Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: „Influența muzicii asupra creierului copiilor”- modul prezentat la Cugir de Școala Familiei

Publicat

în

,,Muzica este miscarea sunetului care atinge sufletul prin educarea virtutilor.”  Platon

,,Școala Familiei’’ a prezentat la Biserica ,,Sfinţii Trei Ierarhi’’ din Cugir modulul intitulat ,,  Influența muzicii asupra creierului copiilor’’ susţinut de doctor în științe medicale Veronica Grădinariu, asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie din  Iași.

Atelierul așteptat cu interes de auditoriul preocupat de ,,meseria de a fi părinte bun’’ a conexat  timp de  3 ore exerciții  practice, audiție muzicală, discuții libere și   părți  teoretice, pentru a demonstra că starea fizică,psihică și duhovnicească a copiilor și tinerilor depinde de influențele venite din mediul înconjurător la toate nivelele informaționale.

Electrica Furnizare Discount

Dr. Veronica Grădinariu a prezentat în mod  accesibil  informații provenite din studiile actuale  neuroștiințifice, aspecte privind istoria muzicii, importanța studiului diverselor instrumente muzicale, apariția și eliberarea de un Ear Worm, efectul Mozart,  studiile Masaru Emoto, cinematica, meloterapia,  influența  muzicii asupra inteligenței de tip  lingvistică, logico-matematică, kinetică sau spațială, insistând  în principal asupra perspectivelor neurologice și psihologice despre   influența muzicii asupra  arhitecturii creierului copiilor și tinerilor aflați în plină modelare psiho-biologică.

Influența muzicii asupra stării fizice și  psihice a oamenilor a fost recunoscută din cele mai vechi timpuri, studiile moderne aprofundând și sistematizând  impactul perceperii sunetului   dincolo de nivelul fizic (transmiterea vibraţiilor, impacturi moleculare ), de nivelul psiho-emoțional conștient sau inconștient (recalibrarea sentimentelor, a gândurilor),   dincolo de nivelul  comunicării (abilități verbale și  empatice, îmbunătățirea  funcțiilor  cognitive precum învățarea, memoria sau concentrarea, descifrarea limbajului verbal și nonverbal), până la nivelul subtil al spiritului uman și al „sufletului universal, neauzit şi nefăcut, din care s-a născut întreaga simfonie a creaţiei’’ spune prof. Dewhurst-Maddock în acord cu Pitagora care vorbea  despre ,,muzica sferelor ‘’.

Termeni specifici neuroștiințelor (unde cerebrale, arii corticale, neuroplasticitate, hipotalamus, neocortex, neurotransmițători, dopamină, etc)  s-au îmbinat armonios cu  termeni  muzicali precum linie melodică, gamă,  armonice, calitatea  sunetului (înălţimea, timbrul, intensitatea, durata), termeni  descifrați cu participarea  unui părinte specializat în studii muzicale. Discuțiile au surprins diferențele dintre muzică și zgomot (definit ca  un amestec de sunete discordante, dezordonate, nearmonioase) sau dintre o muzică ușoară, accesibilă dar vidată mental, muzică ce   activează unde cerebrale alfa (gen Disco, Pop, Rock’n’roll, Folk,Techno, DnB, Gospel, electronică, populară sau manea) și o muzică ,,grea’’ ( simfonică, operă, psaltică), care provoacă ambele emisfere, stârnește artificii cerebrale vizibile RMN,  unde theta, delta acordate cu stările profunde de conștiință, meditație sau  rugăciune.

Participarea la acest modul a fost considerată de părinți ca fiind  bun augur pentru înțelegerea  importanței studiului de către copii a unui instrument muzical precum pianul sau vioara, înțelegerea  impactului psiho-somatic al muzicii încă din stadiul intrauterin, cunoașterea influenței audiției anumitor genuri muzicale care pot vătăma dezvoltarea prin poluare fonică,  dar și impactul pozitiv a unor  partituri ale lui W.A.Mozart precum Menuetul Eb major pentru dezvoltarea comunicării, Little song, Andante A minor pentru concentrare, Simfonia 38, Quintet clarinet, Concertul 8 pentru încredere sau  Ronda Fmajor, Sicilliano, Sonata pentru pian Adagio pentru memorie.

Tatiana Ungurianu

[nggallery id=5472]

Publicitate

Curier Județean

Coliziune cu un autoturism condus din sens opus, la Coșlariu: O femeie din Alba Iulia a fost transportată la spital

Publicat

în

Coliziune cu un autoturism condus din sens opus, la Coșlariu: O femeie din Alba Iulia a fost transportată la spital

La data de 27 noiembrie 2021, în jurul orei 10,00, un bărbat de 54 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism pe DJ 107 B, pe raza localității Coșlariu, a intrat în coliziune cu un autoturism condus, din sens opus, de un bărbat de 42 de ani, din municipiul Timișoara.

În urma accidentului, o femeie de 69 de ani, din Alba Iulia, pasageră în primul autoturism, a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportată la spital.

Cei doi conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Electrica Furnizare Discount

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

 

Citește mai mult

Curier Județean

ACCIDENT RUTIER: Soț și soție transportați la spital în urma coliziunii unui autoturism cu un cap de pod pe raza localității Pianu de Jos. Mașina s-a răsturnat în afara carosabilului

Publicat

în

ACCIDENT RUTIER: Soț și soție transportați la spital în urma coliziunii unui autoturism cu un cap de pod pe raza localității Pianu de Jos. Mașina s-a răsturnat în afara carosabilului

La data de 27 noiembrie 2021, în jurul orei 17,00, polițiștii din Sebeș au intervenit pe raza localității Pianu de Jos unde a fost semnalată producerea unui accident rutier, soldat cu victime.

Din primele cercetări, a rezultat că un bărbat de 44 de ani, din Urziceni, județul Ialomița, în timp ce conducea un autoturism pe DJ 704 A, în apropiere de localitatea Pianu de Jos, a intrat în coliziune cu un cap de pod, după care autoturismul s-a răsturnat în afara carosabilului.

În urma accidentului, conducătorul auto și soția acestuia au suferit leziuni corporale ușoare și au fost transportați la spital.

Electrica Furnizare Discount

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citește mai mult

Curier Județean

ACCIDENT rutier la AIUD: Un vitezoman de 33 de ani a intrat în coliziune cu zidul unui imobil. Acesta avea permisul suspendat

Publicat

în

ACCIDENT rutier la AIUD: Un vitezoman de 33 de ani a intrat în coliziune cu zidul unui imobil. Acesta avea permisul suspendat

La data de 26 noiembrie 2021, polițiștii din Aiud au intervenit pentru soluționarea unui eveniment rutier, soldat cu pagube materiale, produs pe strada Tudor Vladimirescu din municipiu.

Din primele cercetări, a rezultat că un bărbat de 33 de ani, din Borșa, Maramureș, în timp ce conducea un autoturism, în direcția Teiuș – Aiud, nu a adaptat viteza de la condițiile de drum și, într-o curbă, a pătruns pe sensul opus de mers după care a intrat în coliziune cu zidul unui imobil.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că bărbatul care se afla la volanul autoturismului, avea permisul de conducere suspendat.

Electrica Furnizare Discount

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere cu permisul suspendat.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare