Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO/ Între 21-23 august, ansambluri din România, Franţa şi Turcia la „Festivalul Naţional de Dansuri şi Tradiţii Populare” Vinerea – Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În Poiana cu Goruni, la marginea de vest a localităţii Vinerea, ansambluri şi interpreţi din ţară şi străinătate se vor reuni peste căteva zile, în perioada 21-23 august, animaţi de dorinţa de a-şi promova şi valorifica patrimoniul cultural.„Festivalul Naţional de Dansuri şi Tradiţii Populare” va încerca şi în acest an să aducă în lumina prezentului, datini şi tradiţii, dansuri şi cântece străvechi.

festival cugirOrganizatorii promit un eveniment plin de culoare şi diversitate, alături de ansambluri din ţară, fiind aşteptaţi şi musafiri din străinătate. Cugirenii vor putea admira întreaga paradă folclorică vineri, de la ora 17.00, când pe Bulevardul Alexandru Sahia se vor desfăşura ateliere de dans, la care vor fi prezente ansamburile franceze “La Bethmalaise” (Bethmale) şi “Le Fardelets du Forez” (Marcoux), asnamblul turc “Orhangazi” ( Bursa) şi ansamblul local “Câmpul Pâinii” (Vinerea).

Ziua de sâmbătă va debuta cu mai multe întreceri sportive tradiţionale la care vor luat parte echipele ansamblurilor invitate la eveniment. Acestea vor trebui să-şi dovedească dibăcia, curajul şi puterea în cadrul a şapte probe dificile, dar pline de amuzament, denumite de organizatori: arcul viteazului, suliţaşul cetăţii, rapid si puternic, chicioroangele, trasul cu frânghia, lupta pe butuci, aruncarea greutăţii, plincea. Ziua va continua cu atelierele de dans, un alt moment bazat pe interacţiunea dintre participanţii la eveniment, care vor încerca să înveţe unii de la alţii, jocurile specifice zonelor de provenienţă. Seara, pe scena din mijlocul poianei cu Goruni vor urca: Grupul Arhaic, Marius Ciprian Pop, Grupul Aprentis, Alpha Team şi Trupa Millenium C. Finalul va fi unul scanteietor, intrucât organizatorii vor pregati un foc de tabără.

Ultima zi, şi cea mai bogată a Festivalului Naţional de Dansuri şi Tradiţii Populare Vinerea – Cugir, va debuta cu parada portului popular la care vor lua parte toate cele cele şapte ansambluri: Ansamblul Săliște, Ansamblul Mihai Viteazu, Ansamblul de Dansuri Traditionsale Săseşti din Petresti, Grupul Anton Pann, ansamburile franceze “La Bethmalaise” (Bethmale) şi “Le Fardelets du Forez” (Marcoux), ansamblul turc “Orhangazi” ( Bursa) şi ansamblul local “Câmpul Pâinii” (Vinerea). Seara va fi încheiată cu recitalul cântăreţei de muzică populară Nicoleta Voica, urmat de un moment dedicat tinerilor de la Trupa StarDust din Cugir.

[nggallery id=861]

În tot acest timp, la corturile şi căsuţele de lemn din zonă vor putea fi admirate produse populare, în cadrul târgului Meşterilor Populari.

Pe parcursul evenimentului, sunt mobilizate în zonă echipaje de la Poliţia Oraşului Cugir, Jandarmerie, Poliţia Locală, precum şi pompierii de la SVSU. O salvare şi o echipă de asistenţi sunt pregătite să ofere asistenţă medicală în caz de nevoie.

Festivalul a avut loc pentru prima dată în anul 2010, o dată cu sărbătorirea a 700 de ani de atestare documentară a localității Vinerea. Intre 2012 – 2014 Festivalul National de Dansuri si Traditii Populare Vinerea, Cugir a fost finantat din fonduri europene, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Proiectul a luat sfărşit astfel că, ediţia din acest an este organizată de Primăria, Consiliul Local şi Casa de Cultură Cugir, din fonduri proprii. (Z.U.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea