FOTO Icoana Sfântului Nicolae de la Coșlariu, exponatul lunii decembrie, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Miercuri, 3 decembrie, de la ora 11.00, la Muzeul Național al Unirii a fost vernisat exponatul lunii decembrie – Icoana Sfântului Nicolae de la Coșlariu. Muzeul din Alba Iulia a propus pentru luna sărbătorilor de iarnă o icoană dedicată unuia dintre sfinții sărbătoriți în această perioadă și, totodată, cel mai popular sfânt al calendarului creștin: Nicolae, arhiepiscopul din Myra Lichiei.

Icoana de la Coșlariu aparține unei serii realizate de artist începând din 1778, folosind ca prototip icoana similară din iconostasul de la Certege (jud. Alba), pictat de Vasile Zboroschi în 1752. Realizată în stil baroc, aproape un portret, icoana-prototip devine, în interpretarea lui Gheorghe Zugravul, imaginea veritabilă a unui sfânt, prin folosirea mijloacelor de exprimare artistică specifice artei de tradiție bizantină.

ELIT

Icoana a fost pictată în anul 1791 pentru biserica de la Coșlariu, fiind plătită de Ionaș Vasile și soția sa Ana. Autorul său este Gheorghe Zugravul, unul dintre cei mai importanți artiști români ai Transilvaniei, ultimul mare iconar al Transilvaniei și fiu al altui mare pictor, Iacov din Rășinari. Născut în 1740 și atestat cu lucrări până în 1806, Gheorghe Zugravul a rezidat o vreme la Livezile, fiind cunoscut printre contemporanii săi ca Gheorghe de la Cacova Aiudului (vechiul nume al localității). Printre cele mai importante lucrări ale sale se numără iconostasul bisericii din Rășinari (jud. Sibiu), pictura bisericilor din Geoagiu de Sus, Teiuș, Sartăș și Cojocani (jud. Alba).

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...