FOTO: Simpozion pe tema regionalizării şi descentralizării desfăşurat la Alba Iulia, în anonimatul guvernanţilor

Paul Voicu - Primar 2020

Alba Iulia a găzduit la 414 ani de la momentul intrării victorioase a lui Mihai Viteazul în cetate, simpozionul „Regionalizarea şi descentralizarea competenţelor administraţiei publice în contextul revizuirii Constituţiei”. Dincolo de marcarea evenimentului istoric de la 1 noiembrie 1599, simpozinul şi-a propus şi a reuşit să ofere o dezbatere serioasă a temelor care ne-au marcat în acest an – regionalizarea, descentralizarea şi revizuirea Constituţiei.

Deşi organizatorii – Instituţia Prefectului – Judeţul Alba, Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia au invitat o mulţime de oameni politici din judeţ şi din judeţele limitrofe precum şi din guvernul României, au fost prezenţi în Sala Unirii doar reprezentanţi ai autorităţilor publice din Alba şi câţiva dintre invitaţii din afară: acad. Răzvan Teodorescu, vicepreşedintele CJ Caraş-Severin, preşedintele Asociaţiei „Avram Iancu”, prim vicepreşedintele Congresului Spiritualităţii Româneşti. Dintre parlamentarii de Alba au lipsit liberali Călin Potor şi Teodor Atanasiu, dar pe lista absenţilor, a fost şi rectortul Universităţii „1 Decembrie 1918” – prof. Daniel Breaz, ori ÎPS Irineu, arhiepiscopul Albei.

ELIT

Extrem de importantă este opinia comună a tuturor conferenţiarilor, dar extrem de clar punctat de prof, univ. dr. Ioan Sabău Pop de la Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş şi prof. univ. dr, Radu Baltasiu – Academia Română,  conform căreia trebuie evitată reconstrucţia Regiunii Autonome Maghiare. Că la Alba Iulia, spre deosebire de alte reuniuni pe tema regionalizări, lucrurilor li s-a spus pe nume stă dovadă remarca domnului Baltasiu la adresa politicienilor pe care i-a îndemnat să ceară oamenilort de ştiinţă studii, documente, argumente pentru a-şi putea întemeia decizia politică pe cunoaştere. A fost o dojană destul de apăsată.

Preşedintele CJ Alba – Ion Dumitrel a prezentat succint şi convingător argumentele logistice care fac din Alba Iulia un candidat cu şanse la statutul de capitală regională în timp ce primarul munciipiului Alba Iulia, Mircea Hava a avut un discurs politic în care i-a îndemnat pe toţi cei prezenţi, mai ales pe politicienii prezenţi să uite de disputele politice şi, în această problemă extrem de importantă, să aibă toţi aceeaşi voce, o voce care să vorbească în favoarea Albei Iulia convingător.

Mihail David - 2020

[Gallery not found]

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...