Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO-LIVE VIDEO: Festivalul Roman Apulum 2018, a doua zi. Parada trupelor participante, în Cetatea Alba Carolina

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia a dat startul unei noi zile de spectacole. Duminică, cu începere de la 12.00, în zona taberelor din Cetatea Alba Carolina s-au adunat într-o adevărată ”revistă de front” toate trupele de luptători participante, care au pornit într-o paradă pe pietonala Mihai Viteazul.  

Astfel, cei aflați în Cetate, au avut ocazia de a-i vedea în defilare pe toți cei peste 300 de reenactori, daci, romani, gladiatori, meșteșugari și nimfe, din țară și străinătate, care pun în scenă spectacolele din cadrul festivalului. Defilarea a pornit din zona taberelor din Cetatea Alba Carolina, spre ”câmpul de luptă” – esplanada din fața Catedralei Romano-Catolice, iar apoi spre Obelisc.

ziarulunirea.ro a transmis live parada:

Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia continuă, duminică, după următorul program:

16.00 – 17.30 Competiție sportivă/pentatlon antic – Esplanada Catedralei Romano-Catolice
17.30 – 18.30 Târg de sclavi – Espalanada Catedralei Romano-Catolice
18.30 – 19.00 Războaiele lui Traian cu Decebal – Espalanada Catedralei Romano-Catolice
19.00 – 20.30 Lupte de gladiatori – Școlile de gladiatori Ludus Apulensis, Ludus Ursus Nigrus, Ars Dimicandi – Espalanada Catedralei Romano-Catolice
20.30 – 21.30 Teatru – Grupul Skepsis: “Dilema finală a lui Socrate”

Anul Centenarului unește sub egida Festivalului Roman Apulum, un cunoscut brand al Primăriei Municipiului Alba Iulia, reenactori din țări precum Spania, Italia, Germania, Bulgaria, Ucraina și Republica Cehă. Ediția specială a festivalului din anul 2018, denumită în mod simbolic „Începuturi”, face trimiteri clare către începuturile poporului român și este axată în mod special pe perioada celor două războaie daco-romane și formarea poporului român. Peste 300 de reenactori și 13 asociații de profil se reunesc în Alba Iulia pentru a reconstitui legendarul episod militar dintre împăratul roman Traian și regele dac Decebal, conflict care a stat la baza formării provinciei Dacia și la începutul procesului de etnogeneză daco-romană.

Civilizația daco-romană este prezentată publicului larg sub mai mult forme: demonstrații militare daco-romane, ateliere interactive de profil, teatru antic, ghidaje tematice și gastronomie antică. Toate momentele sunt însoțite de explicații de specialitate și, cel mai important, puteți afla informațiile direct de la cei care pun în scenă aceste momente; caracterul internațional al festivalului contribuie și mai multe la cunoașterea civilizației romane și dacice, în sensul că puteți afla și modul în care civilizațiile amintite au fost trăite și percepute în timpurile antice pe teritoriile din Spania, Germania, Italia, Ucraina, Republica Cehă și Bulgaria.

Actualul oraș Alba Iulia se ridică peste ruinele anticului Apulum, cel mai mare oraș roman din provincia Dacia și totodată centrul politic, economic, militar și cultural al acesteia. Practic, Festivalul Roman Apulum vine în slujba patrimoniului roman existent la Alba Iulia și are scopul de a-l pune în valoare, de a reînvia istoria de acum aproximativ 1.900 de ani.

[nggallery id=5529]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO ”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!” Asociația ”Prietenii lui Azor” au lansat un apel pentru salvarea unui cățel ajuns în adăpostul public din Alba Iulia, care are nevoie urgent de consultații și intervenții chirurgicale. Patrupedul a fost lovit de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea