Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Curier Județean

FOTO| Turnul semicircular din cetatea Sebeșului, redat în circuitul turismului cultural, după lucrări ample de reparații

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO| Turnul semicircular din cetatea Sebeșului, redat în circuitul turismului cultural, după lucrări ample de reparații

Marți, 5 iulie 2022, primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor, a participat la evenimentul prin care Clubul Rotary Sebeș a adus în atenția comunității locale turnul semicircular din cetatea Sebeșului. Acesta a beneficiat de o serie de lucrări de reparații, cu scopul de a fi utilizat de membrii clubului pentru diverse activități, dar și pentru a fi readus în circuitul turismului cultural.

Turnul este amplasat pe latura de vest, între turnul Porţii de Jos şi cel al cizmarilor. Este un turn bastionar, semicilindric, scund, cu două niveluri, având zidurile groase, realizate din piatră şi cărămidă, fiind unul dintre puținele componente ale fortificației Sebeșului adaptate folosirii pieselor de artilerie, care, în perioada secolelor XVI și XVII, erau utilizate curent atât la asedierea, cât și la apărarea unei cetăți. A fost construit în anul 1634, iar în secolul al XIX-lea, a suferit importante transformări, fiind folosit pentru o perioadă de timp ca locuință. În prezent, turnul semicircular se află în administrarea Clubului Rotary Sebeș.

Fortificaţia oraşului Sebeş – rămasă cunoscută în literatura de specialitate ca singura cetate orăşenească despre care s-a păstrat un document oficial de construcţie (datând din 1387) – este un prototip arhaic în sistemul defensiv urban din Transilvania şi în cadrul ei s-au conservat cele mai multe elemente originale care datează de la sfârşitul secolului al XIV-lea şi începutul veacului al XV-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

Lucrările de construcţie a fortificației orașului au început imediat după obținerea aprobării din partea regelui Sigismund de Luxemburg şi au continuat în deceniile următoare, cu intensitate, din cauza ameninţării turceşti. În anul 1438, când oraşul a fost cucerit de către turci, Sebeșul avea o fortificaţie înzestrată cu turnuri de apărare. Probabil, construcţia ei nu se încheiase, ipostază care ar putea explica de ce oficialitățile au preferat atunci să predea turcilor oraşul fără luptă.

Sebeşenii au depus eforturi şi în secolele următoare pentru a finaliza şi moderniza fortificaţia, dar şi pentru a contracara poziţia strategică total nefavorabilă a acesteia. Astfel, incinta a fost înconjurată de şanţuri inundate şi de lacuri, ca elemente defensive suplimentare care să sporească gradul de siguranţă oferit de incintă.

Fortificaţia are forma unui dreptunghi cu colţurile rotunjite şi este dispusă în jurul oraşului interior, delimitând centrul istoric al Sebeşului, cu o suprafaţă de aproximativ 20 hectare. Zidurile din piatră nu depăşesc 7 metri în înălţime şi 1,50 metri în grosime, iar în partea superioară a acestora există un parapet, cu înălţimea de până la 2,20 metri, prevăzut cu creneluri, merloane şi ferestre de tragere.

Dintre cele șase turnuri care se mai păstrează, patru datează din prima fază de construcție a fortificației. Cel mai vechi este, se pare, turnul porții de nord, care poate fi datat la sfârşitul secolului al XIV-lea sau la începutul veacului al XV-lea. Situat la jumătatea laturii de nord a incintei, era străpuns de o poartă carosabilă, care permitea accesul în cetate dinspre nord. În primele decenii ale secolului al XIX-lea, după ce poarta a devenit nefuncțională, turnul a fost transformat în locuință.

Un alt turn, datând din aceeași fază, este situat în colțul de sud-est al incintei, fiind administrat de breasla croitorilor. Cunoscut și sub denumirea de Turnul Studentului, se bucură de o mare notorietate datorită legăturii sale cu evenimentele din 1438, în care a fost implicat și elevul, de atunci, Georgius Captivus Septemcastrensis. Primul nivel al turnului este cel mai vechi, putând fi datat la sfârșitul secolului al XIV-lea, în timp ce celelalte au fost adăugate ulterior, în veacurile XV și XVI.

Turnul Cizmarilor, situat în colţul de nord-vest al fortificației, a fost atestat documentar în anul 1513, când a ajuns în administrarea breslei cizmarilor, care avea îndatorirea să-l întrețină și să-l apere.

Acestora li se adaugă și turnul porții de vest, care făcea parte din ansamblul Porții de Jos a orașului, fiind vizibil încă de pe terasa restaurantului Turn.

Mai recente sunt două turnuri care datează din primele decenii ale secolului al XVII-lea: cel octogonal, situat în colţul de nord-est al incintei, în apropierea mânăstirii franciscane (fostă dominicană) și care datează din anul 1615 și cel semicilindric, construit în anul 1634.

La evenimentul dedicat turnului semicircular au fost prezenți, de asemenea, viceprimarul Sebeșului, Dorin Albu, consilieri locali, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Național din județul Alba – Matei Drâmbărean, reprezentanți ai instituțiilor culturale locale, președintele clubului Rotary Sebeș (2021-2022) – Casian Giurgiu și numeroși membri ai clubului.

Club Rotary Sebeș a fost creat în anul 2000, la ora actuala numărând aproape 30 de membri. Sub tutela Rotary Sebeș se află Club Interact (având în componență peste 35 de membrii cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani) și Rotakids Sebeș (15 membri cu vârste cuprinse între 7 și 13 ani). Bugetul alocat de club reparațiilor turnului semicircular a fost de aproximativ 45.000 lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Centru de inovare a orașului, în Alba Iulia: Primăria cumpără echipamente electronice pentru amenajarea spațiului multifuncțional

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Centru de inovare a orașului, în Alba Iulia: Primăria cumpără echipamente electronice pentru amenajarea spațiului multifuncțional

Primăria Municipiului Alba Iulia a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru amenajarea spațiului multifuncțional – Centru de inovare a orașului „CONVENTUM RERUM” – faza achiziție echipament tehnologic. Valoarea totală estimată a investiției este de 195.797 lei, fără TVA.

Spațiul propus spre amenajare este situat în cadrul locației monument istoric unde funcționează Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, accesul în viitorul centrul de inovare se va face prin locația modernizată unde funcționează deja centrul turistic și dispune de o suprafața de circa 80 mp.

Acesta este deja dotat cu posibilitatea de acces a persoanelor cu handicap și dispune și de un grup sanitar amenajat în acest sens.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul amplasamentului unde funcționează Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, se află un spațiu de circa 80 mp suprafața utilă, care se poate dota astfel încât să poată funcționa un hub/centru de inovare al albaiulienilor.

Beneficiarii direcți cuprind orice om interesat de dezvoltarea intracomunitară și va da acestora posibilitatea de creștere în orice areal creativ. Beneficiarul principal al proiectului va fi chiar comunitatea locală, creând retenția de tineri bine pregătiți, dinamism și efervescență în mediul social și economic al orașului, cu posibilitatea de a antrena/angrena în acest proces și experiența multiplă a pensionarilor care vor să rămână încă activi. Beneficiari indirecți ai proiectului vor fi companiile locale, organizațiile non- guvemamentale, administrația locală.

Dotarea tehnică necesară funcționarii acestui centru multifuncțional complex trebuie să dețînă următoarele echipamente:

• Sistem All în One cu Mac OS
• Sistem desktop cu MS Windows
• Videoproiector business
• Server
• UPS Smart
• Sistem de colaborare All-în-One
• Laptop
• Tabletă
• Tabletă grafică
• Cameră video profesională
• Videoproiector educație
• Sistem Audio Conferință
• Rack metalic 19”
• Switch Ethernet


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

27 august| Zilele Orașului Teiuș 2022. Premierea elevilor merituoși, muzică populară și foc de artificii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

27 august| Zilele Orașului Teiuș 2022. Premierea elevilor merituoși, muzică populară și foc de artificii

Zilele Orașului Teiuș se vor desfășura în acest an în data de 27 august, iar autoritățile au avut grijă să pregătească și de acestă dată un program diversificat, care să-i țină ”în priză” atât pe localnici, cât și pe cei care vor sărbători alături de ei.

Printre evenimentele din program, menite să creeze o atmosferă de sărbătoare, se numără concerte de muzică populară și un foc de artificii.

Evenimentul va avea loc în Parcul Feroviar Teiuș

Elit - Gustul Desăvârșit

Ora 16 00 – Premierea competițiilor sportive și a elevilor merituoși

Invitați:

-Ansamblul folcloric „Brădeana”
-Ansamblul folcloric „Codrișorul”, Stremț
-Ansamblul folcloric „Cununa Vețelului” Hunedoara
-Ansamblul folcloric „Junii Târnavei” Târnăveni
-Ansamblul folcloric „Dor Teiușan”
-Alexandra Bărăștean
-Roxana Bărăștean
-Cornelia Maxa
-Ovidiu Furnea
-Ina Todoran

Vă așteptăm cu drag, pe toți cei ce trăiesc și simt in spirit teiușean!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Șofer fără permis și unul care conducea o motocicletă neînmatriculată, prinși de polițiștii din Alba: S-au ales cu dosare penale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Șofer fără permis și unul care conducea o motocicletă neînmatriculată, prinși de polițiștii din Alba: S-au ales cu dosare penale

La data de 16 august 2022, în jurul orei 19,30, polițiștii rutieri din Alba Iulia au depistat un autoturism, în timp ce circula, pe strada Vânătorilor din Alba Iulia, pe sens interzis.

La volanul autoturismului se afla un tânăr de 25 de ani, din comuna Gurghiu, județul Mureș. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Elit - Gustul Desăvârșit

Față de tânăr, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

La data de 16 august 2022, în jurul orei 11,00, polițiștii din Blandiana au depistat un bărbat de 58 de ani, din comuna Blandiana, în timp ce conducea o motocicletă neînmatriculată, pe raza comunei.

Față de motociclist, cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere, pe drumurile publice, a unui autovehicul neînmatriculat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare