Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Regal folcloric în prima seară a Festivalului Internațional 2017 din Aiud. Ansamblul din Polonia a surprins spectatorii cântând melodia „Cui nu-i place dragostea”, într-o română perfectă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dacă în urmă cu 10 sau 15 ani puțini, chiar foarte puțini, cetățeni din municipiul Aiud credeau că administrația locală va organiza un festival internațional de folclor la care să participe ansambluri de pe mai multe continente, iată că s-a demonstrat că s-au înșelat. 

Festivalul folcloric de la Aiud nu numai că a ajuns la cea de a șaptea ediție, dar este considerat ca fiind unul dintre festivalurile de marcă ale genului și, deocamdată cel mai mare festival internațional, care se desfășoară în județ.

Inițiat de membrii și conducerea ansamblul folcloric  „Doina Aiudului”, care a participat la numeroase festivaluri internaționale în întreaga Europă și susținut de către administrația locală și cea județeană, ediția care a început miercuri 9 august 2017, a festivalului a ajuns să strângă pe scenă ansambluri de pe trei continente.

Păcat însă, că o parte dintre ansamblurile care au confirmat participarea au renunțat în ultimul moment să evolueze pe scena ridicată în piața „Dr. Constantin Hagea” din municipiul Aiud. Spre rușinea lor au confirmat și nu au mai venit, producând unele cheltuieli nedorite, dar nu de importanță majoră, ansambluri din:Ungaria, Costa Rica, Paraguai și Indonezia.

După foarte scurtele discursuri inaugurale rostire de către primarii celor două orașe care găzduiesc  această ediție a festivalului, doamna Oana Badea primarul municipiului Aiud, domnul Silviu Vințeler primarul orașului Ocna Mureș și a domnului și a preşedintelui Consiliului Județean Alba, domnul Ion Dumitrel și a paradei porturilor populare seria de spectacole a fost deschisă de către Ansamblul „Tradiții Uiorene” din Ocna Mureș. Rând pe rând pe scenă au urcat toate ansamblurile participante. O notă aparte a avut-o ansamblul din Polonia care asurprins miile de spectatori cântând binecunoscuta melodie „Cui nu-i place dragostea” într-o română perfectă. Bineînțeles că nici celelalte ansambluri nu s-au lăsat mai prejos și au dat tot ce au putut pentru a impresiona numerosul public. Se pare că potrivit „aplaudometrului” cele mai îndrăgite ansambluri, care au avut succesele cele mai mari au fost cele din Mexic și Ucraina, ansambluri care au fost îndelung aplaudare.

Așa cum era firesc, în calitate de gazde încheierea regalului folcloric al primei zile a aparținut Ansamblului Folcloric „Doina Aiudului”, gazda și inițiatorul acestui eveniment, căruia îi putem spune cu certitudine că este de răsunet mondial.

Ansamblul „Doina Aiudului” împlinește 17 ani de la data la care la inițiativa primarului de atunci, ing. Liviu Octavian Rusu a fost reînființat ansamblul folcloric aiudean care odinioară ființa pe lângă defuncta Intreprindere „Metalurgica” Aiud și purta numele de „Doina Mureșului” din care eu făcut parte actualii coordonatori ai ansamblului aiudean, instructorul Samoilă Oltean instructor și coregraful Nicolae Moldovan, care este și director al ansamblului.

„Se cuvine să mulțumim domnului Liviu Octavian Rusu cel care s-a străduit și a reușit să „reînnoade firul„ și să înființeze Ansamblul „Doina Aiudului” și Mihai Horațiu Josan, fostul primar al Municipiului Aiud, actualului primar al municipiului, doamna Oana Badea și nu în ultimul rând domnului Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba fără de care nu am fi putut organiza acest festival”, ne-a declarat domnul Nicolae Moldovan, directorul ansamblului aiudean și inițiatorul festivalului de la Aiud.

„Cu siguranță că nimeni nu ar fi crezut în urmă cu ani că orașul nostru va putea să organizeze un asemenea festival la care să participe atâtea ansambluri venite din toată lumea. Până acum, în cele șase ediții pe scena din Aiud au evoluat un număr de  27 ansambluri, ansambluri care au descoperit la Aiud o atmosferă culturală de excepție, în conformitate cu comunitatea foarte deschisă și primitoare a municipiului nostru. Le mulțumesc membrilor ansamblurilor, aiudenilor și tuturor celor care au făcut posibilă desfășurarea acestei ediții a festivalului Internațional de Folclor de la Aiud”, ne-a declarat doamna Oana Badea, primarul municipiului Aiud.

Dorel Lazăr 

[nggallery id=4435]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea