți, soliști și instrumentiști din toată țara. Este vorba despre:  Larisa Uta (Pruna) – Maramureș (Tara Chioarului)- vocal;     Gabriel Butuman -Suceava (Dambovita) – instrumental; Coralia Costea – Alba Iulia (Valea Târnavelor) – vocal; Carmen Stetco – Maramures  – vocal;  Carmen Stetco – Maramures; Valentin Precup – Arges  – instrumental; Maria Bigea – Vaslui (Oltenia-Gorj) – vocal; Paula Florescu – Bacau (Valea Siretului) – vocal; Paula Florescu – Bacau (Valea Siretului); Radu Gota – Sibiu  – vocal; Maria Marcu  – Alba Iulia –   vocal; Ștefania Parlea  – Mureș  – vocal; Larisa Bozbici – Bistrita (Valea Somesului) – vocal; Nicusor Balu – Alba (Tarnavelor) – vocal; Simona Alexandru   – Teleorman – vocal; Simona Alexandru – Teleorman; Silvia Timis  – Maramures  – vocal; Andrei Iftime  – Suceava (Bucovina) – vocal; Marius Sperniac – Timis (Banatul de Campie) – instrumental; Ancuta Cozma – Mures (Muresul de campie) – vocal și Cosmin Herascu – Valcea  – vocal.

Seara a continuat, de la ora 20.15, cu  recitaluri susținute de artiști consacrați:

Suită orchestrală – Orchestra Jidvei România, Ansamblul artistic Jidvei – ”Din cântecele lui Felician Fărcașiu”, laureați ai Festivalului ”Strugurele de Aur” și tineri interpreți: Bogdan Cioranu, Adriana Sofica, Ilie Caraș

Ioana Maria Ardelean; Ana Pacatiuș – în dialog cu Ansamblul Jidvei; Angela Buciu – în dialog cu Maria Stoica și Ansamblul Jidvei; Nicolae Furdui Iancu – în dialog cu  Junii de la Jidvei; Leontina Fărcaș și Muguri de Tezaur; Soliștii Ansamblului ”Augustin Bena”; Alina Pinca; Mariana și Adriana Anghel.

Festivalul Național de Folclor „Struguele de Aur” continuă, sâmbătă și duminică, după următorul program:

Sâmbătă, 10 septembrie 2016, Alba Iulia – Casa de Cultură a Sindicatelor

18.00 – 19.45 – GALA LAUREAȚILOR

– Transmisiune în direct TVR3, TVR Internațional și Radio Antena Satelor, Înregistrare TVR 1 – ”Tezaur Folcloric”

Andreea Ghițiu – Marele premiu al festivalului ”Strugurele de Aur”, ediția 2015

Final gală – tablou muzical – coregrafic

Suită Orchestrală din Țara Moților – Orchestra Jidvei România

Solo taragot – Tudor Vârciu Premiul I soliști instrumentiști ”Strugurele de Aur”, ediția 2015

Dansatorii de la Ansamblul ”Junii Târnavei” – coregraf Vasile Trâmbițaș

IMN de SLAVĂ pentru Alba Iulia, în interpretarea Ansamblului artistic Jidvei

20.00 – 23.00 – RECITALURI:

Ansamblul Artistic Jidvei; Nicolae Sabău – în dialog cu Junii de la Jidvei; Sava Negrean Brudașcu – în dialog cu Ansamblul Jidvei;  Floarea Tănăsescu; Ana Ilca Mureșan; Floarea Calotă; Orchestra de muzică populară a C.N.M.N.R. Serbia, Novi Sad

Duminică, 11 septembrie 2016, Jidvei – Piața Centrală

14.00 – 18.00 – Spectacol de muzică populară susținut de artiști din Transilvania, regizat și prezentat de Marinela Baba

Transmisiune în direct TVR Cluj și TVR 3

18.00 – 22.30 – Ecoul Galei Laureaților și Recitaluri:

Nicolae Sabău; Floarea Tănăsescu; Reta Rus; Ana Ilca Mureșan; Felician Stoian și Marian Coman

Ansamblul Jidvei, laureați ai Festivalului ”Strugurele de Aur” și tineri interpreți de folclor.

Soliștii Ansamblului Jidvei: Andrei Ivănuș, Ioana Șolea, Aurelian Adam, Daniela Popa, Nicușor Balu, Denisa Balu, Alexandru Urs, Adina Popa, Iulia Șchiau, Alexandru Popescu, Ciprian Silași, Alexandra Băcilă, Neluțu Blaga, Iulia Banciu, Iulian Bic, Ionuț Schinteie, Gabriel Bucur, Maria Uțiu, Sebastian Stan, Luminița Dejan, Maria Stoica și Emilia Muntean.

Ansamblul ”Augustin Bena”: Alexandru Pal, Roxana Reche Pal, Nicolae Tuhuț, Dorina Narița, Maria Filimon, Cătălin Hașa și Floricica Moga.

Acompaniamentul orchestral: Orchestra Jidvei România, dirijor Stelian Stoica și dirijor secund Alexandru Pal

Evenimentul a fost prezentat de Alina Vigoniuc, Cezar Firu și Gheorghița Nicolae.

Festivalul este transmis în direct la TVR3, TVR Internațional și Radio Antena Satelor, iar recitalurile vor fi înregistrate și preluate de cunoscuta emisiune de pe TVR 1 – ”Tezaur Folcloric”.

[nggallery id=2625]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Vești bune pentru șoferi: Constatarea amiabilă va putea fi realizată electronic

Publicat

în

Vești bune pentru șoferi: Constatarea amiabilă va putea fi realizată electronic

Regulile care se aplică asigurării RCA au fost schimbate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Cea mai importantă modificare, pentru șoferi, este introducerea constatării amiabile electronice. De asemenea au fost scoase din norma RCA toate prevederile care au dus România în procedură de infringement încă din anul 2018.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat actul normativ care modifică norma 20/2017 privind asigurările auto în România. Economica amintea chiar zilele trecute că acest lucru urma să se întâmple, având în vedere că un proiect în acest sens era în dezbatere publică încă din luna martie. Pentru șoferi, principala modificare vizează introducerea constatării amiabile electronice, care va ușura viața celor aproximativ 500.000 de șoferi români care sunt implicați anual în accidente.

Elit - Gustul Desăvârșit

Actul normativ, anunță un comunicat al ASF, a fost trimis către Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare după 90 de zile de la publicare. Altfel spus, din toamnă, noile reguli vor intra în vigoare.

„Una dintre reglementările introduse în premieră vine direct în sprijinul păgubiților, dar și al vinovaților din accidente rutiere, în număr de sute de mii anual. Formularul de constatare amiabilă va putea fi completat și electronic. Conform noilor reglementări “în cazul completării formularului de Constatarea amiabilă de accident” în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule implicate în accident sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.” . Baza tehnică va fi dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), împreună cu firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul României.

“Asigurătorii RCA și BAAR dezvoltă și administrează soluțiile tehnice și stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de „Constatare amiabilă de accident” în format electronic, cu respectarea dispozițiilor legale privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către A.S.F.”, prevede actul normativ. În 2021 a fost eliminată și obligativitatea de a deține polița RCA în format fizic, fiind suficientă prezentarea acesteia în format electronic, în eventualitatea unui control.

Dispar prevederile care puteau aduce amenzi usturătoare României

Alte modificări ale regulilor RCA, defapt cele de la care a pornit noua normă, vizează scoaterea din legislație a unor prevederi care au dus România în procedură de infringment. În mare este vorba despre articole din norma 20/2017 despre care Comisia Europeană, sesizată de asigurătorii din România, a considerat că îngrădesc dreptul companiilor de a stabili în mod liber tarifele, exclusiv în funcție de istoricul propriu de daună și de estimările avizate de actuari autorizați.

”Principalul scop al noilor reglementări a fost, însă, abrogarea sau modificarea prevederilor din norma 20/2017 care nu sunt conforme cu prevederile legislației europene și fac obiectul discuțiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene (COM) în cauza de infringement 2018/4075 – acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru UE privind incompatibilitatea cu Directiva Solvabilitate II și Directiva MTPL a unor dispoziții ale legislației românești referitoare la asigurarea de răspundere civilă auto adoptate în 2017″, precizează ASF.

Concret, așa cum arată proiectul de normă lansat în dezbatere publică în luna martie, au fost eliminate toate barierele privind dreptul companiilor de a stabili tarifele exclusiv în funcție de propriul istoric de daunalitate și de estimări, în baza unor analize realizate de actuari autorizați. A fost eliminată orice obligație de notificare a modificărilor de tarife sau de raportare a fundamentării acestora către ASF, așa cum a recomandat Comisia Europeană.

Nu în ultimul rând, mai notează instituția, actul normativ vine cu modificarea modului de acordare a despăgubirilor aferente consecinței lipsei de folosință a vehiculelor inclusiv pentru înlocuirea temporară a acestora. Noua procedură este mai simplă și mai clară, în sprijinul tuturor părților implicate în procesul de despăgubire și reparație și în principal al păgubitului.

Sursa: economica.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

A vrut să mituiască o asistentă din Alba pentru „vaccinare la chiuvetă”: Ce au decis magistrații

Publicat

în

A vrut să mituiască o asistentă din Alba pentru „vaccinare la chiuvetă”: Ce au decis magistrații

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a încheiat, la data de 24.05.2022, acordul de recunoaștere a vinovăției cu o persoană fără calitate specială, inculpatul în cauză, fiind stabilită pedeapsa de 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În fapt, s-a reținut că la data de 18.11.2021, inculpatul a oferit o sumă de bani unei asistente medicale aflată în exercitarea atribuțiilor de serviciu în cadrul Centrului de Vaccinare Sebeș, județul Alba, pentru a îndeplini un act contrar atribuțiilor de serviciu ale acesteia, respectiv să nu-i introducă serul anti-Covid-19 în organism și să consemneze în documente și evidențele electronice faptul că a fost vaccinat, în scopul de a-i fi eliberat un certificat de vaccinare Covid-19.
Asistenta medicală a refuzat primirea sumei de bani și a sesizat organele de poliție.

Ofițerii Direcției Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Alba au fost delegați să desfășoare mai multe acte procedurale care au condus la completarea probatoriului în cauză.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost trimis Tribunalului Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

27 mai 2022, COVID-19 în Alba. 3 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Publicat

în

27 mai 2022, COVID-19 în Alba. 3 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, vineri, 27 mai 2022, s-au înregistrat 3 cazuri noi de infectare cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.

Citește și situația cazurilor din Alba, de ieri, 26 mai 2022, COVID-19 în Alba. 4 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces, în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 53874 de persoane confirmate, 52525 persoane vindecate, 1.290 decese.

Elit - Gustul Desăvârșit

Joi, în județul Alba au fost prelucrate în total 257 teste, 117 PCR, 140 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 468533 mai exact, 357953 de teste PCR și 110580 de teste rapide.

Localitățile din care provin cele 3 noi cazuri de coronavirus:

BLAJ – 1

VINTU DE JOS – 1

SPANIA – 1

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:

POŞAGA 892 1.12 1
POIANA VADULUI 1041 0.96 1
CIUGUD 3295 0.91 3
RĂDEŞTI 1273 0.79 1
CETATEA DE BALTĂ 3063 0.65 2
VALEA LUNGĂ 3119 0.64 2
STREMŢ 2420 0.41 1
LOPADEA NOUĂ 2497 0.4 1
MUNICIPIUL BLAJ 20603 0.39 8
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76681 0.31 24
ORAŞ CUGIR 25348 0.28 7
GALDA DE JOS 4410 0.23 1
ŞONA 4365 0.23 1
SĂSCIORI 6474 0.15 1
ORAŞ TEIUŞ 7141 0.14 1
MUNICIPIUL AIUD 25110 0.12 3
ORAŞ OCNA MUREŞ 13781 0.07 1
ALBAC 1940 0 0
ALMAŞU MARE 1195 0 0
ARIEŞENI 1534 0 0
AVRAM IANCU 1412 0 0
BERGHIN 1886 0 0
BISTRA 4497 0 0
BLANDIANA 876 0 0
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2259 0 0
BUCIUM 1378 0 0
CÂLNIC 1932 0 0
CENADE 1044 0 0
CERGĂU 1630 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 230 0 0
CIURULEASA 1122 0 0
CRĂCIUNELU DE JOS 2141 0 0
CRICĂU 1964 0 0
CUT 1268 0 0
DAIA ROMÂNĂ 3119 0 0
DOŞTAT 1012 0 0
FĂRĂU 1473 0 0
GÂRBOVA 2133 0 0
GÂRDA DE SUS 1467 0 0
HOPÂRTA 1156 0 0
HOREA 1901 0 0
IGHIU 7111 0 0
ÎNTREGALDE 549 0 0
JIDVEI 5301 0 0
LIVEZILE 1146 0 0
LUNCA MUREŞULUI 2540 0 0
LUPŞA 2838 0 0
METEŞ 2749 0 0
MIHALŢ 3212 0 0
MIRĂSLĂU 1946 0 0
MOGOŞ 742 0 0
MUNICIPIUL SEBEŞ 32854 0 0
NOŞLAC 1814 0 0
OCOLIŞ 496 0 0
OHABA 584 0 0
ORAŞ ABRUD 5141 0 0
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3742 0 0
ORAŞ CÂMPENI 7120 0 0
ORAŞ ZLATNA 7780 0 0
PIANU 3566 0 0
PONOR 575 0 0
RÂMEŢ 491 0 0
RIMETEA 987 0 0
ROŞIA DE SECAŞ 1579 0 0
ROŞIA MONTANĂ 2688 0 0
SĂLCIUA 1368 0 0
SĂLIŞTEA 2332 0 0
SÂNCEL 2583 0 0
SÂNTIMBRU 3022 0 0
SCĂRIŞOARA 1485 0 0
ŞIBOT 2327 0 0
SOHODOL 1655 0 0
ŞPRING 2533 0 0
ŞUGAG 2856 0 0
UNIREA 4815 0 0
VADU MOŢILOR 1266 0 0
VIDRA 1503 0 0
VINŢU DE JOS 5534 0 0


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare