FOTO: Pasaj peste zidurile Cetății pentru acces mai ușor în șanțuri, de 1 Decembrie. Tribuna oficială și scenele, montate pentru festival

Pregătirile pentru 1 Decembrie sunt în toi la Alba Iulia. Miercuri, cu doar 3 zile înainte de Ziua Națională, a avut loc repetiția pentru parada militară, iar în Cetate pregătirile sunt pe ultima sută de metri.

Au fost montate tribuna oficială peste drum de pasaj și scenele pe care se vor desfășura spectacolele. Iar pentru că spațiale de intrare în șanțurile Cetății sunt înguste, organizatorii evenimentului de la 1 Decembrie s-au gândit să facă un pasaj peste zidurile Cetății.

ELIT

O scară pe schelet metalic a fost amplasată peste ziduri pentru a facilita accesul oamenilor în șanțuri, spre două din punctele de distribuție a mesei populare: cel din Piața Toboșarului din latura de Nord și unul în latura de Sud, în zona Restaurantului Gotic.

Citește și: PROGRAMUL de 1 DECEMBRIE 2018, la Alba Iulia

Manifestările prilejuite de Ziua Națională a României vor începe, în acest an, din 28 noiembrie, cu 2 vernisaje, continuând în 29 noiembrie cu manifestări similare și spectacolul de la Casa de Cultură a Sindicatelor, potrivit programului pus la dispoziție presei de reprezentanții Primăriei municipiului Alba Iulia.

În dimineața zilei de 30 noiembrie vor fi ceremonii militare de depunere de coroane și jerbe de flori la Statuile lui Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul, Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, dar și cu arborarea drapelului în Piața Tricolorului.

De asemenea, vor fi depuse coroane și jerbe de flori și la mormântul lui Samoilă Mârza, singurul fotograf al evenimentelor de la 1 Decembrie 1918.

Totodată, vor fi depuse coroane și jerbe de flori și la mormântul lui Ion Arion, singurul ”erou martir al Marii Uniri”, care a fot împuşcat în 30 noiembrie 1918 pentru că flutura, pe geamul trenului care ducea spre Alba Iulia, steagul tricolor şi milita pentru unirea Transilvaniei cu România.

Tot în ziua de 30 noiembrie, în program mai figurează lansarea unor volume de artă, dezvelirea a două buturi – Thomas Woodrow Wilson și Emmanuel de Martonne –, respectiv concerte de muzică ușoară și clasică.

Masa populară va fi formată din circa 40.000 de porții, număr record. Nu este, la ora transmiterii acestei știri, clar ceea ce vor găti bucătarii pentru turiști și localnici, însă în ultimele zile s-a vorbit de mămăligă cu brânză și sarmale.

În ziua de 1 Decembrie vor avea loc numai concerte de muzică populară și cântece patriotice, iar seara se va încheia cu spectacol de artificii și un omagiu sunetului românesc, cu un recital de nai și orgă.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...