Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO/ Proiect al Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia: „Pro-Acces” facilitează accesul liceenilor din județele Alba și Hunedoara în învățământul universitar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Peste 1.300 de elevi din licee din mediul rural sau din orașe sub 10.000 de locuitori din județele Alba și Hunedoara vor fi beneficiarii proiectului integrat programul „Pro-Acces”.

Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia (UAB) a demarat activitățile prevăzute în programul „Pro-Acces”, finanțate de Ministerul Educaţiei Naţionale cu suma de 254.000 de lei, prin Fondul de Dezvoltare Instituţională destinat universităţilor de stat, în baza contractului CNFIS-FDI-2017-0040, Axa I: Creșterea echității sociale, în vederea incluziunii sociale și sporirea accesului la învățământul superior. Proiectul „Pro-Acces” are ca principal obiectiv facilitarea accesului elevilor liceelor din mediul rural sau din orașe sub 10.000 de locuitori la învățământul superior și dezvoltarea planurilor de la nivel instituțional privind accesul echitabil la studii.

Proiectul „Pro-Acces” se derulează în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Alba (responsabil insp. prof. Ramona Cucea) și Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara (responsabil insp. prof. Lavinia Ilina) și propune o gamă diversă de activități și instrumente atractive pentru elevii din clasele X-XII din cele două județe. În activitățile proiectului, care se va încheia pe 14 decembrie 2017, sunt angrenați peste 1.300 de elevi de liceu: 640 în activitățile de prezentare inovativă a ofertei educaționale, 451 la concursul de eseuri motivaționale, 108 la excursiile de studii la București și Alba Iulia, 84 la seminarii de orientare profesională și 34 de elevi care beneficiază de premii de facilitare a accesului la studii superioare. Beneficiarii proiectului provin de la Colegiul Național „Avram Iancu” și Liceul Tehnologic Silvic, din Cîmpeni, Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud, Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș, Liceul „Corneliu Medrea” Zlatna și Liceul Teoretic Teiuș, din județul Alba, respectiv de la Colegiul Național „I.C. Brătianu” Hațeg, Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu și Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia, din județul Hunedoara, care au avut rezultate bune la examenul de bacalaureat.

Printre activitățile proiectului se numără: dezvoltarea de competenţe individuale de orientare profesională prin seminarii de orientare (cu elevii de clasa a X-a), 34 de premii de facilitare a accesului la studii superioare a câte 150 de lei, pentru elevii de clasa a XII-a, 24 de premii de suport pentru elevii cu rezultate bune și care participă la concursul de eseuri motivaționale, în valoare de 300 de lei, fiecare, pentru elevii de clasa a XI-a și a XII-a, precum și excursii de studii la București și Alba Iulia.

„Toți elevii au șanse egale în educație și în pregătirea profesională, însă, uneori, nu toți știu cu certitudine ce meserie li se potrivește, cum și-ar putea urma pasiunile și, mai ales, care sunt pașii spre o carieră sigură. Campania noastră vine tocmai în sprijinul celor care doresc să afle detalii direct de la profesorii universitari și de la studenți despre importanța continuării studiilor după absolvirea liceului, despre domeniile și specializările pe care le pot urma în facultate și despre felul în care trebuie să se orienteze în alegerea viitoarei profesii. Important este să nu abandoneze și să nu renunțe la șansa de a se pregăti pentru o carieră spre care au chemare și să înțeleagă că o continuare a studiilor după terminarea liceului (licență, masterat, doctorat) este un mare pas înainte în găsirea unui loc de muncă plăcut și stabil”, a declarat directorul proiectului „Pro-Acces”, conf. univ. dr. Lucian Marina, președintele Senatului UAB.

„Ghidul Pro-Acces” poate fi accesat AICI

[nggallery id=4808]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă Părinții își pot înscrie copiii în clasa pregătitoare. Prima etapă de înscriere se va încheia pe data de 14 mai. Părinţii ai căror copii au frecventat grădinița şi care vor împlini 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, au obligaţia de a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea