Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO | Poveşti de viaţă: Delegaţie a Colegiului Tehnic „Alexandru Domşa” din Alba Iulia în Turcia

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Poveştile ne însoţesc mereu, viaţa fiecăruia dintre noi e o poveste…, important e să  împărtăşim poveştile noastre cu ceilalţi, pentru ca ele să ne ajute să ne înţelegem mai bine semenii şi totodată, la rândul nostru să fim înţeleşi de aceştia. Proiectul Grundtvig”The Power Of Life Story”/”Puterea poveştilor de viaţă”, care se derulează la Colegiul Tehnic ”Alexandru Domşa” din Alba Iulia în perioada 2012-2014, şi-a propus să-i determine pe participanţi să cunoască şi să compare valorile umane caracteristice diverselor culturi europene.

 Astfel, la cea de-a treia întâlnire internaţională de proiect, desfăşurată la Havran, regiunea Balikesir, Turcia, în perioada 20-25 octombrie 2013, a participat o delegaţie de opt persoane, formată din părinţi şi profesori ai colegiului, alături de alţi 30 de participanţi din ţările partenere în proiect: Belgia, Turcia, Marea Britanie şi Portugalia.

 „Am fost întâmpinaţi cu multă căldură de echipa ţării gazdă, care a organizat extrem de minuţios întregul eveniment; pe parcursul întâlnirii s-au desfăşurat mai multe sesiuni de lucru în cadrul cărora au fost prezentate poveştile participanţilor,  metode şi tehnici de ”storytelling” şi au fost stabilite modalităţile de realizare a produselor finale ale proiectului. Au fost prezentate poveşti despre emigranţi, despre comunităţile acestora, despre calea parcursă de aceştia pentru a se adapta, despre despre dorul de ţară şi de familie, despre eşecuri, dar şi despre succese”, a declarat prof. Carmen Sînc, coordonator de proiect.

 Confruntându-se cu propriile lor probleme, participanţii au  realizat că au multe în comun cu alţi cetăţeni europeni, cu alte poveşti de viaţă dar şi cu experienţe de viaţă  « universale ».

Părinţii din echipa României, care au participat la întâlnirea de proiect,  au  prezentat poveşti de viaţă folosind metode inedite: eleva Tomuş Mihaela a realizat  filmul ” O zi din viaţa mamei” în care a surprins căteva aspecte din rutina zilnică a mamei sale, d-na Turcu Viorica; d-na Petruţa Pop, preşedinta Asociaţiei Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti, folosindu-se de imagini sugestive şi purtând o minunată ie pe care a numit-o ”cartea ei de identitate”, şi- a descris drumul vieţii, evidenţiiând importanţa pe care  folclorul şi tradiţiile le-au avut  în realizarea sa personală şi profesională; familia Cristina şi Mircea Orăsan au stârnit ropote de aplauze şi zâmbete când şi-au jucat cu talent propriul rol în mini-sceneta care a redat  povestea lor de iubire, o poveste universală, plină de umor,  pusă în scenă de actriţa Teodora Popa de Teatrul de Păpuşi Prichindel, care totodată i-a îndrumat pe cei doi părinţi, pe parcursul repetiţiilor desfăşurate.

 De asemenea, gazdele întâlnirii internaţionale, partenerii turci, s-au îngrijit să le facă cunoscute tradiţiile şi obiceiurile lor, precum şi câteva dintre atracţiile Gofului Edremit: oraşul Ayvalik, Insula Cunda, platoul Şeytan Sofrasi, oraşul Akçay, Templul lui Zeus de pe Muntele Ida.

“Împărtăşirea experienţelor de viaţă, încurajată de acest proiect, a contribuit în mod sigur la creşterea stimei de sine, la întăririrea convingerii că fiecare om contează  şi că avem ce învăţa unii de la alţii”, a spus prof. Carmen Sînc.

[nggallery id=614]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea