Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO: Micii fermieri din zona Munților Apuseni și-au prezentat nemulțumirile factorilor de decizie în domeniu

Bogdan Presecan

Publicat

în

Micii fermieri, îndeosebi cei din zona montană, trebuie luați în calcul la stabilirea politicilor de agricultură și a direcțiilor de finanțare, având în vedere faptul că majoritatea efectivelor de animale nu se află în marile ferme ci fermele mici și în microferme.

Potrivit unui comunicat remis presei de FMFCADUP, “joi 23 ianuarie 2014 a avut loc in Abrud, județul Alba, o întâlnire a micilor crescători de animale din zona Munților Apuseni reprezentați de Federația Micilor Fermieri Crescători de Animale Deținători și Utilizatori de Pajiști – FMFCADUP – precum și reprezentanții asociațiilor crescătorilor de taurine din Apuseni cu conducerea Direcției de Agricultură Alba, Agenției Sanitar Veterinare și Siguranța Alimentelor. A fost prezent și deputatul Colegiului Apuseni, Ioan Dîrzu care a exprimat dorința sa de a prezinta cererile și problemele agricultorilor din zona montană a județului Alba, autorităților competente la nivel național.

Din partea Direcției de Agricultura s-au prezentat ultimele modificări aduse normelor de aplicare a ordonanței nr.34/2013 de reglementare a exploatării pajiștilor și fânețelor aparținând comunităților locale. Modificările în normele de aplicare au fost operate la cererea Federației Micilor Fermieri Crescători de Animale Deținători și Utilizatori de Pajiști – FMFCADUP – al cărei președinte, domnul Aurel Stan, a făcut eforturi îndelungate pentru a le obține. S-au exprimat opinii din rândul celor prezenți în sensul în care sunt primării care nu respectă prevederile acestor normative și nu au atribuit pajiștile asociațiilor locale de creșterea animalelor, printre acestea numărându-se cele din Sălciua, Vadu Moților și Lupșa.

S-a discutat cu reprezentanții ANSVSA și problema vânzării de lapte în piețe către micii producători care nu au analize de conformitate, avansându-se diferite soluții inclusiv aceea a FMFCADUP de a achiziționa aparatura necesară și a efectua analizele necesare pentru fermierii din Munții Apuseni.

A fost prezentat din nou celor prezenți programul de minimis de dotare cu tancuri de răcire a laptelui, care se reia în februarie. Cei prezenți din partea crescătorilor au exprimat opinia generală că în zona de munte este inaplicabilă această măsură deoarece din cauza distanțelor și terenului transportul laptelui nu se poate efectua în timp util până la aceste tancuri de răcire. S-a propus de către domnul Aurel Stan, președintele Federației, modificare sau completarea ajutorului de minimis cu susținere pentru realizare de centre de prelucrare primară a produselor din lapte, tocmai pentru zonele montane.

Întâlnirea a fost considerată fructuoasă de către cei prezenți, exprimându-se concluzia că și micii fermieri, îndeosebi cei din zona montană, trebuie luați în calcul la stabilirea politicilor de agricultură și a direcțiilor de finanțare, având în vedere faptul că majoritatea efectivelor de animale nu se află în marile ferme ci fermele mici și în microferme.”

Sursa: comunicat de presă FMFCADUP


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea