Curier Județean
FOTO: „Statu la vase”. Vreme frumoasă şi lume multă la obiceiul pascal de la Şugag. 14 perechi de tineri căsătoriţi au pregătit bucate şi au primit cadouri pentru gospodărie
Un obicei de Paşti unic în ţară, ale cărui origini se pierd în negura timpului, s-a desfăşurat luni în frumoasa comună Şugag, de pe Valea Sebeşului, judeţul Alba. Este vorba despre “Statu’ la vase în lunea Paştelui”, un ceremonial inedit ce adună în curtea bisericii pe toţi tinerii localnici căsătoriţi în anul dinaintea Paştilor.
Aceştia servesc sătenii şi invitaţii cu bucate tradiţionale iar naşii şi cei apropiaţi le fac daruri de trebuinţă în gospodărie. În acest an, la vechiul obicei închinat vieţii de familie, au fost sărbătorite 14 perechi de tineri, proaspăt însurăţei. Printre oaspeţii evenimentului s-au numărat şi preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, care le-a înmânat diplome de participare tinerilor, senatorul Teodor Atanasiu şi vicele CJ Alba, Florin Roman.
Aşa cum e tradiţia, după slujba religioasă din cea de-a doua zi de Paşti, la Şugag, tinerii care s-au căsătorit în anul Pascal ce a trecut, îmbrăcaţi în costume tradiţionale şugăjene aşteaptă în curtea bisericii, cu o masă frumos împodobită în faţa lor, să iasă oaspeţii de la slujbă şi îi servesc cu bunătăţi tradiţionale precum cozonaci, ouă roşii, prăjituri, colăcei, vin şi rachiu dulce. La rândul lor, tinerii primesc de la naşi, rude şi prieteni diverse vase pentru gospodărie iar de la preoţii satului binecuvântarea pentru o viaţă lungă şi fericită.
Ei bine, aşa au procedat în acest an şi cele 14 perechi de tineri căsătoriţi în anul pascal 2013 – 2014: Camelia Diana şi Ioan Jinar, Nicoleta şi Ioan Lucan, Liana şi Adrian Jinar, Nicoleta şi Dănuţ Nicoară, Carmen şi Mihai Moga, Maria şi Dumitru Sora, Maria şi Ioan Cernat, Ana şi Andrei Jinar, Ana şi Nicolae Iacob, Maria şi Ionuţ Ghiorghioiu, Roxana şi Pavel Achimescu, Bianca şi Ioan Cata, Maria şi Iulian Ghiban, Maria şi Dumitru Ştefănescu.
Aceştia s-au adunat în curtea bisericii la ora 11.00, iar petrecerea va continua până târziu. La ora 20.00 se dă startul la dans şi distracţie pentru toţi tinerii din Şugag, fie ei căsătoriţi sau nu.
Acest obicei a fost reînviat în anul 2008, după 18 ani de uitare, când la iniţiativa lui Marius Moga, originar din Şugag (angajat în cadrul Centrului Cultural “Augustin Bena” din Alba Iulia) şi cu ajutorul unor tineri inimoşi din comunitate „Statu la vase în lunea Paştelui” a revenit în calendarul tradiţional al localităţii şi implicit al judeţului Alba.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Şugag şi Biserica Ortodoxă din Şugag.
Vă invităm să vizionaţi mai jos o galerie foto de la sărbătoarea „Statu la vase în lunea Paştelui” de la Şugag 2014:
[nggallery id=1531]

Curier Județean
INFOTRAFIC: Restricții de circulație, pe autostrada A10 Sebeș-Turda și A1 Sibiu-Deva. Recomandări pentru șoferi
INFOTRAFIC: Restricții de circulație, pe autostrada A10 Sebeș-Turda și A1 Sibiu-Deva. Recomandări pentru șoferi
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, pentru efectuarea unor lucrări, traficul va fi restricționat pe Autostrada A10 Sebeș – Turda, la km. 62, municipiul Turda, județul Cluj, pe calea 2, banda 2, în interval orar 07:00-19:00.
Pe A1 Râmnicu Vâlcea-Deva, vor fi active următoarele restricții:
-km 242-km 239 calea 2, va fi restricționată banda doi, pentru curățare zona mediană, între orele 07:30-17:00;
– km 314+700-km 315+700 calea 1, vor fi restricționate banda de urgență și prima bandă, pentru lucrări de frezare și asfaltare, între orele 07:50-19:00.
Recomandăm conducătorilor auto să ruleze cu prudență sporită în aceste zone, să crească distanța de siguranță între autovehicule, să semnalizeze şi să se asigure temeinic înaintea schimbării benzii.
Curier Județean
FOTO| Cetatea Alba Carolina se pregătește de Festivalul Roman Apulum: S-a instalat decorul în care se va desfășura evenimentul
FOTO| Cetatea Alba Carolina se pregătește de Festivalul Roman Apulum: S-a instalat decorul în care se va desfășura evenimentul
Cetatea Alba Carolina se pregătește de Festivalul Roman Apulum care va desfășura între 12 și 15 august la Alba Iulia. Festivalul se desfășoară anual și adună aproximativ 300 de reenactori – soldați și civili romani, războinici daci, gladiatori, meșteșugari sau dansatoare.
CITEȘTE ȘI: Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe
Pe parcursul a patru zile, vizitatorii vor putea trăi realitățile unei lumi demult apuse, una cu demonstrații militare romane, cu războaie între daci și romani, cu lupte de gladiatori organizate în cinstea lor, cu ateliere de lucru, cu jocuri și târguri de sclavi.
Așa cum publicul a fost obișnuit de la edițiile precedente, festivalul va avea două componente majore, dezvoltate în două spații distincte: una scenică, ce va configura un program aproape continuu pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică și luni, în spațiul din fața Catedralei Romano-Catolice și unde toate trupele participante vor avea prezentări, atât singular cât și comune; respectiv, o componentă didactică, produsă de activitatea taberelor militare și meșteșugărești, cu numeroase ateliere active și interactive în această zonă. Pentru prima data, tabăra romană va fi separată însă de cea dacică, urmând ca romanii cu tabăra și atelierele lor să ocupe “Platoul Militari”, spațiul obișnuit al festivalului, iar dacii “și aliații lor” să își desfășoare activitățile în curtea Palatului Copiilor, din proximitate.
Festivalul va da curs și dimensiunii științifice. Această componentă va avea o mai mare amploare la ediția curentă. Ziua de vineri va aduce obișnuita expoziție cu piese din Muzeul Național al Unirii, dar prezentările științifice ulterioare vor fi în număr mai mare față de edițiile precedente, iar conferința va fi transmisă online.
Curier Județean
FOTO| Investiții de circa 2 milioane de lei la Spitalul Municipal Blaj: Noul Ambulatoriu va fi gata în acest an
FOTO| Investiții de circa 2 milioane de lei la Spitalul Municipal Blaj: Noul Ambulatoriu va fi gata în acest an
Mai multe secții de la Spitalul Municipal Blaj au fost reabilitate și modernizate cu circa 2 milioane de lei din fonduri proprii, iar condițiile hoteliere pentru pacienții internați au crescut.
„Continuăm investițiile în infrastructura medicală de la Spitalul Municipal Blaj. Mai multe secții au fost reabilitate și modernizate, iar condițiile hoteliere pentru pacienții internați au crescut odată cu achiziționarea de paturi electrice noi.
În această vară au fost realizate următoarele investiții
Au fost achiziționate 150 de paturi electrice, pentru secțiile Obstetrică-Ginecologie și Compartimentul Nou Născuți, Pediatrie, Medicină Internă, Neurologie, Boli Infecțioase și ATI Covid. Paturile sunt reglabile pe înălțime, secțiunile spate și picioare sunt ajustabile și permit poziționarea pentru resuscitarea cardio-respiratorie. În ultimii doi ani au fost înlocuite 85% din paturile de la Spitalul Blaj.
Au fost reabilitate și modernizate Secția Psihiatrie, Secția Obstetrică-Ginecologie și Compartimentul Nou-Născuți. Au mai rămas de reabilitat și modernizat secțiile Pediatrie, Interne și Boli Infecțioase, pentru care se fac deja pregătiri în acest sens.
A fost înlocuit acoperișul clădirii în care funcționează Secțiile Neurologie și Psihiatrie, cu această lucrare finalizându-se înlocuirea acoperișului la toate clădirile din incinta Spitalului Vechi.
Aceste investiții au fost realizate din fondurile proprii ale Spitalului Blaj, valoarea totală fiind de aproximativ 2 milioane de lei.
Până la sfârșitul anului va fi dat în funcțiune noul Ambulatoriu, primul din țară realizat pe fonduri europene, o clădire nouă, la standarde europene, cu 5 niveluri (demisol + parter + 3 etaje), care va avea 16 cabinete medicale cu săli de tratament.
Obiectivul nostru este ca Spitalul Blaj să ajungă cel mai bun spital de grad 4 din România, pe măsura Blajului european pe care-l construim împreună!”, a transmis primarul Blajului Gheorghe Valentin Rotar.
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
Nume care se sărbătoresc de Sfânta Maria. Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
Mesaje de Sfânta Maria 2022. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
12 august: Ziua Internațională a Tineretului. Ce semnificație are această zi și cum a ajuns să fie celebrată
-
Ştirea zileiacum 3 ore
PROGRAMUL STP pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului: Cum vor circula autobuzele în data de 15 august 2022
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
VIDEO ȘTIREA TA| Cum să spargi un panou de sticlă de pe Podul Unirii din Alba Iulia cu o minge de cauciuc: Până și micul „infractor” a fost surprins
-
Ştirea zileiacum 16 ore
Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe
-
Actualitateacum 14 ore
Perseide 2022. În jur de 100 de stele căzătoare se pot vedea în noaptea de 12 spre 13 august pe cerul României
-
Politică Administrațieacum 15 ore
FOTO| Sicoe Mihai, noul președinte interimar al TSD Alba. Tinerii social-democrați și-au ales noul președinte și un nou birou de conducere