Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO: Festivalul – concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură” 2017: 9 premii I şi 13 premii speciale pentru reprezentanţii comunităţilor care au ajuns în finala de la Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un număr de 25 de comunităţi locale din judeţul Alba s-au întrecut, duminică, în finala Festivalului – concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, eveniment cultural unic în Europa, în final fiind acordate 9 premii I şi 13 premii speciale pentru comunităţile care păstrează într-un mod cât mai autentic tradiţiile, obiceiurile, meşteşugurile populare, folclorul şi gastronomia.

Finala festivalului, organizată în premieră la Alba Iulia, s-a derulat sub forma unui spectacol complex, dar şi ca o expoziţie în aer liber.  Au primit premiul I și au urcat pe „podium„ reprezentanţii comunelor Stremţ (2 premii), Pianu, Şona, Săsciori, Avram Iancu, Vinţu de Jos, Unirea şi Mihalţ.

Comunităţile locale clasate pe locul I, câştigătoare a marelui premiu la etapa finală a Festivalului-concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură”:

  • Secțiunea Obiceiuri tradiționale – reprezentanții comunei STREMȚ
  • Subsecțiunea Solist vocal – reprezentantul comunei PIANU
  • Subsecțiunea Grup vocal – reprezentanții comunei ȘONA
  • Subsecțiunea Solist instrumentist – reprezentantul comunei SĂSCIORI
  • Subsecțiunea Grup instrumental – reprezentanții comunei AVRAM IANCU
  • Subsecțiunea Dans tradițional – reprezentanții comunei VINȚU DE JOS
  • Subsecțiunea Minorități naționale – reprezentanții comunei UNIREA
  • Secțiunea Meșteșuguri tradiționale – reprezentanții comunei STREMȚ
  • Secțiunea Gastronomie tradițională – reprezentanții comunei MIHALȚ

Au mai fost acordate 13 premii speciale:

  • Pentru obiceiuri tradiționale – reprezentanților comunelor DAIA ROMÂNĂ, CUT și LIVEZILE
  • Pentru solist vocal – reprezentantului comunei ȘONA
  • Pentru Grupuri vocale – reprezentanților comunei CUT
  • Pentru Solist instrumentist – reprezentantului comunei BUCIUM
  • Pentru Grup instrumental – reprezentanților comunei ȘUGAG
  • Pentru Dansuri tradiționale – reprezentanților comunelor ȘONA și STREMȚ
  • Pentru Meșteșuguri tradiționale – reprezentanților comunelor BUCIUM și SĂSCIORI
  • Pentru Gastronomie tradițională – reprezentanților comunelor DAIA ROMÂNĂ și BUCIUM.

 „Un număr de 25 de comunităţi din judeţul Alba au arătat în finala Festivalului – concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură”ce au mai de preţ în materie de tradiţii, obiceiuri, folclor, meşteşuguri tradiţionale şi gastronomie. Este un proiect cultural unic în Europa ce are ca scop revitalizarea şi promovarea zestrei comunităţilor locale din judeţul Alba şi credem că reuşeşte să facă acest lucru având în vedere numărul comunităţilor participante în acest an la festival dar mai ales calitatea prezentărilor din concurs. În final nu putem decât să felicităm toate comunităţile participante pentru că ne-au demonstrat că păstrează zestrea cea mai de preţ a neamului nostru respectiv patrimoniul cultural material şi imaterial. „Cultură pentru Cultură” rămâne un eveniment cultural extrem de important pe care îl vom duce mai departe”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Vedeți și FOTO/ VIDEO: Festivalul – concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură” – 25 de comunităţi din Alba se întrec, duminică, la Alba Iulia, în finală

Finala Festivalului – concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură” a fost organizată de Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba cu sprijinul Primăriei Municipiului Alba Iulia.

***

Festivalul – concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură” este un proiect cultural unic în Europa care îşi propune să promoveze valorile, obiceiurile, gastronomia şi tradiţiile autentice ale Albei astfel încât criteriile generale de evaluare în cadrul concursului sunt doar două respectiv autenticitate (cu o pondere de 90%) şi valoare artistică (cu o pondere de 10%). Începând din 2017 festivalul a adus şi o serie de noutăţi cum ar fi încurajarea comunităţilor locale să participe cu câte două reprezentanţii pentru fiecare secţiune şi/sau subsecţiune, dacă una dintre reprezentanţii este realizată de către comunitatea uneia sau mai multor minorităţi naţionale. Astfel începând cu ediţia din acest an a festivalului – concurs la secţiunea „Spectacol folcloric” a fost introdusă subsecţiunea „Minorităţi naţionale”. Ajuns la cea de-a XII-a ediţie, festivalul s-a desfăşurat în perioada 21 mai – 9 iulie la Negrileasa, Loman, Ciugud şi Unirea, iar finala concursului a avut loc la Alba Iulia în 9 iulie. (C.M.)

FOTO: Vasile Sârb, coordonatorul Clasei de Arte Vizuale Moderne din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena”

[nggallery id=4316]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Ce spune Daniel Breaz despre continuitea sa ca și rector al Universității „1 Decembrie 1918”: „În primul meu mandat am pornit cu o mare ambiție, să aducem studenți internaționali”

Bogdan Ilea

Publicat

în

Ce spune Daniel Breaz despre continuitea sa ca și rector al Universității „1 Decembrie 1918”: „În primul meu mandat am pornit cu o mare ambiție, să aducem studenți internaționali” În data de 25 aprilie, rectorul Universității „1 decembrie” din Alba Iulia, a vorbit live la radiounirea.fm despre proiectele implementate în mandatele anterioare, dar și cât […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea