Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO Expoziție și lansarea cărții ”Alba Iulia. Imagini în mozaic (1850-1940). Carte poştală ilustrată. Colecţia Remus Baciu” la Muzeul Național al Unirii

Dragoş Suciu

Publicat

în

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a găzduit, joi, vernisajul expoziției ”Alba Iulia. Imagini în mozaic (1850-1940). Carte poştală ilustrată. Colecţia Remus Baciu.”, ocazie cu care a fost lansată și cartea cu același nume.

expozitie si lansare de carte05Organizată în cadrul programului de cercetare ”Colecţii şi Colecţionari”, expoziţia oferă o parte dintr-o fabuloasă colecţie particulară de ilustrate de altădată, adunate vreme de mai multe decenii de colecţionarul albaiulian Remus Baciu.

Cu această ocazie a fost lansat şi volumul cu acelaşi titlu, un volum document şi artă deopotrivă, o poveste şi o invitaţie la lectură, o revelaţie a trăirii prezentului prin raportarea la un trecut (ne)uitat cu ajutorul mozaicului format din imaginile celor 372 de ilustrate prezentate, însoţite de scurte informaţii documentare şi de arhivă legate de oraşul Alba Iulia în perioada 1850-1940.

”Cartea este de specialitate, este științifică, este așa cum trebuie să arate o carte apărută într-un asemenea proiect, dar poate fi citită ca o poveste. Este povestea unei comunități, este povestea unui loc în care s-au petrecut atât de multe lucruri, un loc în care dovada faptului că oamenii comunicau, își scriau pe aceste cărți poștale extraordinare”, a spus Mioara Pop, directorul bibliotecii ”Lucian Blaga” din Alba Iulia.

Dincolo de valoarea istorico-documentară şi estetică a ilustratelor, care pot naşte sensibilităţi nebănuite, colecţia, în ansamblu, aduce în prim plan şi pe Omul din spatele ei ca model de trăire, dornic să împărtăşească o vocaţie şi o experienţă de viaţă, dând astfel măsura valorii spiritului autohton care slujeşte, sfinţind locul.

Expoziţia, organizată de Consiliul Județean Alba, Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” Alba, Colegiu Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan” şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, va fi deschisă în perioada 21 ianuarie 2016 – 29 februarie 2016.

[nggallery id=1532]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Un afacerist controversat din România va oferi bani tuturor elevilor din țară care promovează Bacalaureatul cu nota 10. Despre ce sumă este vorba

Bera Larisa

Publicat

în

Un afacerist controversat din România va oferi bani tuturor elevilor din țară care promovează Bacalaureatul cu nota 10. Despre ce sumă este vorba Gest impresionant al unui om de afaceri controversat din România. Acesta a anunțat pe rețelele de socializare că va oferi o sumă de bani tuturor elevilor din țară care obțin nota 10 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea