// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');
Festivalul Roman Apulum - 2019

FOTO: Slujba de sfințire a apei de Bobotează, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Peste o mie de credincioși au venit să ia Agheasma Mare

Peste 1.000 de credincioși au participat, sâmbătă, la slujba de Bobotează la Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia, în cadrul căreia s-au sfințit circa 1.000 de litri de apă, iar la final credincioșii au primit, în sticle, Agheasma mare, pe care o pot consuma în următoarele opt zile, dar și în cursul anului după post și rugăciune.

Sfințirea cea Mare a Apei a început în jurul orei 12.00 după Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Ca în fiecare an, sfințirea apei a avut loc în fața Catedralei, iar slujba a fost oficiată de un sobor de preoți.

Botezul Domnului sau Boboteaza din 6 ianuarie, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, prăznuită în 7 ianuarie, marchează sfârşitul  sărbătorilor de iarnă şi, totodată, al celor dedicate naşterii lui Iisus Hristos. Citește și: mesaje de Sfântul IoanBotezul Mântuitorului în Iordan, poartă și denumirea de „Epifanie” sau „Teofanie”, termeni care provin din limba greaca si înseamnă „arătare”, „descoperire”.

Praznicul reprezintă reactualizarea momentului în care Fiul lui Dumnezeu Iisus Hristos, la 30 de ani, vine la Iordan, se botează cu botezul pocăinţei – a lui Ioan –, El Cel fără de păcat, asumând păcatele întregii omeniri, pe care le va răscumpăra prin scump sângele Său, pe Golgota.

Această slujbă s-a oficiat în toate bisericile ortodoxe, iar cei prezenți au putut să ia apă sfințită.

Aghiasma mare se poate consuma în fiecare zi, pe nemâncate, înainte de Anafură, până în data de 14 ianuarie, când este Odovania Praznicului Botezului Domnului.

Agheasma mare se păstrează vreme îndelungată la fel de proaspătă, de curată şi de bună la gust ca atunci când a fost scoasă din izvor, iar credincioşii o păstrează la loc de cinste, în sticle curate, în care se pune, de obicei, un fir de busuioc. Din această apă se gustă, pe nemâncate, în zilele de post sau la sărbătorile mari.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419