Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sport

FOTO: Festivalul “Open Şah Alba”, juniorii în top la turneul de la Cugir

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Open Sah Cugir 9Oraşul Cugir are o bogată tradiţie şahistă, fiind mult timp principalul centru şahist judeţean. Cei mai cunoscuţi dintre reprezentanţii săi în plan sportiv din ultimele decenii, candidaţii de maeştri Ioan Zaharie şi Mihai Vîlceanu, sunt activi şi astăzi, participând regulat şi cu succes la turneele organizate în judeţul Alba, dar şi la competiţii naţionale, iar profesorul Vasile Lupu, de numele căruia se leagă iniţierea în tainele sportului minţii a mii de copii cugireni, îşi continuă şi astăzi cu pasiune activitatea de promovare a şahului în rândul tinerilor din Cugir. Datorită eforturilor sale şi sprijinului permanent acordat de Primăria şi Consiliul Local Cugir, secţia de şah a Clubului SpoOpen Sah Cugir 12 rtiv Orăşenesc Cugir a fost în ultimii ani o prezenţă constantă în competiţiile judeţene şi naţionale de şah.

Toate acestea explică prezenţa a nu mai puţin de 59 de jucători la startul etapei a 6-a a festivalului “Open Şah Alba”, găzduită marţi 19 august de Casa de Cultură din Cugir. Startul turneului a fost dat primarul oraşului Cugir, Adrian Teban, care a efectuat prima mutare la masa 1 împotriva favoritului principal al turneului, multiplului campion de juniori Mihnea Costachi (Alba Iulia). Ca o curiozitate, unul dintre primii adversari ai lui Mihnea a fost bunicul său Ilie Paşca, care este cugirean şi care şi astăzi joacă adesea cu plăcere rolul de “sparring-partner” pentru nepotul său. Mutarea edilului cugirean, 1.d4, nu l-a luat însă deloc prin surprindere pe Mihnea, care şi el la rândul lui obişnuieşte să înceapă partidele cu această mutare, aşa că juniorul albaiulian s-a impus fără probleme în runda inaugurală, iar apoi şi-a continuat parcursul sigur pănă la final, acumulând 6 puncte în 7 partide (5 victorii şi 2 remize). Singurul care a reuşit să ţină pasul cu Mihnea a fost un alt cunoscut junior, Adrian Sechereş (Teiuş), care a acumulat acelaşi număr de puncte, dar a trebuit să se mulţumească cu locul secund datorită coeficientului Bucholtz inferior. Interesant este faptul că cei doi s-au aflat într-o situaţie identică şi cu două zile în urmă, la Festivalul Internaţional de Şah de la Timişoara, singura diferenţă fiind că la Cugir premiile pentru primele două locuri, 200 lei, respectiv 150 lei, au fost de zece ori mai mici decât la Timişoara J. Oricum cei doi juniori au posibilitatea să-şi completeze câştigurile financiare la etapele viitoare al festivalului de la Aiud, Teiuş, Blaj şi Sebeş, precum şi în finala de duminică de la Alba Iulia în care ambii sunt deja calificaţi. Pentru ca succesul şahului juvenil să fie complet, ultima treaptă a podiumului în turneul de la Cugir a fost ocupată de un alt junior, George Ileană (Alba Iulia) cu 5,5 puncte, acesta devansându-i la coeficienţii de departajare pe Ovidiu Lupu (Alba Iulia/CSO Cugir), Pau Voina (Unirea Rîtişor – Serbia) şi Ioan Zaharie (Cugir).

S-au acordat premii speciale la următoare secţiuni:

Veterani: 1.Zaharie Ioan (Cugir) 2.Victor Cojocaru (Cugir) 3.Radu Cormoş (Alba Iulia)

Feminin: 1.Nicoleta Băcanu (Sibiu) 2.Bianca Tincu (Sebeş) 3.Maria Ileană (Alba Iulia)

Jucători locali: 1.Mihai Vîlceanu (Cugir) 2.Iosif Cotoară (Cugir) 3.Nicolae Dicu (Cugir)

Copii sub 12 ani: 1.Daniel Armenciu (Teiuş) 2.Vlad Domşa (Teiuş) 3.Mădălina Lupu (Cugir)

Copii sub 10 ani: 1.Ilie Arion (Cugir) 2.Matei Roncea (Sebeş) 3.Andrei Călinici (Cugir)

Copii sub 8 ani: 1.Radu Ţâmpea (Alba Iulia) 2.Ianis Tarciuc (Sebeş/CSO Cugir) 3.Cătălin Marina (Teiuş)

Turneul a fost arbitrat de prof.Mihai Partenie (Giarmata Vii – Timiş), care a fost sprijinit în activitatea organizatorică de prof.Vasile Lupu (Cugir) şi ing.Radu Cormoş (Alba Iulia).

Programul următoarelor etape ale festivalului este următorul: Aiud (Pensiunea Melinda – miercuri 20 august), Teiuş (Căminul Cultural – joi 21 august), Blaj (Disco Opera – vineri 22 august) şi Sebeş (Primăria Sebeş – sâmbătă 23 august). Toate vor începe la orele 16, înscrierile urmând a fi validate în intervalul orar 15.30 – 16.00. La aceste turnee au dreptul să participe atât jucători legitimaţi, cât şi jucători nelegitimaţi. Turneele finale se vor desfăşura duminică 24 august la Sala Unirii din  Alba Iulia începând cu orele 10.

[nggallery id=2196]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

FOTO: CSO Voluntari, noua campioană a României la volei feminin, titlu adjudecat în „Alba Blaj” Arena!

Dan HENEGAR

Publicat

în

CSO Voluntari este noua campioană a României la volei feminin, titlu adjudecat în „Alba Blaj” Arena, după a 3-a victorie din tot atâtea dueluri în finala Diviziei A1. Dezamăgire pentru „mândria Albei”, care nu a reușit să oprească sărbătoarea formației din Voluntari, care a cucerit laurii în mimimum de partide. Nu a fost nici măcar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea