Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO: O mini-Transalpina până în Luncile Prigoanei, într-un decor mirific, va fi construită de șase primării din Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primăriile din Cugir, Sebeș, Şugag, Pianu, Săliștea și Săsciori s-au unit și își fac propriul lor drum turistic până în Luncile Prigoanei

  • Prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Munții Șureanu” își vor promova mai ușor interesele economice și vor accesa fonduri europene

După ani buni în care tentativele de uşurare a accesului rutier spre Domeniul Schiabil Șureanu s-au soldat cu eșecuri cauzate de refuzul Companiei Naționale Romsilva de a ceda dreptul de proprietate asupra unor drumuri forestiere sau porțiuni de drumuri forestiere din Șureanu, primăriile din Cugir, Sebeș, Şugag, Pianu, Săliștea și Săsciori s-au unit în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Munții Șureanu” și își vor croi propriul lor drum turistic.

Se pare că drumul va porni din Pianu, pe crestele dealurilor, prin Săsciori, Șugag și se va opri în Luncile Prigoanei. Evident că scopurile Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Munții Șureanu” șunt mai extinse, și toate converg spre încadrarea zonei Munților Șureanu în zonă turistică de interes local/național în vederea atragerii de fonduri structurale pentru dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului.

Primarul comunei Șugag, Constantin Jinar a explicat pentru Ziarul Unirea: ”Vrem să dezvoltăm zona cumva, să facem un nou drum care ar veni pe creastă, până în Luncile Prigoanei. Noi, primăriile din asociație, cunoaștem foarte bine traseul pe care ar putea merge noul drum, practic pe culmea dealurilor și munților: începând de la Cărări – Pianu, urcă pe Valea Recii în sus, Curmături, Comanu. Mare parte din drum vine tot pe teritoriul Șugagului. Este un drum de culme pe care mărginenii coboară cu animalele la șes.

În sus, drumul ajunge în Poarta Raiului. Un traseu care va ajuta din punct de vedere turistic toate localitățile înscrise în asociație. Încă nu avem nimic scris, dar așa intenționăm să facem”. ”Consiliul local Șugag a votat în iunie și hotărârea prin care solicităm de la Romsilva drumul de la Barajul Oașa la Poarta Raiului, să-l facem drum comunal, să-l reabilităm pe proiect european. Aceasta după ce CJ Alba a renunțat la dreptul de administrare în favoarea Romsilva. Noi îl vrem și sperăm să-l și obținem, am văzut că sunt și câteva proiecte de legi ale Guvernului Tudose, în acest sens, cum că drumurile forestiere de interes vor trece în administrarea comunelor”, a mai detaliat primarul Jinar.

În ce direcții va acționa Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Munții Șureanu nou creată? Infrastructură de transport, turistică și de agrement, turism, agricultură și creșterea animalelor, silvicultură, protecția mediului și biodiversitate, prezervarea culturii, artei și meșteșugurilor tradiționale, promovarea zonei ca destinație turistică și de investiții, sănătate și securitate prin facilitarea cooperării și schimbului de informații între furnizorii de astfel de servicii publice.

Vor fi inventariate resursele materiale şi spirituale, naturale, culturale, istorice şi sociale din zona Munților Șureanu; va fi alcătuită obaze de date care să cuprindă propunerile de proiecte din domeniul turismului, la nivelul Munților Șureanu şi stabilirea unor priorităţi la nivel de judeţ/regiune/zonă; vor fi identificate resursele financiare, inclusiv programe de finanţare a unor proiecte noi din domeniul turismului; vor fi înfiinţate, acolo unde încă nu există, Centre de Informare Turistică în zona Munților Șureanu, vor fi încurajate şi implementate iniţiativele, practicile, programele şi proiectele din domeniul turismului durabil; vor fi produse şi distribuite materiale de promovare şi/sau marketing turistic; vor fi atrase şi facilitate investiţiile în turismul din zona Munților Șureanu; vor fi organizate sau se va participa la evenimente, târguri, conferinţe pentru a promova turismul din zona Munților, vor fi valorificate oportunităţile turistice, dezvoltate şi promovate diferite forme de turism (cultural, de agrement, de afaceri, agroturism, de week-end)

Asociația se bucură de sprijinul CJ Alba care va contribui anual cu o cotizaţie de 25.000 lei, primăriile Sebeş şi Cugir cu câte 15.000 de lei, iar administraţiile locale din Pianu, Săliştea, Săsciori şi Şugag, cu câte 2.500 de lei.

[nggallery id=4512]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament” Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean este CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitnes. Performanța remarcabilă a fost anunțată chiar de sportivă pe pagina de Facebook: ”O cupă în care am strâns […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea