Ştirea zilei

FOTO| Exponatul lunii noiembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș: Buha (Bubo Bubo)

Ioana Oprean

Publicat

în

Exponatul lunii noiembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș este un exemplar naturalizat de bufniţă mare sau buhă (Bubo bubo). Pasărea, de dimensiuni relativ mari, a fost naturalizată cu aripile strânse şi cu ghearele fixate pe un butuc de fag, intrând în colecţia de Ştiinţele Naturii în anul 1957.

Petrecerea Divorțaților

Face parte din familia răpitoarelor de noapte și este cea mai mare și mai puternică pasăre de la noi, având înălțimea medie cuprinsă între 60 şi 80 cm și anvergura aripilor de 140-170 cm. Penajul are culoarea brun-galbenă, cu pete roșcate și brun-închise. Capul poate fi rotit mai mult decât jumătatea unui cerc, având ochii mari și irisul portocaliu. Urechile, lipsite de pavilioane, deși sunt ascunse în penaj, sunt principalele organe de simț pe care le foloseşte la procurarea hranei.

Ciocul este puternic și curbat, adaptat la viața de prădător, ca și ghearele de la picioare, care sunt acoperite cu pene pufoase și de culoare roșcată. Penajul are o adaptare specială care-i face zborul silențios și neauzit de prada pe care o capturează, de obicei noaptea.

Buha, deşi este ocrotită de lege în România, are o populaţie cuibăritoare destul de redusă, care, potrivit estimărilor, nu depășește 700 de perechi. Este o specie sedentară, monogamă, fidelă locului de trai, care trebuie să aibă arbori scorburoși, fiind întâlnită din Dobrogea şi lunca Dunării, până în Carpați.

Numărul acestora era mare în trecut, deoarece aveau importante resurse trofice, iar pădurile le ofereau liniștea necesară, fiind o specie sensibilă la presiunea antropică. Când îi lipsește hrana poate parcurge distanțe destul de mari, deoarece vânatul preferat este reprezentat de specii diverse, ca de exemplu iepurele de câmp, ariciul și alte micromamifere, dar și de păsări, ca potârnichea, fazanul sau porumbeii.

Primăvara scoate sunete grave și țipete puternice, „cântec cu tăceri”, legate de perioada de reproducere, formate din intonații întrerupte de pauze, secvențe care apoi se tot repetă în liniștea nopții. Acestea se aud încă din februarie, fiind emise mai mult de mascul, care repetă, de mai multe ori: „bu-hu”. Ele servesc la atragerea partenerei și la delimitarea teritoriului de cuibărit. Cuibul îl face de obicei în scorburi sau în scobiturile stâncăriilor. Femela depune 2-3 ouă, încă din luna martie, pe care le clocește timp de 35-37 de zile, masculul fiind preocupat de aducerea hranei la cuib.

Puii proaspăt eclozați sunt golași, dar se acoperă repede cu un puf alb și dacă hrana este suficientă pot părăsi cuibul după cinci săptămâni, devenind zburători după două luni. Perioada aceasta este critică pentru pui fiind pândiți de multe pericole, inclusiv de braconajul la cuib, juvenilii fiind ușor de dresat.


Secțiune Știri sub articolul principal



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Charlie Ottley, cunoscutul regizor britanic, vizită la Alba Iulia: Realizatorul Wild Carpathia a mai filmat în Cetatea Alba Carolina pentru documentarul „Flavours of Romania“

Ioana Oprean

Publicat

în

Charlie Ottley, cunoscutul regizor britanic, vizită la Alba Iulia: Realizatorul Wild Carpathia a mai filmat în Cetatea Alba Carolina pentru documentarul „Flavours of Romania“ Cunoscutul regizor britanic Charlie Ottley se află luni, 19 octombrie 2026, la Alba Iulia. Întâlnirea cu Charlie Ottley a avut loc începând cu ora 13:00, în Atrium Centurionum, la sediul Consiliului […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO | Ultimii meșteri șindrilari din Apuseni, pe cale de dispariție. Petru Popa din Albac duce mai departe o meserie moștenită de la părinți și bunici

Ioana Oprean

Publicat

în

O meserie din generație în generație, pe cale de dispariție: Petru Popa din comuna Albac, unul dintre ultimii meșteri șindrilari din județul Alba În satul Bărăști, comuna Albac, se mai găsesc și astăzi câteva familii care păstrează vie tradiția în meseria de șindrilar. Printre acești meșteri se numără și Petru Popa, un localnic care a […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO | Jidvei, Toscana României: Recoltă spectaculoasă de struguri în cea mai mare podgorie din România. Struguri „impecabili” și 10 hectare lăsate pentru vinul de gheață

Ioana Oprean

Publicat

în

Jidvei, Toscana României: Recoltă spectaculoasă de struguri în cea mai mare podgorie din România. Struguri „impecabili” și 10 hectare lăsate pentru vinul de gheață Compania Jidvei a încheiat recoltarea strugurilor, după o toamnă pe care directorul tehnic Marin Cucură o consideră fără precedent în cei 28 de ani petrecuți la cel mai mare producător de […]

Citește mai mult