Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Întâlnire emoționantă: Veteranul de război Gheorghe Hațegan a fost vizitat de nepoata eroului de război Eftimie Croitoru

Publicat

în

FOTO| Întâlnire emoționantă: Veteranul de război Gheorghe Hațegan a fost vizitat de nepoata eroului de război Eftimie Croitoru

Joi, 31 martie, a avut loc o întâlnire emoționantă între generații, Ionela Bană Croitoru, urmașă a eroului Eftimie Croitoru, l-a vizitat pe veteranul de război colonel (rtg) Gheorghe Hațegan.

În cursul zilei de ieri, veteranul de război Gheorghe Hațegan, din Oarda de Jos, care luna trecută a împlinit 99 de ani, a primit vizita doamnei Ionela Bană Croitoru, nepoata eroului pontonier Eftimie Croitoru.

Elit - Gustul Desăvârșit

Invitată la aniversarea celor 85 de ani de la înființarea Batalionului 136 Geniu „Apulum”, aceasta a aflat că în Alba Iulia trăiește un veteran de război care l-a cunoscut și care poate să îi ofere mai multe informații despre eroul familiei sale.

Întâlnirea a fost foarte emoționantă, mai ales că Gheorghe Hațegan i-a povestit în detaliu amănunte necunoscute până atunci, privind aspectul fizic și moral, dar și despre acea noapte fatidică din noiembrie, când Eftimie Croitoru, cu prețul vieții sale, a salvat podul peste Tisa.

Eftimie Croitoru s-a născut în data de 16 august 1914, în comuna Sfinţeşti, județul Teleorman.

A fost încorporat pe 1 martie 1936, odată cu contigentul lui aflat la centrul de recrutare de la Turnu Măgurele, pentru satisfacerea stagiului militar, în cadrul Regimentului de pontonieri din Brăila. În vara anului 1944, se afla mobilizat în Compania 18 Poduri Râuri din cadrul Armatei a 4-a, din Alba Iulia, aflată sub comanda locotenentului Radu Ilie, când a avut loc întoarcerea armelor împotriva Germaniei. Acolo era mobilizat și Gheorghe Hațegan.

Potrivit Jurnalului de operaţii al Comandamentului Geniului, Compania 18 Poduri Râuri se afla la 8 noiembrie 1944 la Tiszalök pentru a susţine trecerea Diviziei 11 Infanterie pe capul de pod creat de aliaţi, la începutul operaţiunilor de eliberare a Ungariei. Acolo, pontonierii au construit la Tiszalok, pe Tisa, într-un interval de câteva zile, un pod cu o lungime totală de 218 m, alcătuit în mare parte din vase (198 m), căluşi (8m) şi o porţiune de pod improvizat (12 m).

Pericolul unui atac a mobilizat efectivele companiei, care și-au adunat toate forţele rămase după efortul de realizare a podului, reușind să înlăture plutele greoaie și să anihileze minele lansate de inamic. O mină, însă, nu a fost văzută la timp și se apropia de pod.

„Imediat după construcția acestuia s-a dat alarma că inamicul lansase plute și mine în amonte, pentru a distruge podul. În noaptea aceea, pe 17 noiembrie, era o vreme nefavorabilă, iar la paza podului erau soldații pontonieri Eftimie Croitoru și Gheorghe Stan”, își aduce aminte Gheorghe Hațegan, care se afla, în momentul acela la nici douăzeci de metri distanță de ei.

Gheorghe Stan era un bărbat mai înalt și a manevrat cu ușurință mina, cu canja, direct de pe pod, spre Eftimie Croitoru. Acesta a făcut eforturi să o ţină în depărtare pentru a exploda înainte de a ajunge la pod și, neajutat de constituția sa fizică, a fost nevoit să coboare pe un ponton. Mina, însă, a atins catargul, iar explozia ce a urmat a distrus doar o mică parte din pod, refăcut a doua zi de efectivele de pontonieri.

„În urma exploziei, Eftimie Croitoru a fost aruncat pe pod și a mai apucat să spună doar atât: Vai!” mărturisește în lacrimi Hațegan.
Podul din pontoane a fost salvat, din nefericire, cu preţul vieţii soldatului român. Gheorghe Stan, a scăpat cu viată, însă, în urma șocului exploziei, și-a pierdut definitiv auzul și a muțit. Acesta a decedat după 1995, conform celor povestite de nepoata Ionela Bană Croitoru.

Informațiile oficiale indică că Eftimie Croitoru este înmormântat în cimitirul eroilor din Tiszalök, insă Gheorghe Hațegan, fiind martorul acelor evenimente petrecute în urmă cu 78 de ani, susține că acesta își duce somnul de veci la marginea Tisei, acolo unde era construit podul de pontoane.

‘A doua zi, din ce materiale de lemn erau pe acolo, i s-a făcut un sicriu lui Eftimie Croitoru și a fost înmormântat chiar la capul podului, în partea stângă. I s-a pus o cruce la cap, iar când ne-am întors din Cehoslovacia, tot pe acolo ne-am întors și armata română i-am pus o coroană la mormânt” povestește Hațegan.

