Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Un artist originar din Alba a cumpărat o şcoală într-un sat din Franţa şi a deschis un centru internaţional de artă

Ziarul Unirea

Publicat

în

O şcoală veche într-un sat din sudul Franței a fost cumpărată şi transformată într-un centru internaţional de artă de către George Bodocan, românul cunoscut în lumea artistică sub numele de Bodo, care trăieşte şi creează de 10 ani acolo.

Proiectul ”Villa Sator” i-a adus lui George Bodocan titluri elogioase în presa franceză. Recunoscut pentru stilul propriu, artistul român în vârstă de 39 de ani, s-a remarcat prin zecile de proiecte şi expoziţii susţinute în special în Paris. În 2018, în încercarea de a se regăsi pe sine şi de a găsi liniştea pentru a crea, Bodo s-a mutat într-un sat din Vestul Franţei, la Pougne-Hérisson. A cumpărat de la primăria locală clădirea unei foste şcoli, care nu mai funcţiona încă din anii 90, şi a transformat-o într-un centru internaţional de artă care şi-a deschis porţile la finalul lunii iulie.

”Vechea şcoală din satul Pougne tocmai a început o nouă viaţă prin găzduirea unei reşedinţe de artişti iniţiate de asociaţia Villa Sator. Pentru oraş, era necesar ca vechea şcoală din Pougne să nu rămână fără viaţă şi astfel decizia de fi pusă în vânzare a fost luată. Când George Bodocan a văzut acest anunţ, a venit să vadă clădirile, să descopere zona pe care nu o cunoştea deloc, a făcut un tur de recunoaştere şi a decis să devină proprietar pentru a putea realiza proiectul său privind reşedinţa artistică, printr intermediul unei asociaţii. Astfel a luat fiinţă Villa Sator”, scriu cei de la publicaţia franceză La Nouvelle Republique.

Bodo avea nevoie de spaţiu pentru a se exprima, iar vechea şcoală se potriveşte ca o mănuşă. „Am găsit, aici, la Pougne, o mulţime de motivaţii din partea primarului şi a locuitorilor săi”, a precizat George Bodocan. Artistul s-a născut în 1979, la Ocna Mureş, iar copilăria şi-a petrecut-o la Alba Iulia, unde a şi absolvit cursurile Liceului de Artă ”Regina Maria”. A studiat apoi câţiva ani la Facultatea de Arte Bucureşti, iar în 2008, când a simţit că Bucureştiul nu îi oferă destul spaţiu pentru a se manifesta din punct de vedere artistic, a luat drumul Parisului, unde a rămas pentru următorii 10 ani.

”Provocarea mea în viaţă e să mă simt acasă oriunde în lume şi să reuşeşsc de fiecare dată să mă adaptez”, spune Bodo. Parisul i-a oferit diversitate şi întâlnirea cu alte culturi. Aici a avut zeci de expoziţii, iar stilul lui a devenit uşor de recunoscut. Criticii spun despre stilul artitic al lui Bodo că are la bază un concept mai degrabă decât o tehnică anume. Conceptul întâlnirii între două lumi, primitivă şi urbană, adusă în acelaşi punct din prezent.

”Pânzele mele reprezintă în general întâlnirea între două personaje care nu au sex, sunt neutre şi prefer să pun accent pe întâlnirea simplă, făcută dintr-o linie, şi care se ghidează după soare, după lumină”, explică artistul.

Despre mutarea în Vestul Franţei, Bodo spune următoarele: ”La bază voiam doar o oază de linişte pentru mine, iar în căutările mele am dat peste această fostă şcoală care nu mai funcţiona din 1990 pentru că nu mai erau suficienţi copii care să înveţe în ea. După negocieri cu primăria de aici, după ce am prezentat un proiect, consiliul local şi-a dat aprobarea ca această clădire să-mi fie vândută. Aşa a luat fiinţă Villa Sator, unde vrem să-i încurajăm pe artiştii de pretutindeni să vină să lucreze, iar pe călători să vină să se întâlnească cu artiştii”.

Sursa foto: Facebook/ George Bodocan

[nggallery id=6189]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul Este Joia Mare a catolicior, o zi cu mare însemnătate, care reprezintă pentru creştini şi Ultima Cină a Domnului Iisus Hristos. În toate catedralele catolice se petrece un moment important, în această seară: spălatul picioarelor. Preoţii reproduc […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea