Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Octavian Goga, sărbătorit de un grup restrâns la Alba Iulia. S-au împlinit 134 de ani de la nașterea poetului

Dragoş Suciu

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Un grup restrâns de persoane s-au întâlnit miercuri, 1 aprilie, la bustul poetului Octavian Goga de pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, la împlinirea a 134 de ani de la nașterea sa. Momentul evocării personalităţii ilustrului intelectual transilvănean a fost organizat de: C.J. Alba, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”, Asociaţia cultural-patriotică „Avram Iancu” şi Fundaţia pentru Unitatea şi Integritatea României „1 Decembrie 1918”.

Octavian Goga19„Nu e o păcăleală că Octavian Goga s-a născut pe 1 aprilie. Importanţa lui e dată de faptul că reprezintă o „explozie”, un pas înainte în literatura autohtonă. E dureros să vedem că, în 2015, o asemenea figură literară marcantă este marginalizată, ceea ce nu poate fi decât în detrimentul culturii române. Asta se întâmplă, fiindcă cei care alcătuiesc manualele şcolare tind să-l excludă pe Goga din ele, trecând cu vederea că a fost un om de o cultură aleasă, a urcat treptele mai multor ministere, a fost membru al Academiei Române. Spiritul lui a căpătat dimensionalitatea culturii române, Goga devenind un erou al literelor pe care dacă-l celebrezi îţi recunoşti segmente din propria biografie”, a spus scriitorul Ion Mărgineanu.

Octavian Goga (n. 1 aprilie 1881, Rășinari — d. 7 mai 1938, Ciucea) a fost un poet român, ardelean, politician de extremă dreaptă pro-nazist, antisemit și mason, prim-ministrul României de la 28 decembrie 1937 până la 11 februarie 1938 și Membru al Academiei Române din anul 1920.

[nggallery id=233]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | Lucian Blaga, în sufletele elevilor de la Sebeș: Expoziție cu desene realizate de participanții la Concursul local de lectură „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lucian Blaga, în sufletele elevilor de la Sebeș: Expoziție cu desene realizate de participanții la Concursul local de lectură „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor!” Joi, 9 mai 2024, Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeș a găzduit o expoziție specială dedicată desenelor realizate de elevii din clasele I – IV, participanți la etapa municipală […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea