Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Guvernul va aloca 10 miliarde de lei vechi pentru reabilitarea corpului „H” al UAB, fostul grajd al trupelor austriece

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Corpul H al UAB29Guvernul va aloca 10 miliarde de lei vechi pentru reabilitarea corpului „H” al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, care a funcţionat în secolul al XVIII-lea ca şi grajd pentru trupele austriece aflate în zonă. Vestea bună a fost dată în exclusivitate pentru ziarul Unirea, de ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, aflat la Alba Iulia pentru o întâlnire cu rectorii universităţilor publice.

Informaţia a fost confirmată şi de reprezentanţii universităţii albaiuliene care au spus că proiectul de 10 miliarde pentru anul 2014 a fost aprobat, iar banii vin de la mai multe Ministere: Cultură, Educaţie sau Investiţii.

Astăzi am luat legătura şi cu reprezentanţii Muzeului Naţional al Unirii care au vorbit despre valoarea istorică a clădirii, bogată în urme arheologice, care datează din perioada romană şi medievală. „În Cetatea Bastionară, pe lângă construcţiile militare care ţineau ca şi cămin de garnizoană apar şi construcţii anexe cu funcţii de grajduri, dependinţe şi magazine. Corpul H apare ca şi grajd la nivelul secolului al XIII-lea. A fost grajdul trupelor austriece, în imediata apropiere era cazarma mică a infanteriei. Clădirea nu are o structură deosebită, un acoperiş supraînălţat, zidurile sunt din cărămidă, iar compartimentările sunt simple. Subsolul a fost afectat de intervenţii din perioada medievală când în zonă a funcţionat Colegiul Iezuit”, au spus reprezentanţii muzeului.

Potrivit caietului de sarcini vechea clădire va fi transformată într-o construcție ce cuprinde parter, etaj și mansardă și va găzdui 10 laboratoare de: chimia mediului și controlul alimentelor; nanotehnologoii; prelevare și pregătire probe + spații de depozitare și conservare a probelor martor; topografie și cadastru; ingineria mediului; fotointerpretare; realitate virtuală, măsurări energetice; comunicații; contabilitate aplicată, o sală de seminarii, o sală de studii și documentare, o sala de cursuri și conferințe și 2 săli de prezentări și demonstrații. Curtea va fi amenajată cu spațiu verde și pavaj ecologic.

Termenul de finalizare este de 54 de luni începând de la data atribuirii contractului, iar finanțarea se face din fonduri de la Bugetul de stat  și din veniturile instituției de învățământ superior din Alba Iulia. Nu ştim însă când vor ajunge cei 10 miliarde, dar cert este că proiectul a fost aprobat.

[nggallery id=1281]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea