Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO: Marius Moga, protagonistul celui mai tare spectacol realizat vreodată la Alba Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
  • „Acum, când am văzut că se poate, visul meu este să-i inspir pe alţii să viseze imposibilul”

Show-ul „Moga and Friends”, a adus pe scena din Piaţa Cetăţii cele mai „grele” nume ale muzicii româneşti şi a mutat distracţia din marile oraşe ale ţării la Alba Iulia. După 14 ani de când a plecat cu „rucsacul” în spate, la Bucureşti, Marius Moga s-a întors la Alba Iulia, pentru primul său concert la scenă deschisă.
Marius Moga

Unul dintre cei mai valoroşi oameni pe care i-a dat Alba Iulia şi un adevărat ambasador pentru oraşul nostru, cântăreţul şi compozitorul român nu a uitat de unde a plecat, şi, chiar dacă în viaţă a făcut totul „pe barba” lui, aşa cum spune celebra piesă, a dorit să dea ceva oraşului din care a plecat.

Născut la 30 decembrie 1981, Marius Moga a plecat din Alba Iulia la 20 de ani, pentru că în Capitală a avut mai multe şanse de a avea o carieră promiţătoare. A plecat singur, dar a venit însoţit de o mulţime de prieteni, care reprezintă crema muzicii româneşti, iar minunatele concerte au fost realizate datorită bunăvoinţei lui, dar şi eforturilor depuse de Primăria Alba Iulia. Este de menţionat faptul că toţi superartiştii: Smiley, Andra, Loredana, Ştefan Bănică, Alex Velea, Dan Bittman, Paula Seling au venit la invitaţia lui Moga, şi afirmaţia lui Smiley „Ştiu că este un eveniment extrem de important pentru el. După 14 ani, şi-a lansat prima lui piesă şi nu puteam să lipsesc de la primul lui concert”, denotă faptul că influenţa lui Moga a fost decisivă în realizarea evenimentului.
alba-fest-a-doua-seara75

Marius Moga a fost impresionat până la lacrimi în nenumărate momente şi asta a arătat că este o persoană sensibilă, care a apreciat aplauzele miilor de spectatori din Piaţa Cetăţii. Compozitorul a fost cuprins de emoţii îndeosebi când realizatorul emisiunii Happy Hour, Cătălin Măruţă şi prezentatorul evenimentului a îndreptat atenţia impresionantei asistenţe către mama, bunica şi apoi tatăl lui Marius, ale căror figuri au fost proiectate pe marile ecrane din faţa scenei. A fost suficient ca fratele lui Marius să apară pe scenă pentru ca acesta să izbucnească în lacrimi. Întrebat la sfârşitul show-ului de ce a lăcrimat, compozitorul a răspuns „de inuman ce sunt”, dorind să dea de înţeles că în asemenea momente era inevitabil să nu lase o lacrimă în locurile de unde a plecat.

La sfârşit, artistul a vorbit despre Alba Fest şi despre toate manifestările care au avut loc la Alba Iulia. „S-a întâmplat muzică românească cu talent românesc. Cu oameni frumoşi, cu muzică bună, live, orchestră, lasere, artificii şi nebunii. Nu ştiu, eu cred că am reuşit să dăm startul la un festival foarte frumos”.
De ce „Moga and Friends”? „Nici eu nu ştiu de ce, poate din cauză că eu nu am cântat niciodată în faţă. Nu că eu am cântat cel mai mult, cel mai alba-fest-a-doua-seara88mult au cântat tot ei, artiştii cu care am lucrat de-a lungul carierei. E un fel de încununare a drumului prin lume pe care l-am făcut. Să mă întorc acasă, nu singur, cum am plecat, ci cu o grămadă de prieteni. Familia, prietenii şi iubita mi-au fost alături, mă bucur că au pus umărul. Nu trebuia să fie aşa implicaţi ca şi mine pentru că până la urmă era un concert pe care eu am încercat să-l organizez, dar şi Cabral şi Măruţă şi Oana au fost nişte prezentatori super. Nu ştiu dacă s-a mai întâmplat aşa ceva în Alba Iulia, nu am fost la toate zilele oraşului, dar sunt sigur că am schimbat puţin istoria la nivel local”.

Marius Moga a vorbit şi despre concursul „Marea Gălăgie”, organizat între liceele din Alba Iulia şi câştigat de elevii Colegiului „Dionisie Pop Marţian”, respectiv şi despre „Tabăra de Muzică”. „Fabulos, nu am crezut că se poate întâmpla aşa ceva. Prima dată a fost o idee nebună în capul meu, cum ar fi să adunăm câte 50 de copii din fiecare liceu şi să facem o alba-fest-a-doua-seara29paradă cu ritmuri, strigături şi lozinci făcute de ei. Ne-au ajutat directorii liceelor. Cel mai de gaşcă a fost directorul de la „HCC”, unde am terminat şi eu. Într-o jumătate de oră i-a adunat la el în birou şi pe ceilalţi şase directori şi aşa s-a putut întâmpla. Mulţumesc şi doamnei inspector adjunct Marcela Dărămuş, care ne-a susţinut şi ne-a ajutat. Ne-a lăsat să luăm elevii de la ore pentru o cauză nobilă, să unim Alba Iulia pe ritm şi muzică. Iar în final, a fost super, a fost… „Marea Gălăgie!”.

Ţinutele lui Moga de pe scenă au fost pregătite de creatoarea de modă din Capitală Adina Buzatu, acesta purtând mai multe outfit-uri, geacă de piele, costum, pălăria şi papionul fiind înmânate fanilor. „Mi le-a pregătit şi mi le-a trimis pachet. Eu doar le-am luat pe mine. Am noroc să am prieteni buni”.

Cum arată o zi normală din viaţa lui Marius Moga? „Puţin mai liniştită decât a fost ziua de astăzi. Până la urmă oamenii vin la spectacol să se bucure de show. Nu e despre oamenii de pe scenă, e despre oamenii din public şi cei de acasă alba-fest-a-doua-seara22care se uită la noi, care trăiesc prin noi când suntem pe scenă. Sunt foarte mulţumit de ce s-a întâmplat aici”.

Despre următoarele vizite la Alba Iulia? „Eu vin mereu aici. De Paşti, de Crăciun, e ziua tatălui meu în curând. Îi spun la mulţi ani pe această cale şi cu Alba Fest sper să ne vedem în fiecare an de acum încolo. Mi-aş dori să fie doar începutul. Aici ne putem uni în muzică la fel cum ne-am unit în neam la 1918”.

Tipul dur de la Vocea României a lăcrimat la Alba Iulia. „Eu sunt destul de dur, dar câteodată ţi se înmoaie picioarele şi îţi curge o lacrimă. Sunt lacrimi de bucurie, nu de tristeţe. La anul, Alba Fest va fi un festival în toată regula, acum a fost dat startul. Oraşul acesta plin de istorie are nevoie de aşa ceva, a fost o petrecere în toată regula. Mă simt privilegiat că am lucrat cu oamenii aceştia supertalentaţi. Dacă oamenii nu aveau vocile şi emoţia să o transmită, piesele mele nu însemnau nimic”.
alba-fest156

Primul drum al lui Marius Moga la Bucureşti. „Aveam un vis mare care părea foarte greu de realizat şi uşor imposibil. Am tot insistat ca un om nebun până am ajuns aici. 14 ani mai târziu m-am întors în oraşul natal şi nu pot decât să le mulţumesc oamenilor care m-au împins de la spate să fac acest lucru şi în acelaşi timp celor care au ascultat muzica mea. Dacă nu erau oameni să asculte muzica mea, nu mai eram aici, numele meu nu mai însemna nimic, şi cel mai important e că Doamne Doamne m-a născut cu talent şi am avut ambiţia nebună să merg până în pânzele albe şi mă mai duc. Scopul meu, acum că am văzut că se poate, este să-i inspir pe alţii să viseze imposibilul. Era o vorbă de-a lui Einstein care zicea: „dacă ai o idee, şi nimeni nu îţi spune că e imposibilă, renunţă, înseamnă că e mediocră”.

Cred că e important să crezi în visul tău, e bine să `pleci urechea la sfaturi, unele sunt bune, altele mai puţin bune. Fiecare priveşte din punctul său de vedere. E bine să-ţi urmezi visul alba-fest119dacă o luminiţă din creier îţi spune că vei reuşi, încearcă, încearcă, nu te da bătut”, a completat Marius Moga.

Cel mai greu moment din viaţa lui Marius Moga. „Cel mai greu moment se întâmplă în fiecare zi şi trebuie să treci peste el. Este momentul în care îţi vine să renunţi şi să te dai bătut zicând că nu mai poţi. Trebuie să treci mereu de el, Dumnezeu te încearcă să vezi dacă eşti pregătit pentru ce ţi-a pus în plan şi de obicei şi când nu ai nicio şansă, nu trebuie să te dai bătut”. Tatăl lui Marius Moga a avut un sentiment de mulţumire. „Cred că a fost o manifestare pe care nu a mai văzut-o Alba Iulia. Sunt mulţumit că acest moment pe care şi l-a dorit Marius s-a realizat”.

Spectacolul „Marius Moga & Friends” a transformat Alba Iulia din Cealaltă Capitală în Capitala Distracţiei, mii de oameni cântând la unison. Prietenii lui Marius Moga au declarat la sfârşit că s-au simţit extraordinar, fiind plăcut impresionaţi de scena şi spectatorii din Alba Iulia. Marius Moga a arătat că este un tip sensibil care ne îndeamnă, la fel cum spune celebrul citat: „să ţintim spre lună, chiar dacă nu reuşim, vom fi printre stele”.

[nggallery id=1938]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea