FOTO: Onor la veteran! Elevi de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, în vizită la veteranul de război Emil Drăgan, din Galda de Jos

Într-o lume în care suntem mereu în căutare de modele, de autentic, veteranii de război sunt oameni cu credinţă vie în Dumnezeu şi în Neam, modele de curaj şi demnitate.

Sâmbătă, 7 octmbrie, în cadrul proiectului ”Credinţă şi Patrie”, patru elevi din clasa a X-a de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, însoţiţi de către profesorul de istorie Dan Anca şi de către Petruţa Pop, iniţiatoarea proiectului, l-au vizitat pe veteranul de război Emil Dragan, în vârstă de 97 de ani, din Galda de Jos, judeţul Alba.

ELIT

”Intelectual cu studii economice, pedagogice și militare, ajunge pe frontul de apus, în timpul ultimei bătălii de eliberare a Transilvaniei. În Ungaria e luat prizonier de către nemți. Erau prea mici în fața inamicului, total nepregătiţi pentru o astfel de experienţă. Comparația folosită de dumnealui era ca și cum ai lua o pușcă veche de la muzeu ca să te lupți cu tancul. Suferă de foame cruntă. Mănâncă usturoi sălbatic și iarbă. Nemții i-au scos la păscut ca pe animale. Nu aveau ce să le dea de mâncare. Întors acasă, după o perioadă de recuperare fizică, (slăbise 50 de kg), îşi continuă studiile şi termină Academia de Studii Comerciale şi Industriale din Braşov. Apoi, intră într-un alt război, cel al regimului comunist. Era copil de chiaburi, familia dumnealui nu s-a înscris în colectiv, iar dânsul nu a acceptat colaborarea cu sistemul. Drept urmare, a fost 5 ani deținut politic la Constanța. Aceşti ani l-au marcat foarte mult, a fost o experienţă cumplit”, transmit reprezentanții colegiului.

”Multumim pentru povestea vieţii dumneavoastre, domnule veteran Emil Dragan, pentru exemplele şi comparaţiile folosite în întâlnirea noastră! Ne considerăm privilegiaţi pentru oportunitatea de a vă cunoaşte şi a vă asculta. Noi, elevii în uniformă, avem onoarea să vă salutăm!”, spun elevii implicați în proiect.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...