FOTO: Lacul Iezerul Șureanu sau ”lacul fără fund”, una dintre minunățiile județului Alba ce stă ”ascunsă” între munți. Priveliști de vis pentru iubitorii de natură și frumos

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020
foto: sites.google.com
foto: sites.google.com

Una dintre minunățiile județului Alba, care merită vizitată de iubitorii de natură și frumos ce ajung pe aceste meleaguri, este Lacul Iezerul Șureanu. Ascuns, undeva, într-o zonă împădurită de la poalele Munților Șureanu, „Lacul fără fund”, cum mai este numit, îți încântă privirea cu peisaje de vis, capabile să trezească emoții chiar și turistului care crede că a văzut de toate și că nimic nu-l mai poate surprinde.

Lacul Iezerul Șureanu este format la altitudinea de 1.840 m și este considerat unul dintre cele mai frumoase lacuri glaciare din România. În bătaia soarelui, luciul verzui – turcoaz al lacului oferă imagini de o splendoare rar întâlnită în Carpaţi. Chiar și atunci când suflă vântul, apa lacului rămâne calmă, încrețindu-se ușor ca un mare cearșaf verzui.

USR - Alegeri parlamentare 2020

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Are o adâncime de 8 metri, o lungime de 94 de metri și o lățime de 91 m. Practic, e un spațiu neobișnuit de intim și retras, în contextul geografic spectaculor al Munților Șureanu. Specialiștii spun că este vorba despre ”circul glaciar Șureanu”, sculptat în resturile domoale ale platformei Șureanu-Comărnice lac-sureanu lu. Întinderea cu apă străvezie poate fi cel mai bine admirată de pe traseul de urcare pe masivul Şureanu. Veți avea panorama Munților Șureanu și, mai ales, a iezerului, pe fundul căruia se pot zări bolovani uriași.

Cei care vizitează această minunăție a naturii trebuie să știe că înotul în iezer este interzis. Datorită limpezimii, apa iezerului Șureanu creează iluzia optică a adâncimii mici. În realitate, însă, apa este adâncă încă de la mal, extrem de rece și poate cauza crampe musculare chiar în timpul verii.

Cum ajungi la Lacul Iezerul Șureanu?

Accesul pornește pe DN 67 C, trece prin Şugag și continuă pe DJ 704, pe partea dreaptă a lacului Oașa. Veți trece, apoi, pe lângă Mănăstirea Oașa, prin Luncile Prigoanei,  Poarta Raiului, pârtiile Domeniului Schiabil Șureanu și veți ajunge la Cabana Șureanu, care aparține Armatei. Dar nu-l vedeți imediat ce ajungeți la cabană.

lacul-iezerul-sureanu15 Lacul se află ceva mai încolo, după ce treceți de curtea cabanei, și-l descoperiți abia după ce urcați, coborâți, urcați și iar coborâți pe cărăruia din rădăcini de brad, ca niște trepte. În dreapta vedeți lunca mlăștinoasă, de la ieșirea apei din lac, ce face parte și ea din rezervația Iezerului. Apoi treceți pe sub streașina brazilor, feriți cu palma cetinile care atârnă pe cale, până ce totul se deschide ca o lagună…

Odată ajunși în micul paradis, veți observa la marginea lacului două mese de lemn cu băncuțe, unde vă puteți așeza să vă bucurați liniștiți de frumusețile care vă înconjoară, și, de ce nu, chiar să serviți o gustare în mijloculul acestui cadru de poveste.

lacul-iezerul-sureanu02 Dacă aveți noroc să îl întâlniți la poarta cabanei pe cățelul ”Alb-negru„ (cum l-am botezat noi, deoarece nimeni nu se afla prin preajmă să ne spună cum i-a pus numele), acesta vă va conduce singur exact până la lac.

În total, din Sebeș sunt 84 km, ce pot fi parcurşi în circa 2 ore. De menționat că, de la barajul Oașa și până la Iezerul Șureanu drumul e neasfaltat, cu gropi,  dar poate fi parcurs chiar și de mașinile mici. Pe timp de iarnă însă nu trebuie să lipsească lanțurile pentru roți.

Lacul Iezerul Șureanu face parte din situl natural ”Frumoasa”, care cuprinde trei masive (Cindrel, Lotru, Șureanu) ale grupe Parâng. Alături de Iezerul Mare și Iezerul Mic din Cindrel, Iezerul Șureanu întregește relieful glaciar al zonei. Aflat în administrația județelor Alba, Hunedoara, Sibiu și Vâlcea, situl constituie una dintre cele mai importante regiuni pastorale din Carpați, cu belșug de păduri virgine. Totodată, situl adăpostește populații de cocoș de munte și ciocănitoare de munte – specii amenințate cu dispariția.

 sursa: ”Județul Alba. Ghid turistic” – Consiliul Județean Alba, Alba Iulia

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325