FOTO. Județul Alba stă pe o comoară: Metal foarte rar, folosit la fabricarea învelișului bombelor atomice, care se mai găsește doar într-un loc din Europa

Paul Voicu - Primar 2020
  • Județul Alba stă pe o comoară: Metal foarte rar, folosit la fabricarea învelișului bombelor atomice, se mai găsește doar într-un loc din Europa

Telurul este un metal rar folosit la fabricarea învelişului bombelor atomice, în industria aero-spaţială şi în cea energetică. România, alături de Suedia, sunt singurele ţari din Europa cu potenţial natural în domeniu. Telurul a fost descoperit în Romania, în secolul al XVIII-lea , la mina Faţa Băii de lângă Zlatna.

„Aici este o concentraţie excepţională de aur, argint, telur, deci telurururi de aur şi argint cum nu se găseşte niciunde în Europa şi în foarte puţine locuri din lume”, susţine Gheorghe Popescu, profesor de geologie.

ELIT

Pe glob, doar marile puteri, China, SUA, Canada şi Australia deţin resurse naturale de telur, iar în Europa acest metal se găseşte numai în România şi în Suedia. Anul trecut, Comisia Europeana l-a clasat ca „metal critic”, adică foarte valoros şi greu de obţinut, în contextul creşterii cererii în industria energetică, aero-spaţială, militară şi IT. Necesarul, anual, de telur este de 500 de tone, iar estimările arată că, în anul 2020, cererea s-ar putea dubla.

În timp ce marile puteri sunt preocupate să îşi securizeze zăcămintele, România a cedat, de mai bine de cinsprezece ani, cele mai importante resurse de telur companiilor canadiene, Deva Gold şi Roşia Montană Gold Corporation. Canadienii au intrat în controlul zacamintelor bogate telur, aur şi argint în anul 1997, atunci când s-au asociat cu compania de stat Minvest Deva şi au obţinut accesul la perimetrele sale „Certej-Săcărâmb” şI „Roşia Montană-Bucium”.

Mihail David - 2020

În timp ce în Romania resursele strategice de telur nu mai sunt exploatate, Suedia, cealaltă ţară europeană cu potenţial natural în domeniu, a deschis în anul 2012 o mină de aur şi telur la Kankberg.

Sursa Capital, Digi24

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

ciclop 5 octombrie 2019 at 20:29

sa aveti grija de asemenea comoara cat timp nu au pus ochii pe ea. Q!!!

Hotii 6 octombrie 2019 at 9:04

Vindem tot! Am vandut petrolul, gazele, padurile, aurul dar nu vindem politicieni murdariti. Pacat ca nu inchide nimeni pe hoti.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...