Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO. Povestea ”Turnului Slăninilor” din Cetatea Greavilor situată într-un sat din Alba: Tradiția depozitării slăninii în turn, păstrată de sute de ani

Dragoş Suciu

Publicat

în

Tradiția depozitării slăninii într-un turn din satul Gârbova, județul Alba, stăpânit odinioară de sași, este păstrată de secole. Construcția a primit numele ”Turnul Slăninilor” după ce sute de ani a fost locul comun de depozitare a preparatelor tradiționale de porc, oamenii neavând frigidere.

Oamenii din localitatea Gârbova și-au cumpărat lăzi frigorifice de ani buni, însă cu toate acestea o parte dintre sașii care au mai rămas la Gârbova, își depozitează slănina în turn, după sărbătorile de iarnă, de dragul păstrării acestei tradiții.

Astfel, „Turnul Slăninilor” a devenit un punct de atracţie pentru turişti. Cămara din turn este aerată şi lipsită de umezeală, numai bună pentru a păstra, chiar când afară este cald, bucățile de slănină. Zidurile sunt foarte groase, din piatră, iar lumina pătrunde puțin.

Primarul din Gârbova, Ioan Nedela, a declarat că Cetatea Greavilor, unde se află acest turn, este vizitată anual de peste 400 de persoane, inclusiv din Germania, Austria, Elveția și Olanda.

”Vreau să mă ocup, să vorbesc și cu cei de la Biserica Evanghelică, ca în viitor, să fie un program de vizitare, să se servească o bucată de slănină, cu pâine de casă, cu un rachiu, cu o bucată de brânză tradițională. Turiștii care urcă în turn să guste o bucată de slănină de acolo, cu rachiu de Gârbova. O mică degustare de produse tradiționale”, a spus Ioan Nedelea.

La rândul său, profesorul Karl Broos, a declarat că în urmă cu 50 de ani, când s-a mutat la Gârbova, slănina în turn era precum copacii în pădure.

”Toți își duceau produsele de porc acolo mai demult. Sunt locuitor al localității Gârbova de 50 de ani și când am venit eu aici erau toate trei etajele pline cu slănină. Mai e o încăpere în spate, care și aceea e plină, era slănină cât e omul de înalt. După anii 1980 a început plecarea în masă a sașilor și atunci a dispărut, încet, această materie de porc, iar în ultimii ani e din ce în ce mai puțină”, a spus Karl Broos.

De asemenea, el a afirmat că oamenii au acum alte posibilități financiare, dar mai sunt sași care își duc slănina în turn, de dragul tradiției. Depozitarea ei se face după sărbătorile de iarnă, deoarece în această perioadă preparatele de porc se pregătesc, se lasă la afumat, iar pe slănină se pune sare.

Pentru a nu încurca bucăţile de slănină fiecare familie avea un loc precis, iar oamenii aveau inclusiv o ştampilă cu propriile iniţiale care se punea după fiecare tăietură, pentru o bună contabilizare.

La intrarea în Cetate, înainte de a urca în ”Turnul Slăninilor”, stau dovadă câteva imagini din 1980, în care se poate observa procedura folosită.

Sătenii aveau voie să-şi ia porţia de slănină din turn doar de două ori pe săptămână, lunea şi vinerea. Când se trăgeau clopotele, era semn că se deschid porţile şi fiecare poate veni să-şi ia merindea.

Cu mult timp în urmă, potrivit localnicilor, sătenii îşi păstrau mâncarea în turn în caz de asediu, acestea fiind proviziile lor. Astfel, pe lângă slănină, mai erau adăpostite şi alimente de bază, precum grâne, fructe, legume, zarzavaturi, dar şi vin, pentru ca apărătorii cetăţii să poată rezista în cazul unor asedii mai lungi.

Cetatea a fost construită în centrul localităţii de către greavul sas Herbord de Wrbow. Reşedinţa nobiliară era fortificată cu un zid care delimita o incintă circulară şi dispunea de un donjon romanic.

În secolul al XV-lea cetatea este vândută, devenind proprietatea comunităţii. Donjonul romanic a fost transformat în turn-clopotniţă, gigantic, alb, care se vede şi astăzi de la distanţă.

”Turnul Slăninilor” a fost clădit ca un turn de poartă în urma extinderii cetăţii în secolele al XV-lea şi al XVI-lea, iar înainte de a adăposti slănina, pe vremuri avea rol de apărare.

Tot în Cetate, mai poate fi vizitat un mic muzeu etnografic, unde sunt expuse costume tradiţionale şi unelte gospodăreşti.

Cetatea Greavilor a trecut printr-un proces de restaurare care s-a încheiat în 2014, tocmai pentru a o introduce în circuitul turistic. Monument istoric şi de arhitectură laică, în prezent cetatea este considerată una dintre cele mai vechi şi mai bine păstrate din Transilvania.

[nggallery id=2940]


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Maria Cioruța, albaiuleanca cu 4 copii care s-a înrolat în Armată la 42 de ani. Familia sa a stat 18 ani în Italia

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Maria Cioruța, albaiuleanca cu 4 copii care s-a înrolat în Armată la 42 de ani. Familia sa a stat 18 ani în Italia

Femeia din Alba Iulia, mamă a patru copii, care s-a înrolat în armată la vârsta de 42 de ani, împărtășește o poveste impresionantă. Familia Mariei a petrecut 18 ani în Italia și s-a întors în țară în 2017. Maria Cioruța, așa cum a fost prezentată de reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, a făcut cunoscută decizia sa de a se alătura armatei.

„Sunt Maria Cioruța, am 42 de ani, sunt din Alba Iulia și sunt mama a 4 copii. În acest an, am decis să mă alătur armatei. În 1999, am plecat în străinătate și am rămas acolo până în 2017, când, împreună cu soțul meu, am hotărât să ne întoarcem definitiv în țară. Chiar dacă am stat 18 ani în Italia, România a fost mereu pentru noi „acasă””, a declarat Maria într-un mesaj publicat pe Facebook.

 

După o lungă perioadă dedicată exclusiv familiei, Maria a simțit nevoia de a-și dedica timp și carierei. Ea menționează că influența fiicei sale, care studiază la Colegiul Militar din Craiova, a fost esențială în luarea acestei decizii.

„Faptul că fiica mea urmează colegiul militar din Craiova m-a apropiat de sistemul militar, pe care întotdeauna l-am admirat, dar nu cred că aș fi avut curajul să mă alătur dacă ea nu ar fi deschis acest drum. Desigur, fără susținerea familiei nu aș fi putut face această alegere”, a adăugat Maria.

Ea relatează că perioada de instrucție a fost intensă, implicând adaptarea la un program strict, purtarea uniformei și a bocancilor pe tot parcursul zilei, cunoașterea armamentului și efectuarea tragerilor.

„Am reușit să depășim toate acestea datorită instructorilor, o echipă de profesioniști și oameni dedicați, care ne-au susținut pas cu pas, ne-au înțeles, ne-au încurajat și ne-au ajutat să ne depășim limitele”, a subliniat ea.

Maria menționează cu mândrie și emoție momentul în care ea și fiica sa s-au regăsit „în uniformă într-o zi atât de importantă precum cea în care eu am depus Jurământul militar”. Ea se declară recunoscătoare și mândră de oportunitatea avută.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare