Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: „Influența muzicii asupra creierului copiilor”- modul prezentat la Cugir de Școala Familiei

Ziarul Unirea

Publicat

în

,,Muzica este miscarea sunetului care atinge sufletul prin educarea virtutilor.”  Platon

,,Școala Familiei’’ a prezentat la Biserica ,,Sfinţii Trei Ierarhi’’ din Cugir modulul intitulat ,,  Influența muzicii asupra creierului copiilor’’ susţinut de doctor în științe medicale Veronica Grădinariu, asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie din  Iași.

Atelierul așteptat cu interes de auditoriul preocupat de ,,meseria de a fi părinte bun’’ a conexat  timp de  3 ore exerciții  practice, audiție muzicală, discuții libere și   părți  teoretice, pentru a demonstra că starea fizică,psihică și duhovnicească a copiilor și tinerilor depinde de influențele venite din mediul înconjurător la toate nivelele informaționale.

Dr. Veronica Grădinariu a prezentat în mod  accesibil  informații provenite din studiile actuale  neuroștiințifice, aspecte privind istoria muzicii, importanța studiului diverselor instrumente muzicale, apariția și eliberarea de un Ear Worm, efectul Mozart,  studiile Masaru Emoto, cinematica, meloterapia,  influența  muzicii asupra inteligenței de tip  lingvistică, logico-matematică, kinetică sau spațială, insistând  în principal asupra perspectivelor neurologice și psihologice despre   influența muzicii asupra  arhitecturii creierului copiilor și tinerilor aflați în plină modelare psiho-biologică.

Influența muzicii asupra stării fizice și  psihice a oamenilor a fost recunoscută din cele mai vechi timpuri, studiile moderne aprofundând și sistematizând  impactul perceperii sunetului   dincolo de nivelul fizic (transmiterea vibraţiilor, impacturi moleculare ), de nivelul psiho-emoțional conștient sau inconștient (recalibrarea sentimentelor, a gândurilor),   dincolo de nivelul  comunicării (abilități verbale și  empatice, îmbunătățirea  funcțiilor  cognitive precum învățarea, memoria sau concentrarea, descifrarea limbajului verbal și nonverbal), până la nivelul subtil al spiritului uman și al „sufletului universal, neauzit şi nefăcut, din care s-a născut întreaga simfonie a creaţiei’’ spune prof. Dewhurst-Maddock în acord cu Pitagora care vorbea  despre ,,muzica sferelor ‘’.

Termeni specifici neuroștiințelor (unde cerebrale, arii corticale, neuroplasticitate, hipotalamus, neocortex, neurotransmițători, dopamină, etc)  s-au îmbinat armonios cu  termeni  muzicali precum linie melodică, gamă,  armonice, calitatea  sunetului (înălţimea, timbrul, intensitatea, durata), termeni  descifrați cu participarea  unui părinte specializat în studii muzicale. Discuțiile au surprins diferențele dintre muzică și zgomot (definit ca  un amestec de sunete discordante, dezordonate, nearmonioase) sau dintre o muzică ușoară, accesibilă dar vidată mental, muzică ce   activează unde cerebrale alfa (gen Disco, Pop, Rock’n’roll, Folk,Techno, DnB, Gospel, electronică, populară sau manea) și o muzică ,,grea’’ ( simfonică, operă, psaltică), care provoacă ambele emisfere, stârnește artificii cerebrale vizibile RMN,  unde theta, delta acordate cu stările profunde de conștiință, meditație sau  rugăciune.

Participarea la acest modul a fost considerată de părinți ca fiind  bun augur pentru înțelegerea  importanței studiului de către copii a unui instrument muzical precum pianul sau vioara, înțelegerea  impactului psiho-somatic al muzicii încă din stadiul intrauterin, cunoașterea influenței audiției anumitor genuri muzicale care pot vătăma dezvoltarea prin poluare fonică,  dar și impactul pozitiv a unor  partituri ale lui W.A.Mozart precum Menuetul Eb major pentru dezvoltarea comunicării, Little song, Andante A minor pentru concentrare, Simfonia 38, Quintet clarinet, Concertul 8 pentru încredere sau  Ronda Fmajor, Sicilliano, Sonata pentru pian Adagio pentru memorie.

Tatiana Ungurianu

[nggallery id=5472]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră în perioada 15-17 iunie 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră în perioada 15-17 iunie 2024 Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 15-17 iunie 2024. Citește și: Codul Rutier 2024: Anumite remorci și rulote pot fi tractate de către șoferii care dețin permis categoria B: Ce […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea