Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO: ”Suntem ținta unor instigări la ură, rasism și misoginism” – Protest în fața Primăriei Alba Iulia împotriva declarațiilor consilierului PNL Rareș Buglea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Asociația E-Romnja (Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome) a organizat, joi, 21 aprilie a.c. o acțiune de protest în fața Primăriei orașului Alba Iulia, în contextul recentelor declarații ale consilierului local PNL Rareș Buglea, pentru a atrage atenția administrației locale că ”derapajele” acestuia trebuie sancționate și nu încurajate, așa cum s-a întâmplat prin desemnarea lui pentru a modera un eveniment dedicat etniei rome, ignorând faptul că tocmai el a fost amendat de CNCD, pentru rasism.

protest Buglea008Iată cum explică organizatorii decizia de a organiza un miting de protest la Alba Iulia:

Pe data de 8 Aprilie instituția primăriei a organizat un eveniment cu ocazia zilei internaționale a romilor. Cu acest prilej Rareș Buglea a fost invitat ca moderator al evenimentului. Gestul de a-l invita pe Rareș Buglea ca moderator al unui eveniment dedicat romilor reprezintă din partea autorităților locale un act de sfidare și de ignoranță la adresa valorilor democratice și drepturilor omului pe care România le-a adoptat odată cu aderarea la Uniunea Europeană. Rareș Buglea a fost acuzat de rasism în anul 2013 și amendat cu suma de 8000 lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru declarația sa: „Ştiu că falşii umanişti mă vor critica aspru, dar susţin în continuare sterilizarea femeii rome, dacă după prima naştere la ancheta socială se dovedeşte că nu are condiţii şi nici intenţia de a creşte primul prunc în condiţii cât de cât umane!”.

Autoritățile locale din Alba Iulia au ignorat aceste declarații încurajându-i atitudinea rasistă prin tăcere, prin lipsa sancțiunii morale. Drept dovadă Rareș Buglea și-a reluat afirmațiile chiar în contextul evenimentului organizat de instituția primăriei în anul 2016 tocmai în contextul zilei de 8 Aprilie ce are drept scop revendicarea drepturilor civile ale romilor: „Nu poate nimeni să mă determine să îmi retrag cuvintele referitoare la faptul că orice mamă, şi mă refer şi la părinţi, trebuie să facă atâţi copii cât poate să crească. Niciodată, indiferent că eşti ţigan, român, ungur nu poţi să faci mai mulţi copii gândindu-te că ţi-i creşte statul, neamurile, vecinii, comunitatea“.

Suntem ținta unor instigări la ură, rasism și misoginism fiind în același timp ignorate contextele istorice, sociale și economice sau rasismul instituțional de care ne lovim în fiecare zi în accesul la serviciile de sănătate. Drepturile reproductive sunt în pericol. Segregarea în spitale vulnerabilizează femeile rome, lipsa accesului la educație sexuală și mijloace contraceptive gratuite afectează toate femeile din România indiferent de etnia sau clasa din care provin. Nu doar pe noi femeile rome dar în general pe toate femeile aflate în situații vulnerabile, la risc de sărăcie sau care nu întrunesc ‘’standardele’’ unor politicieni iresponsabili. Astfel de declarații nu trebuiesc tolerate. Autoritățile locale împreună cu clasa politică la nivel local trebuie să își asume răspunderea pentru situația în care trăiesc femeile din diferite grupuri sau etnii. Agenda politică în perioada campaniei electorale nu trebuie să fie marcată de mesaje naziste, rasiste și eugenice. Vă așteptăm alături de noi în data de 21 Aprilie pentru a le transmite un mesaj clar legat de valorile de drepturile omului – a declarat Carmen Gheorghe, reprezentanta Asociației E-Romnja .

La protest au fost prezente câteva zeci de persoane, în majoritate femei, din Alba Iulia, București, Timișoara, Tg. Jiu și Cluj. Acestea au cerut sancționarea simbolică a lui Rareș Buglea prin declarații publice din partea administrației locale și prin declarații ale colegilor săi care să se disocieze de atitudinea pe care o are. De asemenea, s-a cerut sancționarea politică a lui Rareș Bugle, prin excludera lui din PNL.

Protestatarele au avut și un schimb de replici cu primarul Mircea Hava, pe care îl puteți urmări în filmul de mai jos:

Protestatar: Bună ziua, domnule primar, bine ați venit la acțiunea noastră de protest!
Hava: Nu-s la acțiunea voastră, eu am venit la primărie. Nu greșiți!
Protestatari: Veniți și stați de vorbă cu noi!
Hava: Eu v-am aprobat (n.a. protestul) este dreptul vostru să faceți
Protestatarii au strigat, apoi, veniți înapoi, să vorbiți cu noi!

[nggallery id=1989]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea