Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Onor la veteran! Elevi de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, în vizită la veteranul de război Emil Drăgan, din Galda de Jos

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Într-o lume în care suntem mereu în căutare de modele, de autentic, veteranii de război sunt oameni cu credinţă vie în Dumnezeu şi în Neam, modele de curaj şi demnitate.

Sâmbătă, 7 octmbrie, în cadrul proiectului ”Credinţă şi Patrie”, patru elevi din clasa a X-a de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, însoţiţi de către profesorul de istorie Dan Anca şi de către Petruţa Pop, iniţiatoarea proiectului, l-au vizitat pe veteranul de război Emil Dragan, în vârstă de 97 de ani, din Galda de Jos, judeţul Alba.

”Intelectual cu studii economice, pedagogice și militare, ajunge pe frontul de apus, în timpul ultimei bătălii de eliberare a Transilvaniei. În Ungaria e luat prizonier de către nemți. Erau prea mici în fața inamicului, total nepregătiţi pentru o astfel de experienţă. Comparația folosită de dumnealui era ca și cum ai lua o pușcă veche de la muzeu ca să te lupți cu tancul. Suferă de foame cruntă. Mănâncă usturoi sălbatic și iarbă. Nemții i-au scos la păscut ca pe animale. Nu aveau ce să le dea de mâncare. Întors acasă, după o perioadă de recuperare fizică, (slăbise 50 de kg), îşi continuă studiile şi termină Academia de Studii Comerciale şi Industriale din Braşov. Apoi, intră într-un alt război, cel al regimului comunist. Era copil de chiaburi, familia dumnealui nu s-a înscris în colectiv, iar dânsul nu a acceptat colaborarea cu sistemul. Drept urmare, a fost 5 ani deținut politic la Constanța. Aceşti ani l-au marcat foarte mult, a fost o experienţă cumplit”, transmit reprezentanții colegiului.

”Multumim pentru povestea vieţii dumneavoastre, domnule veteran Emil Dragan, pentru exemplele şi comparaţiile folosite în întâlnirea noastră! Ne considerăm privilegiaţi pentru oportunitatea de a vă cunoaşte şi a vă asculta. Noi, elevii în uniformă, avem onoarea să vă salutăm!”, spun elevii implicați în proiect.

[nggallery id=4717]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea