FOTO. Județul Alba stă pe o comoară: Metal foarte rar, folosit la fabricarea învelișului bombelor atomice, care se mai găsește doar într-un loc din Europa

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala
  • Județul Alba stă pe o comoară: Metal foarte rar, folosit la fabricarea învelișului bombelor atomice, se mai găsește doar într-un loc din Europa

Telurul este un metal rar folosit la fabricarea învelişului bombelor atomice, în industria aero-spaţială şi în cea energetică. România, alături de Suedia, sunt singurele ţari din Europa cu potenţial natural în domeniu. Telurul a fost descoperit în Romania, în secolul al XVIII-lea , la mina Faţa Băii de lângă Zlatna.

„Aici este o concentraţie excepţională de aur, argint, telur, deci telurururi de aur şi argint cum nu se găseşte niciunde în Europa şi în foarte puţine locuri din lume”, susţine Gheorghe Popescu, profesor de geologie.

Pro România - Misiunea ieșirii din criză

Pe glob, doar marile puteri, China, SUA, Canada şi Australia deţin resurse naturale de telur, iar în Europa acest metal se găseşte numai în România şi în Suedia. Anul trecut, Comisia Europeana l-a clasat ca „metal critic”, adică foarte valoros şi greu de obţinut, în contextul creşterii cererii în industria energetică, aero-spaţială, militară şi IT. Necesarul, anual, de telur este de 500 de tone, iar estimările arată că, în anul 2020, cererea s-ar putea dubla.

În timp ce marile puteri sunt preocupate să îşi securizeze zăcămintele, România a cedat, de mai bine de cinsprezece ani, cele mai importante resurse de telur companiilor canadiene, Deva Gold şi Roşia Montană Gold Corporation. Canadienii au intrat în controlul zacamintelor bogate telur, aur şi argint în anul 1997, atunci când s-au asociat cu compania de stat Minvest Deva şi au obţinut accesul la perimetrele sale „Certej-Săcărâmb” şI „Roşia Montană-Bucium”.

În timp ce în Romania resursele strategice de telur nu mai sunt exploatate, Suedia, cealaltă ţară europeană cu potenţial natural în domeniu, a deschis în anul 2012 o mină de aur şi telur la Kankberg.

Sursa Capital, Digi24

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

5 Comentarii

ciclop 5 octombrie 2019 at 20:29

sa aveti grija de asemenea comoara cat timp nu au pus ochii pe ea. Q!!!

Hotii 6 octombrie 2019 at 9:04

Vindem tot! Am vandut petrolul, gazele, padurile, aurul dar nu vindem politicieni murdariti. Pacat ca nu inchide nimeni pe hoti.

rosia 29 septembrie 2020 at 20:25

Vine usr-ul în curând și vinde și ce-a mai rămas.

Gerhard Krauss 30 septembrie 2020 at 23:10

Nu mai dati comorile tarii pe mana altora. Extrageti si prelucrati bogatiile naturale ale tarii cu firme si specialisti romani.Daca nu sunt specialisti,scolitii,da nu mai lasati aceste bogatii pe mana altora. Chiar daca suntem in UE, nu inseamna ca altii au dreptul sa taie sa extraga bogatiile acestei tari. Cum, una din cele mai bogate tari cu diferite bogatii naturale,si tineretul in lume la cautare de munca…? ceva nu este in regula,domnilor de la conducere care ati fost votati. Faceti ordine in tara,judecatii pe cei care au distrus tara, au vandut-o, trimitand cetatenii in lume!

surmelis argentina pusa 2 octombrie 2020 at 11:24

Strainilor le convine sa faca rost de acest material foarte rar pentru ca-i ajuta sa faca FOARTE , FOARTE , FOARTE multi bani din vanzarile de EOLIENE si de MASINI ELECTRICE , care stie toata lumea , functioneaza pe baza de ENERGIE NUCLEARA care trebuie protejata si care IMBRACA
bateria cu celelebrul metal numit TELUR , nu-i asa ???

Comentariile sunt oprite