Eftimie Croitoru a fost decorat „post-mortem” cu cea mai înaltă distincţie ostăşească de război, „Virtutea militară” clasa I. În prezent, ne mai amintesc de jertfa eroului român de la Tiszalok numele unor străzi din mai multe oraşe ale ţării, remorcherul fluvial „Eftimie Croitorul” sau un traseu montan din munţii Bucegi (Traseul Soldat Eftimie Croitoru).

In cadrul Batalionului 136 Geniu „Apulum” s-a constituit de mai mulți ani Asociația Eftimie Croitoru, care a amplasat pe fațada Cercului Militar din Alba Iulia, o placă comemorativă închinată acestui erou și care indică faptul că din această cazarmă a plecat pe front eroul de pe Tisa. Asociația militarilor geniști desfășoară în cursul anului diverse activități cu caracter cultural și social, cunoscute fiind deja campaniile de ajutorare adresate persoanelor nevoiașe în preajma sarbatorilor de iarnă și pascale.

La întâlnirea emoționantă de ieri, alături de nepoata și familia acesteia, au participat domnul colonel (rtg) Mocan Ioan – președinte al Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere de arma Geniu „General Constantin N. Hârjeu” și domnul colonel (rtg) Gargaz Marian – președinte de onoare al acestei asociații, care întreprind și susțin o serie de acțiuni și activități închinate memoriei soldatului pontonier Eftimie Croitoru, pe scurtul său traseu, dar eroic, în această lume: Sfinţeşti – Turnu Măgurele – Brăila – Alba Iulia -Tiszalök.

Din toamnă, școala generală din localitatea Sfinţeşti va purta numele lui Eftimie Croitoru, iar inițiatorii anunță o serie de activități închinate eroului teleormănean, la care sunt invitați încă de acum reprezentanți ai Batalionului 136 Geniu „Apulum” și Cercul Militar Alba Iulia, dar și veteranul de război Gheorghe Hațegan, din Oarda de Jos.

Veșnică să fie pomenirea eroului pontonier Eftimie Croitoru!

Respect și prețuire celor care nu l-au uitat!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

20 Ani cu Skepsis,  împliniți la Alba Iulia: Două spectacole aniversare la Casa de Cultură a Studenților

Publicat

în

20 Ani cu Skepsis,  împliniți la Alba Iulia: Două spectacole aniversare la Casa de Cultură a Studenților

Primul spectacol din cadrul evenimentului aniversar, intitulat în mod deloc întâmplător GENERAȚII, va avea loc Duminică, 29.05.2022, ora 19.00 – un spectacol în care vor păşi, pe scenă, rând pe rând, trei generaţii de tineri care activează în prezent în cadrul organizaţiei, prezentând trei episoade dramatice originale, inspirate de texte clasice și moderne semnate de Oscar Wilde și Matei Vișniec.

Vineri, 03.06.2022, ora 19.00, vă invităm la spectacolul de teatru OSCAR, după Claude Magnier, unul dintre cele mai bune spectacole de comedie din repertoriul grupului – un spectacol cu un comic spumos și un ritm susţinut, în care răsturnările de situaţie şi jocul personajelor captează imaginaţia publicului care asistă la o zi neobișnuită din viața unui multimilionar, o zi care ne amintește că nimeni nu este scutit de probleme şi că uneori nici măcar o mare avere nu te poate scoate uşor din încurcătură.

”Grupul Skepsis nu și-a propus niciodată să dovedească ceva, ci să descopere… să exploreze prin artă conexiuni profunde între noi și noi înșine, între noi și ceilalți. Celebrăm acum 20 de ani de la înființare cu două spectacole care subliniază faptul că grupul nostru are un trecut meritoriu, un prezent frumos și un viitor încrezător. Prin aceste spectacole mulțumim nu doar tuturor celor care au fost alături de noi ci și tuturor celor care s-au alăturat și se vor alătura nouă în lupta pentru ideea de Frumos, pentru cultură și educație prin artă.” – Viorel Cioflică, Coordonator.

Elit - Gustul Desăvârșit

Grupul Skepsis este o organizație artistică de tineret puternic implicată în viața socială și culturală a orașului, dezvoltată în jurul unei trupe de teatru născută în primăvara anului 2002 în mediul studențesc albaiulian și care în timp a crescut constant sub principiul teatrului de artă, atrăgând, formând și promovând constant tinere talente.

De-a lungul anilor trupa de teatru Skepsis s-a implicat în numeroase campanii umanitare și a reprezentat Alba Iulia la festivaluri și evenimente culturale dedicate trupelor tinere la nivel național (București, Iași, Cluj Napoca, Timișoara, Ploiești) și internațional (Germania, Cehia, Lituania, Rusia, Bulgaria, Grecia, Muntenegru), prestațiile trupei fiind răsplătite cu numeroase premii și distincții individuale la toate evenimentele cu caracter competitiv.

Seriozitatea și profesionalismul cu care își onorează angajamentele au făcut ca Grupul Skepsis să devină în timp un veritabil ambasador cultural al orașului, implicarea în dezvoltarea vieții culturale a comunității fiind subliniată prin importante proiecte culturale inițiate și organizate anual: Stagiunea cu Skepsis ; APOLLO – Festival Internațional de Teatru de Tineret ; ZILELE MEDIEVALE ALE BĂLGRADULUI – Festival de Artă Medievală

Evenimentul aniversar este organizat de Grupul Skepsis la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, instituție care găzduiește și susține grupul încă de la începuturile lui.

Biletele (20 lei pt adulți ; 10 lei pt studenți și pensionari ; 5 lei pt copii) pot fi achiziționate de la secretariatul Casei de Cultură a Studenților începând de Joi, 26.05.2022, între orele 09.00-15.00. Fondurile obținute astfel sunt direcționate spre susținerea proiectului cultural ”Stagiunea cu Skepsis 2022” desfășurat de Grupul Skepsis pentru Alba Iulia.

Evenimentul este prezentat în cadrul proiectului Stagiunea cu Skepsis 2022 – un proiect care urmăreşte implicarea tineretului în diversificarea ofertei cultural-artistice a oraşului şi participarea civică la viaţa socioculturală. Prin acest proiect Grupul Skepsis formează tineri actori, dezvoltă colaborări cu artişti din ţară şi din străinătate, pregăteşte şi oferă în mod riguros şi sistematic publicului albaiulian spectacole de teatru şi divertisment pe întreg parcursul anului.

Parteneri: Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Fundaţia „Inter-Art” Aiud; Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia; Muzeul Național al Unirii Alba Iullia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

 30 mai – 1 iunie. Teatrul de Păpuși „Prichindel” celebrează, alături de cei mai dragi spectatori din județul Alba, Ziua Copilului 2022. Unde va ajunge Sărbătoarea lui Prichindel

Publicat

în

 30 mai – 1 iunie. Teatrul de Păpuși „Prichindel” celebrează, alături de cei mai dragi spectatori din județul Alba, Ziua Copilului 2022. Unde va ajunge Sărbătoarea lui Prichindel

 Teatrul de Păpuși „Prichindel”, prin programul PRICHINDFEST, proiectul Sărbătoarea lui Prichindel, celebrează, alături de cei mai dragi spectatori ai noștri, copiii, Ziua Internațională a Copilului.

Așa cum este firesc, ne bucurăm, de fiecare dată, să oferim copiilor poveștile noastre, povești vesele, antrenante, care să fie mai aproape de lumea minunată a copilăriei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Așadar, programul nostru de 1 Iunie se derulează pe mai multe zile, din dorința de a ajunge în fața cât mai multor copii și în cât mai multe locuri:

– 30 mai 2022, de la orele 9:30 și 11:00 vom prezenta copiilor din Aiud spectacolul „Laboratorul veseliei”, regia Adam și Laura Boboc, în sala festivă a Colegiului Național „Bethlen Gábor”;

– 31 mai 2022, orele 12:00, spectacolul „Laboratorul veseliei”, regia Adam și Laura Boboc, va fi susținut pentru copiii din Valea Lungă;

– 1 iunie 2022, orele 12:00, la Sala 67 a Teatrului de Păpuși „Prichindel” va fi prezentat spectacolul „Micii mușchetari”, regia Teodora Popa;

– 1 iunie 2022, orele 18:00, veselia se mută în Piața Cetății Alba Carolina, unde va fi susținut spectacolul „Laboratorul veseliei”, regia Adam și Laura Boboc.

Copiilor din lumea întreagă le spunem La mulți ani!, dorindu-le să aibă cât mai multă bucurie în lumea lor minunată, lumea copilăriei.

Cristina Smadea,
Secretar literar


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

DOSAR PENAL pentru un „bărbat” din Câmpeni: Și-ar fi agresat soția, cu care se află în proces de divorț, la locul ei de muncă

Publicat

în

DOSAR PENAL pentru un „bărbat” din Câmpeni: Și-ar fi agresat soția, cu care se află în proces de divorț, la locul ei de muncă

Polițiștii din Câmpeni au emis un ordin de protecție provizoriu față de un bărbat care și-ar fi agresat soția. Bărbatul este cercetat pentru violență în familie.

La data de 24 mai 2022, în jurul orei 14.15, polițiștii din Câmpeni au fost sesizați, prin plângere, de către o femeie, de 36 de ani, din oraș, cu privire la faptul că ar fi fost agresată de soțul său, cu care se află în proces de divorț.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din primele verificări efectuate de polițiști a rezultat faptul că, bărbatul, în vârstă de 53 de ani, din Câmpeni, s-ar fi deplasat la locul de muncă al soției sale, unde, în urma unor discuții în contradictoriu, ar fi agresat-o.

Față de bărbat, a fost întocmit dosar penal, pentru violență în familie, iar în urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis, față de acesta, un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare