Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: „Statu la vase”. Vreme frumoasă şi lume multă la obiceiul pascal de la Şugag. 14 perechi de tineri căsătoriţi au pregătit bucate şi au primit cadouri pentru gospodărie

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un obicei de Paşti unic în ţară, ale cărui origini se pierd în negura timpului, s-a desfăşurat luni în frumoasa comună Şugag, de pe Valea Sebeşului, judeţul Alba. Este vorba despre “Statu’ la vase în lunea Paştelui”, un ceremonial inedit ce adună în curtea bisericii pe toţi tinerii localnici căsătoriţi în anul dinaintea Paştilor.

Aceştia servesc sătenii şi invitaţii cu bucate tradiţionale iar naşii şi cei apropiaţi le fac daruri de trebuinţă în gospodărie. În acest an, la vechiul obicei închinat vieţii de familie, au fost sărbătorite 14 Statu la vase 2014 la Sugag003perechi de tineri, proaspăt însurăţei. Printre oaspeţii evenimentului s-au numărat şi preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, care le-a înmânat diplome de participare tinerilor, senatorul Teodor Atanasiu şi vicele CJ Alba, Florin Roman.

Aşa cum e tradiţia, după slujba religioasă din cea de-a doua zi de Paşti, la Şugag, tinerii care s-au căsătorit în anul Pascal ce a trecut,  îmbrăcaţi în costume tradiţionale şugăjene aşteaptă în curtea bisericii, cu o masă frumos împodobită în faţa lor, să iasă oaspeţii de la slujbă şi îi servesc cu bunătăţi tradiţionale precum cozonaci, ouă roşii, prăjituri, colăcei, vin şi rachiu dulce. La rândul lor, tinerii primesc de la naşi, rude şi prieteni diverse vase pentru gospodărie iar de la preoţii satului binecuvântarea pentru o viaţă lungă şi fericită.

Ei bine, aşa au procedat în acest an şi cele 14 perechi de tineri căsătoriţi în anul pascal 2013 – 2014: Camelia  Diana şi Ioan Jinar, Nicoleta şi Ioan Lucan, Liana şi Adrian Jinar, Nicoleta şi Dănuţ Nicoară, Carmen şi Mihai Moga, Maria şi Dumitru Sora, Maria şi Ioan Cernat, Ana şi Andrei Jinar, Ana şi Nicolae Iacob, Maria şi Ionuţ Ghiorghioiu, Roxana şi Pavel Achimescu, Bianca şi Ioan Cata, Maria şi Iulian Ghiban, Maria şi Dumitru Ştefănescu.

Aceştia s-au adunat în curtea bisericii la ora 11.00, iar petrecerea va continua până târziu. La ora 20.00 se dă startul la dans şi distracţie pentru toţi tinerii din Şugag, fie ei căsătoriţi sau nu.

Marius Moga seniorAcest obicei a fost reînviat în anul 2008, după 18 ani de uitare, când la iniţiativa lui Marius Moga, originar din Şugag (angajat în cadrul Centrului Cultural “Augustin Bena” din Alba Iulia) şi cu ajutorul unor tineri inimoşi din comunitate „Statu la vase în lunea Paştelui” a revenit în calendarul tradiţional al localităţii şi implicit al judeţului Alba.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Şugag şi Biserica Ortodoxă din Şugag.

Vă invităm să vizionaţi mai jos o galerie foto de la sărbătoarea „Statu la vase în lunea Paştelui” de la Şugag 2014:

[nggallery id=1531]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea