Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Întâlnire emoționantă: Veteranul de război Gheorghe Hațegan a fost vizitat de nepoata eroului de război Eftimie Croitoru

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Întâlnire emoționantă: Veteranul de război Gheorghe Hațegan a fost vizitat de nepoata eroului de război Eftimie Croitoru

Joi, 31 martie, a avut loc o întâlnire emoționantă între generații, Ionela Bană Croitoru, urmașă a eroului Eftimie Croitoru, l-a vizitat pe veteranul de război colonel (rtg) Gheorghe Hațegan.

În cursul zilei de ieri, veteranul de război Gheorghe Hațegan, din Oarda de Jos, care luna trecută a împlinit 99 de ani, a primit vizita doamnei Ionela Bană Croitoru, nepoata eroului pontonier Eftimie Croitoru.

Elit - Gustul Desăvârșit

Invitată la aniversarea celor 85 de ani de la înființarea Batalionului 136 Geniu „Apulum”, aceasta a aflat că în Alba Iulia trăiește un veteran de război care l-a cunoscut și care poate să îi ofere mai multe informații despre eroul familiei sale.

Întâlnirea a fost foarte emoționantă, mai ales că Gheorghe Hațegan i-a povestit în detaliu amănunte necunoscute până atunci, privind aspectul fizic și moral, dar și despre acea noapte fatidică din noiembrie, când Eftimie Croitoru, cu prețul vieții sale, a salvat podul peste Tisa.

Eftimie Croitoru s-a născut în data de 16 august 1914, în comuna Sfinţeşti, județul Teleorman.

A fost încorporat pe 1 martie 1936, odată cu contigentul lui aflat la centrul de recrutare de la Turnu Măgurele, pentru satisfacerea stagiului militar, în cadrul Regimentului de pontonieri din Brăila. În vara anului 1944, se afla mobilizat în Compania 18 Poduri Râuri din cadrul Armatei a 4-a, din Alba Iulia, aflată sub comanda locotenentului Radu Ilie, când a avut loc întoarcerea armelor împotriva Germaniei. Acolo era mobilizat și Gheorghe Hațegan.

Potrivit Jurnalului de operaţii al Comandamentului Geniului, Compania 18 Poduri Râuri se afla la 8 noiembrie 1944 la Tiszalök pentru a susţine trecerea Diviziei 11 Infanterie pe capul de pod creat de aliaţi, la începutul operaţiunilor de eliberare a Ungariei. Acolo, pontonierii au construit la Tiszalok, pe Tisa, într-un interval de câteva zile, un pod cu o lungime totală de 218 m, alcătuit în mare parte din vase (198 m), căluşi (8m) şi o porţiune de pod improvizat (12 m).

Pericolul unui atac a mobilizat efectivele companiei, care și-au adunat toate forţele rămase după efortul de realizare a podului, reușind să înlăture plutele greoaie și să anihileze minele lansate de inamic. O mină, însă, nu a fost văzută la timp și se apropia de pod.

„Imediat după construcția acestuia s-a dat alarma că inamicul lansase plute și mine în amonte, pentru a distruge podul. În noaptea aceea, pe 17 noiembrie, era o vreme nefavorabilă, iar la paza podului erau soldații pontonieri Eftimie Croitoru și Gheorghe Stan”, își aduce aminte Gheorghe Hațegan, care se afla, în momentul acela la nici douăzeci de metri distanță de ei.

Gheorghe Stan era un bărbat mai înalt și a manevrat cu ușurință mina, cu canja, direct de pe pod, spre Eftimie Croitoru. Acesta a făcut eforturi să o ţină în depărtare pentru a exploda înainte de a ajunge la pod și, neajutat de constituția sa fizică, a fost nevoit să coboare pe un ponton. Mina, însă, a atins catargul, iar explozia ce a urmat a distrus doar o mică parte din pod, refăcut a doua zi de efectivele de pontonieri.

„În urma exploziei, Eftimie Croitoru a fost aruncat pe pod și a mai apucat să spună doar atât: Vai!” mărturisește în lacrimi Hațegan.
Podul din pontoane a fost salvat, din nefericire, cu preţul vieţii soldatului român. Gheorghe Stan, a scăpat cu viată, însă, în urma șocului exploziei, și-a pierdut definitiv auzul și a muțit. Acesta a decedat după 1995, conform celor povestite de nepoata Ionela Bană Croitoru.

Informațiile oficiale indică că Eftimie Croitoru este înmormântat în cimitirul eroilor din Tiszalök, insă Gheorghe Hațegan, fiind martorul acelor evenimente petrecute în urmă cu 78 de ani, susține că acesta își duce somnul de veci la marginea Tisei, acolo unde era construit podul de pontoane.

‘A doua zi, din ce materiale de lemn erau pe acolo, i s-a făcut un sicriu lui Eftimie Croitoru și a fost înmormântat chiar la capul podului, în partea stângă. I s-a pus o cruce la cap, iar când ne-am întors din Cehoslovacia, tot pe acolo ne-am întors și armata română i-am pus o coroană la mormânt” povestește Hațegan.

Eftimie Croitoru a fost decorat „post-mortem” cu cea mai înaltă distincţie ostăşească de război, „Virtutea militară” clasa I. În prezent, ne mai amintesc de jertfa eroului român de la Tiszalok numele unor străzi din mai multe oraşe ale ţării, remorcherul fluvial „Eftimie Croitorul” sau un traseu montan din munţii Bucegi (Traseul Soldat Eftimie Croitoru).

In cadrul Batalionului 136 Geniu „Apulum” s-a constituit de mai mulți ani Asociația Eftimie Croitoru, care a amplasat pe fațada Cercului Militar din Alba Iulia, o placă comemorativă închinată acestui erou și care indică faptul că din această cazarmă a plecat pe front eroul de pe Tisa. Asociația militarilor geniști desfășoară în cursul anului diverse activități cu caracter cultural și social, cunoscute fiind deja campaniile de ajutorare adresate persoanelor nevoiașe în preajma sarbatorilor de iarnă și pascale.

La întâlnirea emoționantă de ieri, alături de nepoata și familia acesteia, au participat domnul colonel (rtg) Mocan Ioan – președinte al Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere de arma Geniu „General Constantin N. Hârjeu” și domnul colonel (rtg) Gargaz Marian – președinte de onoare al acestei asociații, care întreprind și susțin o serie de acțiuni și activități închinate memoriei soldatului pontonier Eftimie Croitoru, pe scurtul său traseu, dar eroic, în această lume: Sfinţeşti – Turnu Măgurele – Brăila – Alba Iulia -Tiszalök.

Din toamnă, școala generală din localitatea Sfinţeşti va purta numele lui Eftimie Croitoru, iar inițiatorii anunță o serie de activități închinate eroului teleormănean, la care sunt invitați încă de acum reprezentanți ai Batalionului 136 Geniu „Apulum” și Cercul Militar Alba Iulia, dar și veteranul de război Gheorghe Hațegan, din Oarda de Jos.

Veșnică să fie pomenirea eroului pontonier Eftimie Croitoru!

Respect și prețuire celor care nu l-au uitat!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Peste 450 de elevi de gimnaziu și liceu din județul Alba au participat la activități interactive cu polițiștii, dedicate siguranței

Ziarul Unirea

Publicat

în

Peste 450 de elevi de gimnaziu și liceu din județul Alba au participat la activități interactive cu polițiștii, dedicate siguranței

În săptămâna care se încheie, peste 450 de elevi de gimnaziu și liceu din județul Alba au participat la activități interactive cu polițiștii, dedicate siguranței.

În perioada 18- 22 septembrie 2023, polițiștii Biroului de Siguranță Școlară, alături de polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, ai Serviciului Rutier și ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, împreună cu specialiști ai Centrului regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba Iulia și ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Alba Iulia, au continuat informarea elevilor, în ceea ce privește consecințele unui comportament delincvent.

Elit - Gustul Desăvârșit

Au fost organizate întâlniri cu elevi din Ocna Mureș, Stremț, Geoagiu de Sus, Unirea, Lupșa, Poiana Vadului și Sântimbru, temele abordate fiind legate de siguranța în mediul școlar, interacțiunea cu persoanele necunoscute, cu grupul de prieteni, bullyingul și consecințele acestuia, precum și de accesarea în siguranță a rețelelor de socializare sau utilizarea internetului.

Totodată, elevilor le-au fost expuse aspecte legate de traficul de persoane, consumul de tutun, alcool și substanțe psihoactive, în scopul prevenirii victimizării, adolescenții fiind încurajați să dezvolte comportamente corecte din punct de vedere social.

Și în această săptămână, polițiștii Biroului Siguranță Școlară, împreună cu cei ai Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia, au luat parte la ședințele cu părinții care au fost organizare în unități de învățământ din municipiul reședință de județ.

Polițiștii le-au reamintit copiilor regulile de deplasare pe drumurile publice în calitate de pietoni și importanța respectării normelor rutiere, iar, prin jocuri interactive, regulile au fost repetate și puse în practică.

De asemenea, peste 50 de cadre didactice care au luat parte la aceste activități vor reproduce mesajele polițiștilor, în cadrul activităților didactice pe care le desfășoară.

Siguranța elevilor reprezintă și în acest an școlar, prioritate a Inspectoratului de Poliție Județean Alba, iar acțiunile informativ – preventive, dedicate lor vor fi continuate pe toată durata acestuia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

SCANDAL la Sebeș: Cinci tineri s-au luat la bătaie în fața unui local. Un tânăr de 18 ani, reținut pentru 24 de ore

Ziarul Unirea

Publicat

în

SCANDAL la Sebeș: Cinci tineri s-au luat la bătaie în fața unui local. Un tânăr de 18 ani, reținut pentru 24 de ore

La data de 21 septembrie 2023, polițiștii din Sebeș au identificat 5 tineri cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, din Sebeș, Alba Iulia și Cugir, care sunt bănuiți de săvârșirea infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice și lovire sau alte violențe.

În sarcina acestora s-a reținut faptul că, în noaptea de 18/19 septembrie 2023, pe fondul unor discuții contradictorii, s-ar fi lovit reciproc, în timp ce se aflau în fața unui local public din municipiul Sebeș, tulburând ordinea și liniștea publică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Față de un tânăr de 18 ani, din Sebeș, a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de azi, 22 septembrie, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

SCANDAL la Blaj: Un tânăr de 24 de ani a încălcat ordinul de restricție și s-a dus la casa fostei iubite să o amenințe cu bătaia

Ziarul Unirea

Publicat

în

SCANDAL la Blaj: Un tânăr de 24 de ani a încălcat ordinul de restricție și s-a dus la casa fostei iubite să o amenințe cu bătaia

La data de 21 septembrie 2023, polițiștii din Blaj au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr de 24 de ani, din Blaj, care este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de încălcarea de către o persoană împotriva căreia a fost emis un ordin de protecție a oricăreia dintre măsurile prevăzute și dispuse prin ordinul de protecție.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că tânărul a încălcat obligațiile impuse prin ordinul de protecție permanent, emis la data de 20 iulie 2023, prin aceea că, la data de 21 septembrie 2023, în jurul orei 13.00, s-ar fi deplasat la locuința fostei sale concubine și ar fi amenințat-o, cu acte de violență.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cursul zilei de azi, 22 septembrie, tânărul va fi prezentat Parchetului de pe Lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare