FOTO, LIVE VIDEO: Monumentul ”Glorie Ostașilor Români”, inaugurat la Alba Iulia. Memorial sub formă de clopot, închinat eroilor care și-au dat viața pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial

Paul Voicu - Primar 2020

Monumentul ”Glorie Ostașilor Români” a fost inaugurat la Alba Iulia, vineri, 30 noiembrie. ”Glorie Ostașilor Români” este un memorial sub formă de clopot, continuat de o coloană a eroilor. Ansamblul este închinat soldaților români care și-au dat viața pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial.

Clopotul a fost realizat de către Asociația Ofițerilor în Rezervă din România și măsoară 23 de metri, exact cât Monumentul Unirii.

ELIT

Ansamblu monumental dedicat eroilor care s-au jertif pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial a fost proiectat și realizat de către Asociația Ofițerilor în Rezervă din România alături de Asociația Europeană ”Dimitrie Cantemir” Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, Uniunea Cineaștilor din România, sprijiniți de către mai multe organizații financiare.

Mihail David - 2020

Monumentul proiectat de regizorul Octavian Greavu a fost ridicat în piața Amifiteatru din șanțurile Cetății Alba Carolina și finanțat de către Ministerul Culturii și Primăria Municipiului Alba Iulia.

Construcția este formată din trei elemente diferite: baza este formată dintr-un clopot care măsoară 10 metri, din care se desprind trei benzi tricolore verticale, din care la rândul lor se deprind șiruri cu numele celor care și-au dat viața pentru Patria Română. În interiorul clopotului, se găsesc sute de imagini în alb negru, ale monumentelor din comunele și orașele țării închinate eroilor neamului căzuți la datorie.

În mijlocul clopotului se regăsesc elemente grafice din mantia și sceptrul de încoronare a Regelui Ferdinand, ce devine suportul unei candele ce luminează toate pozele alb-negru.

Tricolorul și numele celor care s-au sacrificat se ridică pe Coloana Eroilor. Cu o înălțime de 13 metri, coloana va fi luminată de mii de leduri, ce vor ilumina numele soldaților căzuți la datorie.

Ultimul element este format din Coroana României, aurită, reprodusă după grafia coroanelor marilor domnitori români și a Reginei Maria. Briliantele coroanei sunt stemele celor 41 de județe din România.

În jurul monumentului ar fi trebuit să fie expuse 100 de panouri pe care să se regăsească fotografii din timpul Primului Război Mondial. Proiectul a fost finanțat cu 1,5 milioane de lei de către Ministerul Culturii, banii fiind insuficienți la acest moment pentru realizarea celor 100 de panouri, momentan fiind posibilă construcția doar a 10 dintre ele.

Monumentul ”Glorie Ostașilor Români” va putea fi admirat la Alba Iulia din 30 noiembrie până pe 10 decembrie 2018.

 

 

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...