Rămâi conectat

Actualitate

FOTO: La Alba Iulia, sesiune de training pentru specialiștii ADR Centru Republica Moldova

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Exact în urmă cu un an, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru România și Agenția de Dezvoltare Regională Centru din Republica Moldova au semnat, la Alba Iulia, Acordul de parteneriat destinat stabilirii cadrului comun de cooperare. Acum, o nouă activitate comună a marcat sărbătorirea Zilei Naționale a României, dar și pasul istoric făcut de Republica Moldova spre UE, odată cu semnarea Acordului de Asociere, la summit-ul de la Vilnius.

O delegație de specialiști ai Agenției moldovene au efectuat un scurt stagiu de pregătire la sediul din Alba Iulia al ADR Centru România, după ce au participat și la manifestările de 1 Decembrie.

Pe baza prevederilor Acordului de parteneriat bilateral, specialiștii ADR Centru din Moldova au colaborat cu partenerii lor români în domeniul planificării teritoriale și al dezvoltării regionale, dar și pe componentele de monitorizare a proiectelor, și în domeniul comunicării asupra implementării proiectelor finanțate din fonduri nerambursabile. Seminarul organizat la Alba Iulia a venit exact în momentul optim pentru extinderea scopurilor și obiectivelor Uniunii Europene în Europa Centrală și de Est. Aspectele privind planificarea dezvoltării sunt deosebit de importante, datorită faptului că, pe baza lor se va realiza procesul de programare financiară a fondurilor nerambursabile europene. Deoarece ambele Agenții de Dezvoltare Regională partenere împărtășesc și-ș exprimă interesul în continuarea cooperării, directorii Simion Crețu (România) și Tudor Meșină (Republica Moldova) au convenit să dezvolte acest schimb de experiență în anul 2014, prin proiecte europene comune.

În sfârșit nu numai noi, de la ADR Centru România, dar și întreaga Europă, dăm un semnal coerent și clar partenerilor noștri moldoveni, pentru a-i sprijini să atragă și ei importante fonduri europene pentru dezvoltarea Regiunii Centru din Republica Moldova. Primele teme pe care le-am identificat s-au referit la domeniile planificării și în sistemul de monitorizare a proiectelor. Am constatat că în țara vecină Agenția are alt rol decât în cazul nostru. Totuși, deoarece atribuțiile ne sunt comune, diferă doar modalitățile prin care ne urmărim menirea. Și noi și colegii noștri urmărim dezvoltarea regiunilor noastre, prin absorbția eficientă de fonduri. De aceea, le-am pus la dispoziție cunoștințele acumulate de experții noștri, pentru a-și forma o idee despre procedurile pe care le aplicăm. Credem că astfel de experiențe vor fi benefice pentru ambele părți și vom continua aceste schimburi informaționale”, a declarat, după întâlnirile de lucru cu partenerii moldoveni, Simion Crețu, director general ADR Centru România.

 ”Vedem că parteneriatul nostru devine eficient și avem convingerea că pe această bază vom putea dezvolta proiecte tot mai importante, care sa susțină, la un moment dat, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Am văzut cum ADR Centru din Româna a implementat proiecte importante pentru dezvoltarea regiunii formate din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Este adevărat faptul că regiunea noastră din Moldova este mai mică și noi nu reprezentăm decât circa un milion de locuitori, dar învățăm să aplicăm proceduri noi, să ne familiarizăm cu standardele europene. Am fost impresionați de sistemul de gestionare a documentelor de la partenerii noștri români și de felul cum reușesc să controleze atâtea proiecte, prin care se atrag peste 450 milioane euro în această zonă. Avem nevoie de expertiza românească, deoarece exemplele de succes trebuie să fie urmate, iar greșelile pot fi evitate mai ușor, daca ai parteneri de încredere. Regiunea Centru din Moldova are multe oportunități, iar cu sprijinul partenerilor noștri, din România dar și din alte țări, vom putea să obținem și să utilizăm mai bine fondurile disponibile în cadrul programelor de sprijin ale Uniunii Europene”, a declarat Tudor Meșină, directorul ADR Centru Republica Moldova.

În principiu, Acordul de parteneriat cu ADR Centru Moldova, semnat la 1 decembrie 2012, prevede schimburi de experiență în aria regiunilor de dezvoltare, în scopul dezvoltării capacităților tehnice ale angajaților celor două ADR, pentru dezvoltarea și managementul proiectelor, precum și pentru stimularea ideilor de proiecte regionale de interes comun, elaborarea acestora și identificarea resurselor financiare pentru implementarea lor. Parteneriatul va asigura transferul de cunoștințe privind pregătirea pentru aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova. În prima fază sunt vizate cooperarea în scopul dezvoltării și consolidării legăturilor economice dintre cele două regiuni, prin organizarea de misiuni economice, evenimente de brokerage în domenii și sectoare economice care prezintă interes pentru ambele regiuni, promovarea schimburilor culturale dintre cele două regiuni, precum și extinderea cooperării la nivelul celor două Consilii de Dezvoltare Regională.

[nggallery id=816]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea