FOTO: Pasiunea pentru cai, pusă în valoare de o familie din Şard. Farmecul vremurilor de altădată, reînviat la o plimbare cu trăsura

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Am ajuns la Șard, în comuna Ighiu, urmând Drumul Vinului și urmărind în depărtare Cetatea – cum îi spun localnicii, Piatra Craivii. Chiar dacă vremea nu ținea cu noi, fiind o dimineață rece de toamnă, soarele ne-a mângâiat fața imediat ce am ajuns la o familie de oameni gospodari și primitori din Șard.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Ne-a întâmpinat Mirel Gheorghe Onea și ne-a invitat la o plimbare cu trăsura. Unii spun, poate, că vremea trăsurilor trase de cai a trecut odată cu apariția… cailor putere, dar nu este deloc așa. Are și trăsura farmecul ei, ce nu poate fi înlocuit de tehnica modernă a zilelor noastre. Doi cai albi, de rasă, ascultători, ne-au readus farmecul vremurilor de altădată. Pasionat de animale, Mirel are, la Șard, 8 cai de rasă și un ponei, la care mai adăugăm și două trăsuri.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Își dorește să-i conducă pe turiști în minunata zonă stăpânită de vii roditoare, dar și de Piatra Craivii. În timpul iernii, turiștii pot străbate satele comunei Ighiu cu sania (de 6 locuri) trasă de cai, și ce sanie mândră a pregătit deja! Caii de rasă Lipițan și Semigreu sunt pregătiți și ei pentru a-i duce pe cei ce vor să viziteze zona, până la venirea iernii, cu trăsura, pe diferite trasee – de la Șard la Lunca Ampoiței, pe Valea Bucerzii, Valea Țelnei, la Piatra Craivii și pe Valea Ighielului. Din dragoste pentru cai, Mirel vrea să le transmită și celor ce-i trec pragul această pasiune, așa că își dorește să organizeze cursuri de călărie pentru copii și adulți.

Odată pregătiți, cei ce participă la cursuri sunt invitați să ia parte la drumeții ecvestre în grup, organizate pe trasee mirifice: spre Piatra Craivii sau la Iezer, pot admira neasemuitele peisaje pornind din Șard până la Poiana Narciselor – cu cazare la pensiuni din comuna Bucium, urmând ca revenirea la Șard să se facă pe alt traseu.

O oază de relaxare

Poate că obișnuiți cu confortul de la oraș, nu îndrăznim să visăm că vom petrece o vacanță minunată la țară. Într-o lume în care tehnica modernă a pus stăpânire pe viața noastră de fiecare zi, aproape că a dispărut romantismul de altădată.

Poate că e momentul să vă surprindeți prietenii cu un sejur petrecut în mijlocul naturii, cu drumeții ecvestre, cu mâncare gustoasă, pregătită cu grijă, ca la mama acasă, și desigur, cu nelipsitul vin din zona Șard, pregătit cu mare artă de Mirel Onea. Aveți ocazia să vă împrieteniți cu cei mai frumoși cai și să faceți o plimbare, descoperind natura și miracolele ei. Eleganță, forță, noblețe, inteligență, frumusețe – toate acestea le-am regăsit la cei 8 cai de rasă îngrijiți de Mirel. Calul a fost mereu un animal fantastic, el se regăsește în poveștile copilăriei și, de ce nu, și în poveștile zilelor noastre.

O plimbare de neuitat

Dacă vremea ține cu călătorul, atunci aveți toate motivele pentru a alege o plimbare cu trăsura trasă de cai. Aveți ocazia să vă bucurați de frumusețea naturii din comuna Ighiu și să vă relaxați departe de viața agitată a orașului. Am încercat și noi o astfel de călătorie într-o zi de târg și n-am regretat niciun moment că am ales tradiționala trăsură în locul mașinii.

Vă invităm să treceți și dumneavoastră pragul familiei Onea din satul Șard și cu siguranță nu veți regreta că petreceți un weekend în compania unor buni și adevărați prieteni.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419