Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Noul chip în oglindă al „Casei Blaga” din Lancrăm. O renovare radicală, acelaşi aspect autentic

Publicat

în

Sub policandrul surâsului cireşelor atârnând pe crengi ca un buchet de seminţe mirabile, rezemat de respiraţia unei fântâni cu apă potabilă cândva, de curtea ondulată sub soarele de aprilie, flancată pe dreapta de pereţii unei case vopsiţi în culori limpezindu-şi încă prospeţimea, de fundalul acela compartimentat în săli de expoziţii, de comunicări, dincolo de care, zgârcită în pomi fructiferi, Casa Memorială „Lucian Blaga” a păşit în cea de-a 37-a Ediţie a Festivalului internaţional cu acelaşi nume sub zodia unei noi mărturisiri a statorniciei şi frumuseţii interioare.

Surpriza întâlnirii noastre a fost cu totul extraordinară. Ea era îmbrăcată în straiul nou al unei renovări aşteptate de mult timp. O renovare radicală, fără a-i schimba aspectul autentic, aroma de patrimoniu cultural-naţional, ambianţa unei lumi presărată buchet de manuscrise, documente, fotografii, obiecte, cărţi, impresii şi destăinuiri în vitrine ca nişte lăzi cu zestre, fragmente de luciditate din traiectoria unei vieţi, a unui fenomen: fenomenul „Lucian Blaga”, dându-şi mâna, îmbrăţişându-se călduros cu panouri strălucitoare, duşumea sclipitoare, lemnărie cu seva reîmprospătată, cu o nouă instalaţie electrică. Şi peste toate domneşte sănătos şi atractiv zugrăvitul interior şi exterior.

Citește și: PROGRAMUL: Festivalul Internațional ”Lucian Blaga” 2017, la Sebeș

Elit - Gustul Desăvârșit

O renovare prin care respiră şi va respira mult timp truda şi hărnicia, clarviziunea estetică a truditorilor, femei şi bărbaţi ce formează segmente de biografie a Centrului Cultural „Lucian Blaga”, dorinţa de-a preîntâmpina vizitatorii, participanţii la Festivalul internaţional cu izul unei afecţiuni colective prin care să respire grija pentru valorile patrimoniale ale culturii româneşti, ale spiritului blagian. Mi-am rotit privirea pe cei 78 mp de spaţiu expoziţional şi m-am reîntâlnit cu numele acestor oameni, cu dialogul benefic între ei şi primăria şi consiliul local municipal, ce are o singură direcţionare: biruinţa unei coordonări în folosul iubitorilor de Blaga .

Lăncrănjenii, sebeşenii, elevi, tineri şi vârstnici pot îndrăzni să-i calce pragul, să se îmbrace într-o aşteptare impresionantă, de mândrie şi reculegere, de admiraţie pentru Fiul Albastrului Lancrăm, Marele Blaga, ce n-a strivit nicicând Corola de minuni a lumii, cerând doar munţilor să-i dea un nou trup, dar şi albaiulienii, trecătorii să se aplece să-i retrăiască gloria tăcerii, înregimentată în spiritualitate.

Prietenul meu, profesor universitar, filosoful şi poetul Eugeniu Nistor, admirând vitrina cu paltonul lui Blaga, adus de la Bistriţa-Năsăud de subsemnatul, a comentat acaparator: „În sfârşit, Lucian Blaga şi-a recâştigat echilibrul casei părinteşti, luat ca filă de cronică a culturii române. Primăria şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” sunt o singură familie. Şi aşa trebuie să rămână. Abia aştept să venim la cea de-a XXXVII-a Ediţie a Festivalului! Felicitări!”.

Prelungesc aceste felicitări cu un sentiment curat al ataşamentului faţă de valorile spiritului românesc! Aşadar, porniţi spre ferestrele deschise ale Casei „Blaga”, precum florile primăverii spre propriile fructe. Merită!

Ion MĂRGINEANU

Salvează


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare